Ekonomix
456 prikaza

Potres u Facebooku: Odlazi desna ruka Zuckerberga

Chris Cox i Mark Zuckerberg
REUTERS/PIXSELL
Kažu da je to planirao već godinama, da "nije htio tvrtku ostaviti na cjedilu" kad su krenuli u skandale i sramoćenje...

Veliki potres pogodio je vodstvo Facebooka. Business Insider donosi da dugogodišnji Facebookov čovjek iz vrha, Chris Cox, koji je u posljednje vrijeme bio kompanijin šef sadržaja, napušta tvrtku, što se maziva najvažnijim napuštanjem tvrtke otkako je upala u niz problema. Šef WhatsAppa Chris Daniels također odlazi. Ove vijesti objavljene su neposredno nakon što je Facebook objavio novu strategiju kako bi se ojačala "privatnost".

To nisu jedine promjene. Na mjesto glavnoga za WhatsApp dolazi Will Cathcart, koji je ranije vodio najvažnije dijelove Facebookove osnovne aplikacije. Na mjesto šefa Facebook app dolazi Fidji Simo. Preslagivanje je sveopće, pa tako na mjesto Coxa, sad već bivšeg šefa sadržaja, ne dolazi nitko.

Mark Zuckerberg Sve gora otkrića Top News Špijuniranje korisnika Facebooka - žrtava je 87 milijuna

Umjesto toga sada će šefovi raznih Facebookovih aplikacija – Facebooka, WhatsAppa, Messengera i Instagrama – odgovarati direktno Zuckerbergu, betonirajući na takav način njegovu kontrolu nad dijelovima kompanije koja najavljuje djelomično objedinjavanje različitih aplikacija.

Facebook je najavio svoje poboljšanje privatnosti korisnika nakon što je dugo vremena trpio udarce iz skandala sa sve nižim normama privatnosti, zloporabom podataka korisnika i skupljanja ogromnih količinama podataka o ljudima kako bi se njima koristile oglašivačke i ekstremno rubnih kompanija poput Cambridge Analytice. Zuckerberg je ovako komentirao odlaske iz tvrtke:

"Ovo je važna promjena u trenutku kad počinjemo novo razdoblje rada na izgradnji društvene zajednice s naglaskom na privatnost."

Potom je zahvalio ljudima koji odlaze, kako ne bi ispalo da njih eksplicitno optužuje za, ne dao Bog, nešto od užasnih grijeha Facebooka iz proteklih godina.

"Pred nama je puno važnog posla i uzbuđen sam što nastavljamo s radom na tome da ljudima pružamo moć da grade zajednicu i da povezuju svijet."

Alexander Nix, Christian Wylie SVEMOĆNI? Top News Afera Facebook: 'Koristili smo iste metode kao i Hitler'

Cox je bio jedan od prvih zaposlenih u Facebooku, još od 2005., i radio je na glavnim proizvodima tvrtke, uključujući News Feed. Odlaska iz tvrtke s razine poput njegove nije bilo godinama. Cox je povodom svog odlaska objavio post na Facebooku.

"Kao što je istaknuo Mark, okrećemo novu stranicu u smjeru naših proizvoda, fokusiramo se na enkriptiranu, međudjelujuću mrežu poruka. To je vizija proizvoda prilagođena današnjici: moderna komunikacijska platforma koja uravnotežuje izražavanje, sigurnost, nadzor i privatnost. To će biti veliki projekt i trebat će nam vođe sa strašću krenuti tim putem", napisao je.

Je li pritom mislio, kao što bi se iz tih riječi moglo zaključiti, da se on u takvu priču ne uklapa? Cox odlazi s mjesta glavnog zamjenika svog šefa, 34-godišnjeg milijardera. Tvrdi da je "već godinama" planirao odlazak, ali navodno nije htio napustiti tvrtku baš u dobu u kojem se na Facebook obrušila sva sila kriza i skandala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.