Ekonomix
1495 prikaza

Stotine milijuna eura: Budimpešta postala Hollywood EU-a

Bruce Willis, snimanje "Die Hard" u Budimpešti
YouTube
Toliko im dolaze snimati da to brdo novca čini čak 0,15 posto njihovog BDP-a

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu su blagajnu 2016. donijele 271 milijuna eura i taj sektor u Mađarskoj je te godine činio 0,15 posto BDP-a, što je najviše u EU, donosi Poslovni.hr. Pet godina prije taj je iznos bio 105 milijuna. Filmska industrija u Mađarskoj sastoji se od stotinjak tvrtki i zapošljava gotovo četiri tisuće ljudi ako se ne računaju posredna radna mjesta u turističkom sektoru. Prošle je godine u Mađarskoj bilo 285 snimanja, uključujući 64 inozemne produkcije.

Bruce Willis, snimanje "Die Hard" u Budimpešti | Author: YouTube YouTube

Paralelnom s razvijenim produkcijama raste i mađarska kinematografija koja u proteklom razdoblju bilježi uspjeh na međunarodnoj sceni. Nedavno snimljena serija "Genij: Picasso" i film "Terminator" imaju dodirnu točku – Budimpeštu. Mađarska prijestolnica poslužila je kao mjesto snimanja tih 'blockbustera' i mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama i visokotehnološkim uvjetima.

"Ovdje se mnogo snima zbog naših cijena i svjetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreznih olakšica koje dobro funkcioniraju", ističe Ildiko Kemeny, mađarska koproducentica serijala. "Genij: Picasso" National Geographica u kojem slavnog slikara odlično portretira Antonio Banderas. U žestokoj konkurenciji europskih prijestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sustav poreznih poticaja i subvencija koji od tada samo rastu.

Veljko Bulajić Sretan rođendan Kultura Bulajićeva 'Neretva' danas bi koštala 100 milijuna dolara

Radi se o jednom od najkompetitivnijih sustava na kontinentu koji stranim produkcijama nudi povrat 25 posto troškova. Budimpešta se većinom natječe s Pragom. Bugarska i Rumunjska "daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na razini", naglasila je Kemeny. Velika budimpeštanska prednost je i klasična i elegantna arhitektura koja je lako "preruši" u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje producentica.

Mađarska prijestolnica osim lijepog okruženja od 2000. u ponudi ima i dva visokotehnološka, iznimno cijenjena studija, a u njima su snimani interijeri serije o španjolskom slikaru. Studiji Korda se nalaze usred vinograda, oko dvadeset kilometara od centra Budimpešte, gdje su snimane i scene "Hellboya", "Inferna" i "Marsovca" za koji je dopremljen više od četiri tone tla kako bi se ilustrirao krajolik crvenog planeta.

Bruce Willis, snimanje "Die Hard" u Budimpešti | Author: YouTube YouTube

Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, "Budimpešta je nakon Londona postala druga najveća europska pozornica filmova nakon", istaknuo je Daniel Kresmery, čelnik razvoja i produkcije studija Korda. "Saulov sin" Laszla Nemesa osvojio je Oscara prije dvije godine, "Tijelo i duša" redateljice Ildiko Enyedi pobijedio je na 67. Berlinaleu, a festival u Cannesu redovito prikazuje filmove redatelja Kornela Mundrucza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.