Ekonomix
14250 prikaza

Realno je da će doći do prekida građevinskih radova

1/2
Šime Zelić/PIXSELL
Građevinari zahtijevaju žurne mjere. U suprotnom, upozoravaju da će doći do kraha cijeloga građevinskog sektora, a posljedično i snažnog udara na cjelokupno hrvatsko

Građevinski sektor se suočava s velikom krizom zbog enormnog porasta cijena materijala. Čak 45 najvećih građevinskih firmi koje rade na području Hrvatske udružilo se u Inicijativu izvođača radova kojom zahtijevaju žurne mjere. U suprotnom, upozoravaju da će doći do kraha cijeloga građevinskog sektora, a posljedično i snažnog udara na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Svi u inicijativi su se potpisali, a jedan od potpisnika je Dragutin Kamenski iz tvrtke Kamgrad.

Što želite postići ovom inicijativom?

Tražimo da nam se prizna rast cijene materijala. Prošle godine je Vlada donijela zaključak o ovom problemu, ali on se uopće ne provodi. Tražimo da Vlada donese obvezujuću uredbu ili dopuni zakon kojim će biti propisana obvezna promjena cijena. Inače će građevinski projekti stati. Svi projekti na kojima se neće moći pratiti rast cijena će stati. Kako ćemo platiti materijal? Nismo investitori. Pa samo je čelik u ova dva mjeseca rata u Ukrajini otišao 70 posto gore! Mora se donijeti metodologija izračuna razlike cijena materijala i energenata.

 | Author: Emica Elveđi/PIXSELL Dragutin Kamenski Emica Elveđi/PIXSELL

Je li realan scenarij prekida svih radova?

Realan je jer nemamo likvidnosti za financiranje. Na velikim projektima su deseci milijuna kuna troškova. Koja kompanija to može podnijeti?

Navodno slovenski model funkcionira. Kako on izgleda?

Ne znam precizne detalje, ali oni su pratili cijene materijala na mjesečnoj bazi i razradili svoju metodologiju. Koliko znam, podaci su stavljeni u formulu kojom se obračunavaju razlike u cijeni. Metodologija nije nuklearna fizika, pitanje je samo postoji li želja i volja da se problem riješi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.