Znanost
2270 prikaza

Riješen misterij: Bakterije su nastale prije nego se mislilo

Komentari 6 Prikaži odgovore
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oluja95 13:07 08.Prosinac 2018.

    U knjizi života piše kako je život stvoren prije nego je svjetost došla do zemlje, što znači oko toplih gejzira. *** (Editirano zbog sustavnog oglašavanja drugih medija, ako korisnik nastavi s ovakvom praksom, bit će mu onemogućeno daljnje objavljivanje)

  • vjaceslav 21:48 05.Prosinac 2018.

    Kao što ne znamo kako se iz ničega i zbog čega stvorio svemir, ne znamo ni kako se iz nežive materije i zbog čega pojavio život u njemu. Ali u jedno smo sigurni – u našemu svemiru starom 13,8 milijardi ... prikaži još! godina, prvih 9, ili otprilike toliko, proteklo je u stvaranju uvjeta i kemijskih počela (elemenata) iz čijih je kombinacija potekao život.

    • vjaceslav 21:50 05.Prosinac 2018.

      II. - U ekspandirajućem svemiru ovako izgleda evolucija zvijezda koje su to omogućile. Prva generacija nastala nakon Big Banga, a koja, iako je prva, nosi oznaku „population III“, bile su vrlo masivne zvijezde okružene sustavom manjih, sastavljene samo od vodika i nešto helija.

    • vjaceslav 21:51 05.Prosinac 2018.

      III. - Postojale su vrlo kratko jer se već nakon milijardu godina iz njihovih ostataka formiraju zvijezde „populacije II“, koje u sebi, osim vodika i helija, imaju (u eksplozijama supernova populacije III nastala) alpha počela – ugljik, kisik, neon, magnezij, ... prikaži još! silicij, sumpor, argon i kalcij.

    • vjaceslav 21:55 05.Prosinac 2018.

      IV. - U astronomiji ova počela te ona koja slijede u Mendeljejevu nizu, nazivaju se „metalima“, a njihovo omjer s vodikom i helijem naziva se metalicitet. Tako zvijezde populacije II imaju vrlo mali metalicitet, ali se u njihovim supernovama stvaraju ... prikaži još!u sva počela zaključno sa željezom. Zlato, platina i uran ne nastaju na taj način već kao posljedica sudara neutronskih zvijezda koje su nastale davno prije rođenja našega Sunca, zvijezde „populacije I“, visokoga metaliciteta, starih 5 milijardi godi

    • vjaceslav 21:57 05.Prosinac 2018.

      V - I tako se stvaranjem Zemlje, koja kao i Sunce ima zastupljena sva nabrojena počela, samo u različitu omjeru, stvorila i pretpostavka za pojavu života na njoj prije 3,6 milijardi godina. I nigdje se život nije mogao pojaviti puno ... prikaži još!o prije ni puno kasnije jer su zvijezde „populacije I“ zadnje zvijezde, ne stvaraju nova počela niti evoluiraju u „populaciju 0“, već ih, nakon što istroše svoje gorivo, gravitacija sažme u bijele patuljke, neutronske zvijezde ili crne rupe.

  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.