Instant articles
149 prikaza

Hrvatima je crack sve draži, toliko ga šmrču i puše da nam prijeti 'epidemija' droge

Crack kokain
Agência Brasil
Prema Europskom izvješću o drogama za 2024. Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama kokain je najčešće upotrebljavana nezakonita stimulativna droga. Sve se više troši i crack

Kokain, odnosno crack sve se više puši i u Hrvatskoj, odnosno sve više uzima i na iglu, a to povećava vjerojatnost zaraze HIV-om i hepatitisom C - ustvrdio je za 24sata primarijus Ivan Ćelić, psihijatar i predstojnik Zavoda za dualne poremećaje u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Ćelić pojašnjava: "Nama je Italija uvijek ogledni primjer, pet su godina ispred nas, i prije korone su imali epidemiju cracka. Trend je krenuo i kod nas, u Zagrebu, Istri, Rijeci i Dalmaciji",  kaže psihijatar.

Upozorava da bismo, ako se ovakav trend nastavi, mogli imati epidemiju cracka, piše za 24sata Bojana Mrvoš.

Crack je, dodaje, najopasniji oblik kokaina, koji se miješa sa sodom bikarbonom i jeftiniji je u nabavi. Kako kristali pucketaju dok se zagrijavaju, dobio je naziv "crack". Pušenjem cracka, pak, pojašnjava stručnjak, u mozak dolazi mnogo više kokaina nego ušmrkavanjem.
Isprva se uzima na nos, ali to oštećuje sluznicu pa ona sve slabije apsorbira drogu i počinje krvarenje iz nosa.

- U ekstremnim slučajevima dođe do uništenja nosnog septuma ili čak perforacije mekoga nepca, imali smo takve slučajeve - kaže psihijatar. zato neki posežu za iglom. Kako pojašnjava, za drogiranje iglom potrebna je puno manja doza cracka nego za ušmrkavanje. 

Prema istraživanju velikog Europskog izvješća o drogama za 2024. godinu, predstavljenog u utorak u Lisabonu u organizaciji Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama kokain je najčešće upotrebljavana nezakonita stimulativna droga u Europi, a heroin najčešći opijat. Sve se više troši i crack.

Hrvati u dobi od 15 do 34 godine u prosjeku koriste kokain puno više nego Talijani, njih 3,9 posto naspram 1,7 posto Talijana. Ili Slovenaca, primjerice, 1,8 posto. Na Ćelićevu Zavodu za dualne poremećaje pak kontinuirano raste broj ovisnika o kanabisu, kokainu i amfetaminu - prije pet godina ih je bilo pet posto od ukupnog broja pacijenata, danas ih je već 25 posto.

Cijeli tekst iz 24sata pročitajte OVDJE

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:27 14.Lipanj 2024.

    bolesnici