Kultura
8740 prikaza

Do smrti je tajio odvratan film o klaunu u Auschwitzu

Glumac i Komičar Jerry Lewis
1/4
Wikimedia Commons
Život komičara koji se ugasio u nedjelju 20. kolovoza bio je obojen bizarnostima i melankolijom

Legendarni američki komičar umro je u 92. godini života prirodnom smrću u svome domu, a iza njega je ostalo sedmero djece, jedna aktualna i jedna bivša supruga te ožalošćena američka javnost kojoj je desetljećima bio ikona komedije.

Glumac i Komičar Jerry Lewis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Proslavio se 1950-ih s tzv. slapstick komedijom koju je prvo izvodio s Deanom Martinom na radiju i ranim TV emisijama. Za vrijeme njihova partnerstva snimili su čak 16 filmova, a Lewis je nakon toga ostvario uspješnu samostalnu karijeru te je postao jedan jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu.

Šoubiznis divljak pretjerao s plinskim komorama

Taj je, za mnoge isforsirani klaun, pjevač i šoubiznis divljak osvojio publiku svojim filmom Nutty Professor, no krajem 60-ih doživio je svojevrsno šoubiznis potonuće, uslijed Novog vala i ideja koje su preplavile američke trendove.

Glumac i Komičar Jerry Lewis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Jedna od najbizarnijih epizoda u njegovoj karijeri bio je film "Dan kada je klaun plakao" 8The Day the Clown Cried), iz 1972. godine.

Riječ je o zbrčkanom filmu, totalno lošeg ukusa u kojem Lewis glumi klauna kojeg su poslali u nacistički koncentracijski logor. On u logoru, u nekom sumanutom pokušaju da se pokaže vrijednim zabavlja djecu na njihovom putu do plinskih komora. Zabavlja ih opet priglupim forama tako što posrće i pada na putu do komora, i time ih pokušava nasmijati.

Kada je Hollywoodom odjeknula vijest o tom filmu zgrozio se cijeli kulturni svijet - kritičari i javnost su ga smlavili zbog izrazitog neukusa. Film je proglašen najgorom stvari koja se ikada dogodila u povijesti filma i time je kult Jerry Lewisa pao na još veće dno.

Lewis je sam skinuo film iz programa emitiranja, a sve postojeće kopije je spremio u jedan sef i odbio ga je više ikome pokazati, osim nekolicini bliskih prijatelja.

Neki djelovi filma ipak su se pojavili na internetu.

To što je "izbrisao" taj film, vjerojatno je najbolji potez njegove karijere.

Glumac i Komičar Jerry Lewis | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zapažen uspjeh Lewis je ostvario filmom "kralj komedije" iz 1983., u kojem tumači relativno ozbiljnu ulogu, dok komičnu tumači Robert de Niro. Okušao se i u režiji, no njegove kasnije dane obilježio je humanitarni rad te doprinos istraživanju mišićne distrofije. Donacije je skupljao vodeći emisije uživo, koje bi gledatelji zvali, a slavne zvijezde se javljale na telefone. Prikupio je nekih 2 i pol milijarde dolara za istraživanja - a vodio ga je čak 44 godine.

Pogledajte video u kojem Jerry govori o svojoj smrti:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.