Ekonomix
2075 prikaza

Zadruga misli i građanima smanjiti račune za struju

1/2
Marko Prpić/PIXSELL
Pogrešno je mišljenje da su zadruge stvar samo poljoprivrede. Za zapisnik, 42 milijuna Amerikanaca prima struju od 900 zadruga za proizvodnju struje

Zadrugarstvo je možda zadnja šansa za malo poduzetništvo u Hrvatskoj, reče mi profesor Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Boris Podobnik, vrlo aktivan u Udruzi Glas poduzetnika. Još je prije otprilike godinu dana rekao da je, ako ne jedini, najbolji put za jačanje UGP-a međusobno interesno povezivanje, a sad je s Brankom Bačelićem, jednim od najzaslužnijih za izgradnju Centra novog života u Petrinji, prezentirao i razradio ideju. Prvo malo pojašnjenje. Nije to zadruga tipa 1945., u kojoj lijena komunjara parazitira vrijednog seljaka dok ne uništi svu vrijednost. Nego, austrijska banka RBA je - zadruga. Milijardu ljudi na svijetu su članovi neke zadruge. Zadruge zapošljavaju deset posto globalne populacije. Svaki peti Europljanin je član neke zadruge, svaki treći Amerikanac, a tek svaki 220. Hrvat. Najveća švicarska zadruga Coop ima fantastičnih 2,5 milijuna članova, zapošljava 90.000 ljudi, ima 2500 zadružnih dućana i uprihodi 31 milijardu švicarskih franaka. 

Dalekovod | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Cilj je ekonomski okupiti malo i srednje poduzetništvo kako bi prvenstveno zajedničkim nabavama prema velikim dobavljačima smanjili troškove te ga time učinili efikasnijim i otpornijim na buduće recesijske i pandemijske šokove. Kolektivnim nabavama bi udruženi mali postizali cijene koje mogu ostvarivati samo veliki igrači. Zadruga može nuditi računovodstveni servis, marketing, brendiranje i konzalting kao servis manjim firmama koje si to ne mogu priuštiti.
Suština je economy of scale. Zadruga može ugovoriti nižu cijenu struje za zadrugare, ali i građanstvo, fizičke osobe u zadruzi. Ako se, recimo, 10.000 poduzetnika registrira da će nabavljati struju nastupajući kao zadruga, svaki ima prosječno pet radnika, a prosječan trošak struje po radniku je 200 kuna mjesečno, to je mjesečni račun od deset milijuna kuna. Smanji li zadruga kolektivnim pogađanjem račun za 10%, to je ušteda za firme od milijun kuna mjesečno. A sad zamislimo pregovaračku snagu uključi li se u zadrugu i milijun građana. Pogrešno je mišljenje da su zadruge stvar samo poljoprivrede. Za zapisnik, 42 milijuna Amerikanaca prima struju od 900 zadruga za proizvodnju struje, a 233 milijuna Amerikanaca koristi usluge zadružnih osiguravajućih društava. Američke zadruge uprihode 652 milijarde dolara godišnje, a ukupna imovina im je 3000 milijardi dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:00 27.Listopad 2021.

    struja treba biti 100 kn a ne koliko se potrosi jedna cijena uvijek ista lopovi