Ekonomix
337 prikaza

Svi financijski mediji pišu protiv zlata - i promašuju!

Zlato
Pixabay
Žao mi je što posljednjih godina nisam svaki mjesec neki sitniš ulagao u S&P. Jer, kako kaže Voltaire, papirnati se novac na kraju uvijek vraća na intrinzičnu vrijednost - ništa

Jedan od investicijskih savjetnika s kojim smo prijatelj i ja prije koji mjesec popili kavu kako bismo se primakli odgovoru na pitanje kad početi ulagati u S&P, zlato, poneki fond i dionicu, a rekao nam je da je najbolje početi - danas, nazvao je prijatelja i pitao jesmo li odlučili u što ćemo uložiti. Prijatelj ga je podsjetio da smo mu poslali mail da ćemo pričekati, na što ovaj nije imao druge nego priznati da je to bila dobra odluka. Da odmah raščistimo, nismo mi bolji od njega u toj igri, ali ispalo je, eto, da je naša odluka bila bolja od njegova savjeta.

Pa, kad smo kod autoriteta, da krhkost znanja oslikam prognozama daleko jačih igrača od našeg savjetnika. Savjet ne tražim niti bih ga dao, evo nekoliko otrežnjujućih citata koje mi je poslala prijateljica iz firme za trgovinu na veliko metalima i rudama, Valores.

Članak u Financial Timesu, naslovljen "Smrt zlata", iz azijske financijske krize 1997. Cijena tad oko 300 dolara. U trenutku pisanja teksta 1656. Ha, smrt. Financial Times! Da mi barem sve investicije tako umru.

New York Times, "Tko treba zlato kad imamo Greenspana?", 1999. Greenspan je bio šef Feda, institucije koja naštampani novac "baca iz helikoptera". Tekst je objavljen na vrhuncu tehnološkog balona. U iduće tri godine cijene dionica su se strmoglavile, a započeo je desetogodišnji trend rasta cijene zlata.

Poluge zlata | Author: Thinkstock Thinkstock

Tekst financijskog portala CNN Business, "Pripremite se za pad zlata na 350 dolara", 2015. Opet promašaj.

I, ove godine, Wall Street Journal, "Zlato gubi status sigurnog utočišta". Tekst napisan u vrijeme kad se mnogo ljudi boji krize usporedive s velikom depresijom 1929. godine, a najveći paranoici i scena iz "Velog mista", to jest da će se fizičko zlato mijenjati za kokoš. No možda pogode.

Dogovaramo idući sastanak s investicijskom bankarom s početka teksta, da vidimo što predlaže nakon što smo i on i mi nekoliko mjeseci stariji, a možda i pametniji. Frendica ima kafić. Kaže da po cijele mjesece radi za - struju. Toliko su računi skočili. Cijeli svijet radi za plin i struju. No što god na sastanku čuli, što god prijatelj i ja nakon svega odlučili - savjet ne tražim niti bih ga dao - žao mi je što posljednjih deset ili petnaest godina nisam svaki mjesec neki sitniš ulagao u S&P. Jer nekako se - savjet ne tražim niti bih ga dao - slažem s Voltaireom, koji je rekao da se papirnati novac na kraju uvijek vraća na intrinzičnu vrijednost - ništa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 08:42 03.Studeni 2022.

    Kapitalizam propada