454 prikaza

Igrač NFL-a zgrozio i časne sestre izjavom koja zvuči kao da je Bartuličina

Zvijezda NFL-a Harrison Butker zgroziio je čak i benediktinke u Americi izjavom da bi žene, umjesto karijere, trebale ostati doma i biti domaćice. A Butkerove izjave posve su u skladu s programom Domovinskog pokreta

 

Umjesto karijere, žene bi trebale ostati doma, biti majke i domaćice. Iako ova rečenica djeluje kao da ju je izgovorio netko iz Domovinskog pokreta (koji je u svom programu jasno poručivao kako je prirodno da se isključivo majka brine za djecu)  ili netko iz konzervativnijeg krila Katoličke crkve u Hrvatskoj, one dolaze iz jednog drugog, iako često bliskog, mada geografski dalekog konteksta. Riječi su to zvijezde najveće lige američkog nogometa, NFL-a, dakle uspješnog igrača footballa, sporta koji na našim prostorima nikada nije zaživio. Riječ je o Harrisonu Butkeru koji je krajem veljače ove godine osvojio Superbowl sa svojim klubom Kansas City Chiefsima. U svom govoru na svečanosti dodjele diploma na benediktinskom koledžu u gradu Atchisonu u Kansasu Butker je potaknuo žene da ne teže karijeri i uspjehu, nego da budu majke i domaćice, ili drugim riječima: da ostanu doma, u kuhinji, da rađaju i brinu o djeci.

Nije ostalo samo na tome. Pobjednik ovogodišnjeg Superbowla za primjer je istaknuo svoju suprugu za koju je rekao da je odustala od svoje karijere kako bi prihvatila "jednu od najvažnijih titula: domaćica". Ženama se, kako je naglasio Butker, serviraju "vražje laži" o karijeri i ambicijama koje bi one trebale slijediti.

Butker inače, koji za sebe kaže da je katolik, nije stao samo na ovoj temi nego je skrenuo pažnju i na nekoliko istaknutih katolika poput predsjednika Joe Bidena i bivšeg voditelja Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Anthonyja Faucija, a za određene neimenovane biskupe kazao je kako su bili "motivirani strahom" tijekom Covid-19 pandemije. Također je osudio one "koji nameću opasnu rodnu ideologiju mladima u Americi", isto tako i one koji se zauzimaju za pobačaj, a zna se da je mislio posebno na predsjednika Bidena koji zbog stava o pobačaju često stoji u sukobu s katoličkim biskupima u SAD-u.

Časne sestre kritizirale Butkera za seksističke izjave

Sve ove izjave, a nadasve one o ženama bile su čak i previše za časne sestre benediktinke, suosnivačice ovog koledža na kojemu je Butker održao svoj skandalozan govor. Redovnice su stoga u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama istaknule da njegove izjave "ne predstavljaju katolički, benediktinski i humanistički koledž" u kojeg su toliko uložile i vrijeme i truda. Čak naprotiv. One su desetljećima educirale i slale žene u svijet, a da su žene napravile velike stvari u svojim životima – ne samo kod kuće nego ponajviše na radnom mjestu.

Nadalje su rekle: "Mi sestre smo posvetile svoje živote Bogu i narodu Božjem, a isto tako i mnogim ženama koje smo obučavale i pratile tijekom proteklih 160 godina". Sve te žene svojim su "talentima i darovima u vodstvu, u znanosti i u svojim poslovima na veliko utjecale na svijet." Također su istaknule kako je njihova zajednica poučavala i izgradila mnoge mlade žene i muškarce da ne budu domaćice u "ograničenom smislu" već da u sebi stvore dom kako bi druge mogle prihvatiti. Prema priopćenju, benediktinke sebe vide kao "vjerne članove Katoličke crkve" koji prihvaćaju i promiču vrijednosti evanđelja, svetog Benedikta i Drugog vatikanskog sabora, kao i učenja pape Franje, što u SAD-u nije baš svakodnevica. Podsjetimo da se velik dio katoličkih biskupa u SAD ne slaže s papom Franjom što je bilo vidljivo posebice nakon što je Vatikan odobrio blagoslov onima koji su istospolnim i/ili neregularnim odnosima.

 

Majka mu nije bila domaćica

 

NFL-ova zvijezda pripada više struji koja se ne slaže s poglavarom Katoličke crkve. No, za svoje je izjave Butker dobio kritike od časnih sestara – ali ne samo od njih. U medijima se naime pisalo pored ostalog i o činjenici da Butkerova majka nije bila domaćica već klinička medicinska fizičarka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory. Ipak su nekoliko biskupa i svećenika, većinom iz konzervativnijeg krila Katoličke crkve u SAD-u, mahom oni koji se protive papi Franji, podržali Butkera i njegove stavove – jer su ujedno i njihovi vlastiti stavovi. No, Butkerov mjesni biskup James Johnston, voditelj biskupije Kansas Citya, naglasio je kako je Buterkovu strast prema katoličkoj vjeri i obitelji "prekrasna i već dobro poznata javnosti" te da on cijeni njegov čvrsti stav o trenutnoj situaciji u Crkvi i državi.

Iako će riječi ovoga igrača, koji je za svoj govor dobio gromki pljesak i pozornost u američkim medijima, možda izazivati podsmijeh, valjalo bi podsjetiti da na domaćoj sceni u Hrvatskoj nije ništa drukčije. Slične riječi i ideje dolaze iz već spomenutog Domovinskog pokreta koji bi također htio da žene budu isključivo samo majke i domaćice, da ne gaje karijeru. Prije nekoliko tjedana sociologinja Ksenija Klasnić komentirala je da se ovakve ideje mogu nazvati "konzervativnom rodnom ideologijom" koja nikako nije dobra za žene. "To je nešto čega se suvremena, moderna društva nastoje osloboditi".

Teško se oteti dojmu da većina biskupa i svećenika kod nas ne bi stala u obranu žena poput časnih sestara benediktinki ili onako kako je to bezbroj puta učinio papa Franjo. On je naime nekoliko žena imenovao na upravljačke dužnosti, a jednom je prilikom rekao da se "svaki put kad žena dobije položaj i odgovornosti u Vatikanu, stvari popravljaju". Podsjetimo i na ove njegove riječi: "Volim misliti da bi žene, kad bi mogle uživati punu jednakost mogućnosti, mogle uvelike pridonijeti potrebnoj promjeni prema svijetu mira, uključenosti, solidarnosti i cjelovite održivosti". Zanimljivo da je Papa očito stotinu koraka ispred domaćih katolika i tzv. "Crkve u Hrvata".

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:45 04.Lipanj 2024.

    oh desnicar