Kultura
135 prikaza

Lijevo ili desno? Pitanje je na koje svi trebamo odgovoriti kad stignemo na raskrižje Marijane Perinić

Duško Jaramaz/Pixsell
Kako u romanu ‘Raskrižje’ pokazuje Marijana Perinić, jednostavnom, svakodnevnom odlukom Kristina nehotice bira nastavak uglancane iluzije života ili rušenje kule od karata

Sve je u životu pitanje perspektive. Osvijestit će to i Kristina, jedna od najtraženijih doma- ćih prevoditeljica, kad se jednog jutra, u pokušaju izvlačenja iz prometne gužve, nađe pred dilemom: skrenuti lijevo i pokušati se zagrebač- kog aerodroma domoći preko Zelenog vala ili istu destinaciju pokušati doseći preko Trešnjevke? Pitanje gužve uskoro će postati pitanje važnog životnog odabira jer, kako u romanu “Raskri- žje” pokazuje Marijana Perinić, jednostavnom, svakodnevnom odlukom Kristina nehotice bira nastavak uglancane iluzije života ili rušenje kule od karata. Pritom si na pleća ne tovari tešku rečenicu “da sam barem”, ali autorica je ironično pita “a što ako” i tako roman pretvara u odrasliju verziju nekoć vrlo popularnog “Vremenskog stroja.” Jer u oba slučaja, skrenula lijevo ili desno, stigla na avion ili završila u bolnici, Kristina će naposljetku završiti na istome mjestu, promijenjena. A kakva će promjena biti? Ovisna o okolnostima i njezinoj poziciji unutar njih. Jer sve je u životu, pa i u ovom zabavnom, opuštajućem djelu - pitanje perspektive.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.