Kultura
11747 prikaza

Kao Tutankhamon: Pronađena posve očuvana grobnica

Nova grobnica pronađena u Egiptu
1/19
REUTERS
Sve je na svome mjestu, nije popljačkano, boja se nije oljuštila sa zidova i arheolozi su presretni

Egipatski su arheolozi otkrili grobnicu svećenika koja stara oko 4.400 u kompleksu piramida Sakara, južno od glavnog grada Kaira.

"Danas svijet obavještavamo o posljednjem otkriću 2018., a riječ je o odlično očuvanoj grobnici. Koliko je očuvana vam najbolje ilustrira činjenica da su zidovi i dalje prekriveni bojom te da skulpture gotovo da nisu okrhnute", rekao je o grobnici, kako oni procjenjuju, visoko rangiranog svećenika, ministar za antikvitete Khaled al-Enani

Čak 4.400 godina stara grobnica pripadala je čovjeku imena Wahtye, koji je živio tijekom vladavine faraona Neferirkarea iz pete dinastije.

Njegova je grobnica ukrašena prikazima faraonskog svećenika uz majku, suprugu i druge članove obitelji. U grobnici ima više niša, i 24 šarene statue klerika i članova njegove obitelji.

Margot Robbie kao kraljica Elizabeta Elizabeta I Life Tragičan razlog zbog kojeg se šminkala četiri sata dnevno

U studenom su arheolozi objavili kako su na lokalitetu Sakara pronašli sedam sarkofaga, od kojih su neki stariji od 6.000 godina. Iskopavanja su krenula u travnju ove godine.

Čak u tri grobnice pronašli su mumificirane mačke i skarabeje. Nekropola Sakara južno od Kaira dom je Đoserove piramide, starije od 4.600 godina koja dominira lokalitetom.

Grobnica, koji je sagradio arhitekt Imhotep za faraona, originalno je bila visoka 62 metra i smatrana je najstarijom zgradom na svijetu sagrađenom kompletno od kamena.

Što se svećenikove grobnice tiče, ne zna se kada će (i ako ikada) biti izložena javnosti, no neki će predmeti nakon arheološke obrade ići u Nacionalni muzej u Kairu.

Egipatska je povijest tako bogata da se važni pronalasci dogode gotovo svaki mjesec, ali ova je arheološka ekspedicija ipak nadmašila očekivanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • živadin 03:46 16.Prosinac 2018.

    Zanimljivo, od kad su raz*ebali turizam svojim islamskim divljanjem i ostali bez prihoda, u Egiptu svako malo neko veliko arheološko otkriće.