Ekonomix
10571 prikaza

Najsiromašnija država Europe: Najbogatiji živi u dvorcu

Dvorac Anatolija Statija
1/3
screenshot/youtube
Desetljećima je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i ne srami se uživati u raskoši

Moldavija je najsiromašnija država Europe i o tome nema previše rasprave. Još uvijek zatočena u sukobu s početka devedesetih i uz dio države koji ne sluša središnje vlasti, gospodarstvo ne pokazuje znakove napretka. Usprkos tako teškoj situaciji u državi, pojedinci uspješno se bogate. Pokazuje to i Anatol Stati. Vlasnik najveće moldavske naftne kompanije istovremeno je i najbogatiji Moldavac s procijenjenom vrijednosti od milijardu dolara.

Njegov sin, Gabriel, također je jedan od najbogatijih Moldavaca. Neke procjene govore o bogatstvu od oko 75 milijuna dolara. Zanimljivo je da je Gabriel Stati jedno vrijeme obnašao dužnost zamjenika direktora Ascom Groupa, najveće moldavske naftne kompanije, sve do 2007. godine. Tada se odlučio baciti u političke vode i optužili su ga da zbog organiziranja nereda 2009. godine. On je pobjegao u Ukrajinu, vjerojatno se nadajući zaštiti Viktora Janukoviča, ali od toga nije bilo ništa.

Anatol Stati | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Moldavske vlasti su početkom travnja 2009. godine tražile njegovo izručenje zbog organiziranja i financiranja građanskih nereda. Gabriel Stati i šef osiguranja Statijeve kompanije Aurel Marinescu uhićeni u Ukrajini zbog optužbi da su pokušavali srušiti moldavske vlasti. Gabriel je na kraju osuđen samo na 30 dana kućnog pritvora, ali Marinescu je ostao u zatvoru. Do jeseni iste te godine su odbačene sve optužbe protiv njih dvojice.

Iduće godine, na parlamentarnim izborima, Gabriel se pokušao kandidirati, ali osvojio je manje od 2% glasova što je tamošnji izborni prag.

Tijekom curenja informacija Panama Leaks iz Mossacka Fonsece otkriveno je da Stati ima pedesetak off-shore kompanija preko kojih prebacuje novac zarađen eksploatacijom nafte. Moldavski mediji prenose informacije i da je Stati redovito podmićivao dužnosnike diljem Afrike kako bi lakše poslovao u njihovim državama.

Relativno nedavno uselio se pater familias Anatol u pravi dvorac iz bajke. Glavna zgrada ima površinu od oko 800 kvadratnih metara dok druga zgrada ima "samo" 464 metra kvadratna, prenose tamošnji mediji.

Osim toga, u kompleksu se nalazi i vlastiti teniski teren, bazen za plivanje te mini jezero. U sklopu dvorca nalazi se i podzemna garaža u kojoj su smještena vozila najbogatijeg čovjeka najsiromašnije države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.