Kultura
5534 prikaza

Bivša Hasanbegovićeva desna ruka ravnateljica HNK?

1/3
Emica Elveđi/PIXSELL
Bila je desna ruka Zlatka Hasanbegovića, a sad je jedna od favoritkinja za čelnu poziciju zagrebačkog HNK. No mnogi joj pripisuju moralni sukob interesa, što bi moglo biti skandalozno

Natječaj je raspisan 27. kolovoza i traje mjesec dana. No, kako navodi Teatar.hr, natječaj je poništen jer nisu naveli stavak u natječaju, koji su zakonom morali napraviti, a to je da su trebali navesti da branitelji i ostala skupina imaju prednost pri zapošljavanju. Što se tiče kandidata, Dubravku Vrgoč podržavaju članovi dramskog ansambla, a imala je i dobre financijske rezultate, Iva Hraste Sočo ima povjerenje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. No Sočo iza sebe vuče problematičnu aferu. Naime, Jutarnji list objavio je tekst u kojem navodi kako se predstava “Hrvatski škrtac”, na kojoj su zajedno radili HNK u Varaždinu i karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom, neće izvoditi. Iako je predstava pripremana mjesec dana te je u veljači ove godine najavljena premijera u Karlovcu i Varaždinu, predstava je skinuta s programa. Kazališta kao razlog ukidanja uprizorenja predstave navode “produkcijske razloge”, no Jutarnji list ističe da je razlog autor teksta – kontroverzni Ante Gugo, u javnosti poznat kao koordinator za odnose s medijima udruge Blokirani, PR-ovac zadužen za promociju HDZ-a te posebni savjetnika za krizno komuniciranje Darka Horvata, dok je bio ministar gospodarstva. No najviše se njegovo ime veže uz brojne vjerovnike koji su mu kao jamci otplaćivali kreditna dugovanja, dok je on živio iznadprosječno dobro. Različitim ljudima ostao je dužan više od 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Kako je istaknuto u tekstu Jutarnjeg lista, djelatnici HNK u Varaždinu sumnjaju da je Gugin tekst (obrada Molièreova klasika “Škrtac”) u kazalište došao preko veze jer ga je poslala Iva Hraste Sočo (HDZ), prvo pomoćnica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a danas, kako smo rekli, njezina posebna savjetnica, te docentica na Akademiji dramskih umjetnosti. Hraste Sočo negirala je da je onda Gugu preporučila nego je istaknula da je tekst samo proslijedila. Dodala je da joj tekst i nije bio “bogzna što”, ali da nije ona ta koja odlučuje. Anonimni izvor iz varaždinskog HNK kaže kako je “previše politike a premalo struke u kazalištu”, a Guginu predstavu pokušalo se progurati i prošle godine, ali su Karlovčani tad odbili suradnju. Ove godine su je prihvatili. 

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Davorin Višnjić/PIXSELL

“Predstava nije bila u našem formalnom planu, nije bilo nikakvih informacija o njoj, nije završila na oglasnoj ploči niti je o njoj raspravljalo Kazališno vijeće. Ne samo to, na zadnjoj sjednici je isto to Vijeće dobilo informaciju o Gugi, za kojeg nikad nitko nije čuo iz kazališnih krugova, nitko ne zna ni kako se našao njegov tekst u HNK Varaždin. Kad sam sve povezala, i sama sam ostala u totalnom šoku. Članovi Vijeća bili su pismeno pozvani da guglaju Gugu, međutim prešutno se prešlo preko svega. Nitko ništa ne zna, a svi sve znaju, takva je atmosfera bila na hodnicima. Pitanje oko ove predstave zasigurno će se opet naći pred članovima Vijeća na sjednici”, rekla je sugovornica za Jutarnji list. Nadalje, Soči spočitavaju da je zbog svojih pozicija u Ministarstvu kulture u povlaštenom položaju, a kao članica kazališnog vijeća imala je uvid u povjerljive informacije o poslovanju i programima HNK-a. Uza sve to, Soču se, uz Anu Lederer, koju u kulturi poznajemo kao bivšu intendanticu zagrebačkog HNK, čiji je mandat završio u smjeni uvjetnog nalaza revizije, pamti kao najbližu suradnicu bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

“Od 2015. radila sam na radnome mjestu šefa Kabineta ministra na kojem sam bila i kad je ministrom imenovan Zlatko Hasanbegović, kojeg sam upoznala kad je došao u Ministarstvo. Za obavljanje dužnosti pomoćnice za međunarodnu suradnju predložio me zbog mojih kompetencija u tom području koje sam stekla tijekom diplomatskog mandata, djelovanjem u kulturi i znanjem stranih jezika, a nakon njegova kratkog ministarskog mandata, ministrica Obuljen zadržala me na tom mjestu te mi proširila područje djelovanja, djelokrug Uprave, uz međunarodnu suradnju, i na područja kazališne, glazbene i vizualne umjetnosti, književnog stvaralaštva i inovativnih kulturnih praksi. Nadam se da sam ovim objašnjenjem razjasnila sve misterije vezane uz taj period mog profesionalnog djelovanja”, rekla je Sočo za Nacional.  Prije nego što je 2016. ušla u visoku politiku, Iva Hraste Sočo bila je diplomatkinja, i to nakon uspješne karijere operne pjevačice. Rođena je 1967., a 1989. diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. U diplomatsku službu stupila je 2004., a 2009. zaposlila se u Ministarstvu kulture i medija. Na posljednjim lokalnim izborima Iva Hraste Sočo bila je kandidatkinja HDZ-a za zamjenicu gradonačelnika, pa je i zastupnica te stranke u zagrebačkoj gradskoj skupštini. “Ministrica Koržinek i ja poznajemo se dugi niz godina, u dobrim smo odnosima iako ne u kumskim. Kulturni krugovi u Hrvatskoj nisu preširoki”, rekla je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.