Ekonomix
849 prikaza

Uložiti 10.000 dolara i za 30 godina imati 153.000? Tako je bilo

Dreamstime
Predblagdanska prodaje koječega je – loša. Neke su dionice pale 60 posto, ali, imam neka iskustva koliko nakon stropoštavanja mogu još niže, pa sam oprezan

 

Što kažeš, to jest što kaže tvoja analiza iz podruma, je li vrijeme da polako počnemo kupovati S&P? – pitao sam Duha Iz Banke. Svjesni koliko ne znamo, i koliko snažni vjetrovi pušu, koliko smo nedorasli, uvijek jedan drugoga podsjetimo da su naše analize podrumske.

"Yardeni svaki dan objavljuje multiple, unaprijedni P/E za S&P500 je veći od 17. Rekao bih da je u zoni kada kupnju treba razmatrati, ako je ulaganje dugoročno. Ako će FED i dalje dizati kamatu, onda će se indeks još ispuhati. Prebrzo je došao na razinu do 4000, čim je inflacija počela usporavati. FED će 2. prosinca dati projekcije, pa ćemo biti pametniji", odgovorio je Duh Iz Banke, ostavivši mi i link na kojem podatke mogu vidjeti i sam, da ga ne uznemiravam prečesto.

No... Tko je 31. prosinca 1992. uložio 10.000 dolara u S&P 500, 31. listopada ove godine je mogao imati, da ne pišem u dolar, nešto više od 153.000 – jedan je od podataka iz predavanja Ivana Stojanovića iz Optimtradera na Konferenciji o investiranju. Tko je od 31. prosinca 1992. svake godine ulagao po 1000 na kraju je testiranog razdoblja imao nešto manje od 49.000 dolara. Pa sad ti vidi hoćeš li pokušati pogoditi dno i dobar komad sirotinje uložiti u S&P odjednom, ili ćeš malo po malo, ili malo više po malo više, investirati u X navrata.

Britansko tržište | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Prijatelj kardiolog mi je rekao da, ne čitaš li svakodnevno najnovija istraživanja, za najviše dva – mjeseca!, hej, mjeseca, ispadaš iz igre. Vrijeme te pregazi. Ljudi koji se svime vezanim uz investiranje bave svakodnevno najmanje dva sata, a mnogi i osam do deset sati, kažu da polako treba razmišljati o kupnji Facebooka, Googlea, Microsofta, Netflixa i drugih dionica. Mene, u podrumu, malo smeta – savjet ne tražim, niti bih ga dao – što im je jedan od glavnih argumenata da nakon toliko i toliko posto pada cijene baš i nema prostora da pada i dalje. Kamo da dalje pada!? Ja se pak, iz podruma – savjet ne tražim, niti bih ga dao – podacima potrebnim za investiranje bavim dva ili pet sati tjedno, ali vidim da je prodaja koječega pred blagdane loša. A imam i neka iskustva koliko dionica koja je pala 50 i više posto može još pasti.

I zato čekam FED. Prijatelj kojeg povremeno spomenem i ja investicijskog bankara kuće u kojoj trgujemo na kavu namjeravamo pozvati nakon 2. prosinca. Nakon što gospodar igre kaže što im za reći.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:09 30.Studeni 2022.

    Hahaha