Kultura
278 prikaza

Bipolarnog Haralda dvije najbitnije žene u životu žele odvesti doma. Koja će uspjeti?

1/3
Ovo nije samo priča o dvije žene koje se međusobno ne mogu podnijeti, nego istovremeno priča o usamljenosti, krivici...

Premda se na prvu čini da jaka ljubav prema jednom muškarcu može biti temelj za povezivanje njegove partnerice i majke, u romanu Johanne Frid iz 2023. godine svjedočimo da ta ljubav može prerasti u velik raskol, naposljetku pravi generacijski rat. Njih se dvije po prvi put nakon dugo vremena sreću u zračnoj luci na samom sjeveru Švedske. “Jednostavno rečeno: bogu iza nogu”, naglašava nam to Claudia, Haraldova djevojka koja nas u funkciji pripovjedačice vodi kroz cijeli roman.

Harald bi “da je pas bio zlatni retriver”. Jedan je od onih muškaraca koji su uvijek preveliki za stolove i stolice, previše se daju u sve i uvijek previše pričaju. Muškarac kojeg bi svaka žena poželjela za sebe sada se vraća iz klinike za odvikavanje. Bipolaran je, a njegovo samoliječenje različitim lijekovima izmaklo je kontroli. Čekaju ga dvije najbitnije žene u njegovom životu, a svaka od njih planira ga odvesti kući sa sobom. Postavlja se pitanje kojoj od njih će to poći za rukom. Čitatelju je možda prirodnije prikloniti se ‘pripovjedačkoj strani’, u ovom slučaju Claudiji.

Ona je pomalo nervozna i sarkastična doktorandica koju u pisanju doktorata ometaju sve veći Haraldovi problemi pa se osjeća kao u klopci. Haraldova majka pak pripada jednoj drugoj generaciji. Ona je sveznalica, moćna feministkinja starog kova i žena koja drugima prenosi svoje mudrosti, čak i ako ih nitko nije tražio. Smatra da za svojeg sina može brinuti bolje od njegove djevojke te da on zaslužuje bolje. Gleda na Claudiju i njezino odrastanje s prijezirom te ju smatra barem djelomično krivom za probleme svojeg sina. Kroz roman, dok čitatelj otkriva pozadinu problematičnog odnosa dviju žena, mora se zapitati kojoj od njih vjeruje.

 | Author: OceanMore OceanMore

Johanna Frid, rođena u Stockholmu 1988. godine, švedska je spisateljica mlađe generacije. Studirala je filozofiju te magistrirala kulturalne studije i komunikologiju. Do sada je objavila tri knjige.

‘Pjesnička zbirka Familieepos (Obiteljski ep)’ iz 2017. godine, koju je napisala u suradnji s Gordanom Spasić, našla se u užem izboru za Nagradu Catapult Saveza švedskih pisaca te za Nagradu za poeziju Švedskoga radija. Prvi roman ‘Nora ili Gori, Oslo, gori’ objavila je 2018. godine te za njega dobila prestižnu Nagradu za kulturu novina Dagens Nyheter. Njezin drugi roman ‘Haraldova mama’ također je ostvario velik uspjeh kod publike i kritike.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Neva Žganec/PIXSELL

Frid od početka do kraja romana dijalozima između dviju žena, ali i Claudijinim unutrašnjim monologom koji je nerijetko sarkastičan i prožet crnim humorom, odlično oslikava duboki komunikacijski jaz između njih. Svojim načinom pisanja navodi čitatelja da se u jednom trenutku glasno smije, a već dvije rečenice nakon tuguje i duboko suosjeća s likovima.

Na kraju otkrivamo da ovo nije samo priča o dvije žene koje se međusobno ne mogu podnijeti, nego istovremeno priča o unutarnjim borbama pojedinaca, usamljenosti, osjećaju dužnosti i krivice. Na grub, brutalan, ali i smiješan način, uviđamo koliko ljubav, inače jedno od najljepših stanja čovjeka, može za njega biti pogubna. Frid je u svojem romanu uspješno prodrla u srž jednog od najsloženijih ljudskih odnosa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.