Ekonomix
6811 prikaza

Todorićev kum zatražio stečaj Konzuma: "Posao je posao"

Konzum
Goran Stanzl (PIXSELL)
Vjerovnik ima tražbinu u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu

Podnesen je zahtjev za stečaj Konzuma. Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila stečaj 31. ožujka.

Vjerovnik ima tražbinu u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu i kao razlog za razlog pokretanje stečaja navodi prezaduženost. 

"Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5 stavka II u vezi s člankom 7 stečajnog zakona - prezaduženost. Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 (kn) uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu", navodi se u  prijedlogu vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka.

Tvrtka Ovum je u biti tvrtka od velikog proizvođača jaja Perfa i Bio-perfa. Direktor Marko Brajević i sada je na sastancima dobavljača i banaka oko duga. 

Kako saznajemo iz tvrtke, zahtjev za stečaj su podnijeli jer im je Konzumovo neplaćanje već prelilo čašu strpljenja. Dug je i znatno veći od 9,57 milijuna kuna za koliko su podnijeli zahtjev za stečaj.  

Konzum im nije platio od sredine prošle godine isporučenu robu. Iako su trebali dobiti novac za isporučeno, u prosincu su dobili mjenicu! Iz tvrtke saznajemo da više to nisu mogli niti izdržati niti tolerirati. 

Prema podacima iz sudskog registra, osim Perfe-bio suosnivač tvrtke Ovum je i Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića.  

Zanimljivo, vjenčani kum Ivana Valentića je Ivan Todorić, sin Ivice Todorića, predsjednika Uprave Agrokora.

Direktor Ovuma Marko Brajević nam je rekao da je stečaj pokrenut jer štiti svoju tvrtku, radnike i dobavljače.

"Dug jeste veći nego ovih 9,6 milijuna kuna. Postoje i mjenice, a kada smo dobili mjenicu bez pokrića, bila je to kap koja je prelila čašu. Očajni smo. Ovo prepucavanje i jednih i drugih i trećih nigdje ne vodi. I dobavljači i banke i država tapkaju u mraku", kaže nam Brajević. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.