Ekonomix
324 prikaza

Svijet je u zatvoru, a Mrvoš zapošljava za istraživanje i razvoj!

Ivo Čagalj/PIXSELL
Brojke, apsolutni iznosi su mali, ali raduje što su glavni kupci iz Velike Britanije, Italije i Portugala. Nadam se da će pametna klupa po cijeni obične biti hit

Savjet ne tražim niti bih ga dao, no meni najvažniji podatak Include je smjestio na kraj redovitog izvještaja za dioničare. Zaposlili su šest ljudi. Istraživanje i razvoj, prodaja i marketing, proizvodnja.


Svijet još nije izašao iz pandemijskog zatvora pa su brojke male. Prošlog su mjeseca naručene 23 klupe, na mjesečnoj je razini to rast 486 posto, na godišnjoj 68. Mrvoševa ekipa kaže da je to najviše posljedica dobre reakcija tržišta na nove proizvode, naročito se to odnosi na klupu Steora Classic. I Mrvoš kao vlasnik i mi mali i veći dioničari nadamo se da će pametna klupa po cijeni obične, koja i izgleda kao klupa kakvu smo gledali po parkovima, ulicama i drugim mjestima, biti game changer ne samo za kompaniju, nego i za svijet željan zelenih rješenja. Raduje i što su glavni kupci iz Britanije, Italije i Portugala, po 21, 16 i 12 tisuća eura. Kažem, brojke su male, naručeno je klupa za 63.000 eura, ali svijet je lani stvarno imao važnijeg posla, a ni danas nije bitno bolje. U zatvoru se ne baviš uređenjem ulica i parkova, telefone i ostalu elektroniku puniš kod kuće, sretniji u uredima, a ne vani. Nadamo se da će cijepljenje i labavljanje epidemioloških mjera, pa onda i oslobođenje čovječanstva, rezultirati dobrom prodajom u studenom prošle godine predstavljenih unapređenih klupa i pametnih kanti za smeće koje gradovima mogu uštedjeti brdo love.


Malo me brine što moj sasvim privatni, više intuitivni, nego egzaktni indeks potrošnje, mjeren otkazanim ili bez obrazloženja neplaćenim narudžbama, kaže da se Hrvatska stisnula. U dobrim je vremenima rijetkost da kupac naruči knjigu o Caminu, hodočašću u Santiago de Compostelu, pa odustane. Takve knjige uglavnom kupuju, kategorija iznad zainteresiranih, vrlo motivirani ljudi, koji se često ili upravo pripremaju za put ili žarko žele hodati 800 kilometara. Dakle, vjernici, duhovni tipovi ili avanturisti, sportaši, kojima u ukupnim troškovima za oko mjesec dana u Španjolskoj dvadeset eura za knjigu nije pretjerano velik izdatak. Knjiga stoji kao dva ručka na putu. I kad tako zainteresirana publika otkaže pet narudžbi, da, malo se bojim da su pune terase kafića ušminkano svjedočanstvo o potrošnji, to jest optimizmu nacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.