Ekonomix
595 prikaza

Ne samo zbog priča o preuzimanju kupio sam dionice Čakovečkih mlinova

Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Dobro upućen izvor s financijskih tržišta ‘prišapnuo’ nam je kako Stjepan i Ružica Varga žele prodati vlasničke udjele i povući se iz tvrtke, piše Danica.hr

Dobra je šansa da sam – savjet ne tražim niti bih ga dao – zakasnio s kupnjom Čakovečkih mlinova. Vidjeh da je 17. travnja protrženo značajno više nego što se inače trguje, gotovo 210.000 eura, pa sam, koliko amater može, pogledao i firmu i dionicu. Prvo, prethodne dvije dividende bile su 68 i 66 centi, a dobit je lani bila 93 posto veća. Kako su dva najveća dioničara fondovi, a zajedno imaju nešto više od 34 posto, svidjelo mi se i što su se, ako sam dobro shvatio objavljene dokumente, oni pobrinuli da dividenda umjesto kunu i pol bude 5 kuna po dionici.

No smatram da je isto tako – savjet ne tražim niti bih ga dao – dobra šansa i da nisam previše zakasnio. Naime, san nas malih, čije analize ne mogu biti nego podrumske, je pronaći firmu koju će veća preuzeti. Recimo, kao što mi se posrećilo s Hotelima Baška i Turisthotelom. Pa, treći i četvrti najveći dioničari su Stjepan i Ružica Varga, zajedno imaju mrvu više od 26,5 posto. Kao što sam se nadao da će se menadžeri Turisthotela s godinama umoriti od prenapornog rada, prodati i uživati u više nego zasluženoj mirovini, tako se nadam da će to učiniti i bračni par Varga.

 | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Da će tako možda i biti, najavljuje Danica.hr. “Poznata kompanija sa sjevera u idućim bi tjednima mogla promijeniti vlasnika, doznajemo od izvora bliskih tržištu kapitala. Naš poslovično dobro upućen izvor s financijskih tržišta ‘prišapnuo’ nam je kako Stjepan i Ružica Varga žele prodati vlasničke udjele i povući se iz tvrtke. Za njihove dionice, kako neslužbeno doznajemo, najviše je zainteresirana tvrtka Zagrebačke pekarne Klara!”, u tekstu naslovljenom “Na pomolu preuzimanje poznate tvrtke sa sjevera, dionica jutros divlja” piše kolega Robert Mihaljević.

Savjet ne tražim niti bih ga dao, no, iščekujući hoće li biti dividende i ostale vijesti o Čakovečkim mlinovima, nadam se da sam s ovim ulaganjem na dugi rok, ha, siguran. Siguran koliko orahova ljuska od ulagača amatera na uzburkanom oceanu od tržišta može biti. Ne da ne bi bilo prvi put da nakon šuškanja od preuzimanja ne bude ništa (a nema ni jamstva da će kupac platiti više od trenutne cijene), nego nakon takvih glasina češće kompaniju nitko ne bi preuzeo nego što bi bilo posla. Kako god, na 16 godišnjih dobiti i nisam preskupo platio, a dobra je oklada da ću proći bolje nego da je novac na štednji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.