Ekonomix
4372 prikaza

Vuković: političari, propuštate sjajne prilike za krađu!

1/2
Damir Špehar/ Pixsell
Samo su tri hedge fonda lani ‘pobijedila tržište’, imala povrat veći od 27 posto. Tri fonda, a 35 američkih kongresmena. Neki su zaradili dvostruko ili trostruko

Izvještaj kaže da je 2021. godine 35 američkih kongresmena imalo veće povrate na ulaganja u dionice i opcije od S&P-a. Neki od njih po dva ili tri puta veći povrat. Usput budi rečeno, S&P je prošle godine rastao 27 posto. Vrlo lijepa zarada za kongresmene, zar ne?, objavio je na Facebooku Vuk Vuković, analitičar koji se proslavio prognozirajući Brexit i Trumpovu pobjedu na izborima, u Hrvatskoj veliki borac za transparentno trošenje javnog novca.

Za usporedbu, lani su samo tri velika hedge fonda “pobijedila tržište” i imala povrat veći od 27 posto. To je sigurno zato što hedge fondovi vjeruju u efficient market hypothesis, a političari ne, ironično je komentirao.

Ali i mi svoga konja za trku imamo! Kod nas to, doduše, ne rade političari (njima su dovoljne javne nabave, prenamjene GUP-ova i crni fondovi), kod nas to rade centralni bankari, nastavio je u objavi. Još sam na faksu naučio da je naše tržište kapitala uglavnom poligon za insajedrsko trgovanje dionicama. Nema tu nikakve hipoteze efikasnog tržišta. Nema ni tržišta, ruku na srce. Lijepo je vidjeti da u HNB-u to znaju i cijene.

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Naši političari tek moraju otkriti ovaj izvor sigurne zarade. Što se čeka? Nemojte više kokošariti s deset tisuća kuna, dignite koji milijunčić na “tržištu”!

U Sjedinjenim Američkim Državama mutni financijaši na insajderskom trgovanju dižu milijarde (ali barem tu i tamo budu uhapšeni), a političari milijune. Kod nas mutni financijaši dižu milijune, političari desetke tisuća. Fakat kokošarenje (ok, Amerika je veća zemlja pa zato su iznosi taman lijepo skalirani).

No poanta je: političari - propuštate sjajne prilike za krađu! Ionako vas zbog toga nitko ne bude hapsio. Zbog javnih nabava bude, to ste već mogli skužiti. Daj malo kreativnosti. Vidiš da prolazi, završio je Vuković.

Dok čekamo rasplet afere navodnog insajderskog trgovanja ljudi iz Hrvatske narodne banke - optužuju ih da su trgovali vrijednosnicama banaka koje nadziru, dakle o njima imaju bolje podatke od osalih igrača na tržištu - to jest pravorijek institucija jesu li prekršili zakon ili samo nisu najetičnije postupali, ali zakon nisu prekršili, dobro je, eto, čuti što o tržištu ili “tržištu” kaže čovjek koji vidi znatno dalje, i dublje, od naše male barice s mnogo krokodila. Dotad, oporba traži ostavke, neki i zatvor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.