Ekonomix
6543 prikaza

Ova kriza je rekonstrukcija svjetskog poretka

1/2
Žarko Bašić/ PIXSELL
Hrvatska je geopolitički na takvom prostoru da ona ne može ostati neuspješna i siromašna. No mene interesira Hrvatska kao društvo, može li opstati sa svojim identitetom i integritetom

Apsolutna neizvjesnost, ali ne i potpuno negativna slika za Hrvatsku u ovoj ekonomskoj krizi glavni su zaključci biznis konferencije Kvaka24 u organizaciji 24sata i partnera. I dok su državni čelnici, kao i poduzetnici, bili optimistični, dr. sc. Željko Lovrinčević, znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu, otvoreno je upozorio na vrlo velike probleme koji nas očekuju.

Što će nam donijeti ova kriza?

Ova kriza nije usporediva ni s jednom ranijom krizom. Radi se o rekonstrukciji svjetskog poretka. Kolika će biti razina inflacije teško je reći. Ono što sad doživljavamo je značajno printanje novca koje će se nastaviti i eskalirati. Što ako dođe do trajnog prekida dovoda energije? Nemamo ni jedan takav scenarij jer taj odgovor nikome nije ugodan. To će dovesti do potpune promjene načina života.

Željko Lovrinčević | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Hoće li proći porezna reforma koju predlaže HUP?

Porezna reforma može malčice izbrusiti sustav na jednu ili drugu stranu. Ono što Hrvatskoj kronično nedostaje su kvaliteta institucija i politički setup. Ako se i bude događala, reforma se mora događati na daljnjem rasterećenju rada. Prebacivanje troška prema betonu i zidovima, a favoriziranje prava radnika, ulaganje u obrazovanje i tehnologiju, to je stvar političke odluke. Zakon je već bio napisan, ali je povučen zbog lobističkih interesa. I tu je zapravo blok.

Koje mjere bi još mogle pomoći poduzetnicima?

Hrvatska je geopolitički na takvom prostoru da ona ne može ostati neuspješna i siromašna. No mene ne interesira Hrvatska kao prostor na kojemu se događa neka ekonomska aktivnost, nego Hrvatska kao društvo, može li opstati sa svojim identitetom i integritetom, da se ne raspadne i ne popuca po šavovima. Hrvatska kao društvo je ključ. Opstaje, uspijeva, integrira ili jednostavno pušta jedan dio populacije da propadne, drugi samo da uspije i ništa više.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FakeNews 11:08 13.Lipanj 2022.

    Kad su ljudi upozoravali na stvaranje novog svjetskog poretka, mediji su ih proglažavali teoretičarima zavjera. Slijedi nam ono što neki nazivaju "feudalizam 2.0". Živi bili pa vidjeli.