Kultura
226 prikaza

Lucifer i ‘Poglavnikov pudl’ na istom mjestu

Zagreb Book Festival
Zagreb Book Festival
S fokusom na irsku književnost i kulturu, ZBF u svojem drugom izdanju, od 16. do 22. svibnja, u Muzeju za umjetnost i obrt predstavlja najbolje irske pisce, glazbu i filmove, ali i zvijezdu švedskih krimića te najnovija izdanja domaće i regionalne književne scene

Čovjek koji je osmislio jednu od najveličanstvenijih junakinja koju je književnost imala, kao i onaj koji je, paralelno uz Zemlju, izgradio nevjerojatan mističan i fantastičan svijet samo su dio ekipe ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala, koji će se održati od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. 

U svojem drugom izdanju ovaj književni festival Naklade Ljevak predstavlja Irsku, a dvojac s početka priče su Sebastian Barry i Eoin Colfer, koji svakako čine literarnu kremu te “obećane zemlje”.

"Osim Barryja, pisca sjajnog ‘Tajnog pisma’, po kojem se upravo snima film s Rooney Marom i Vanessom Redgrave te koji se dvaput našao u užem izboru za nagradu Man Booker, te Colfera, tvorca kultnog serijala o Artemisu Fowlu, koji također uskoro stiže na velike ekrane, zvijezde drugog ZBF-a još su John Connolly, autor krimi serijala o detektivu Charlieju Parkeru, te David Park, jedan od najcjenjenijih suvremenih književnika Sjeverne Irske", kaže direktorica Festivala Petra Ljevak.

Dio programa će se, što je novost ovog izdanja, odvijati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb, Kinu Tuškanac i Muzičkoj akademiji.

"HNK će u svojem bistrou u jutarnjem programu ‘Irish coffee’, u neformalnom obliku u formatu jedan na jedan uz jutarnju kavu, predstaviti naše goste, a odvojeno će se odvijati i program ‘Poetry downstairs’ u organizaciji studenata pete godine Akademije dramske umjetnosti, koji će čitati irsku poeziju", najavila je Ljevak dodajući kako poveznicu s premijernim izdanjem ZBF-a čini dio programa “Tribute to Sweden”, podsjetnik na prošlogodišnji fokus na švedsku književnost i kulturu.

"U sklopu tog segmenta u goste nam dolazi majstor švedskog krimića Carl-Johan Vallgren zvani Lucifer, čiji je fiktivni Danny Katz pandan Lisbeth Salander, a o čijem se prvom slučaju može čitati u ‘Dječaku iz sjene’. Kao protuteža, tu je i Jujja Weislander, autorica svjetski poznate slikovnice o Mami Mu prevedene na 30 jezika svijeta", kažu iz ZBF-a, koji će svojih sedam dana, u sklopu programa “Svježe i domaće”, iskoristiti i za promociju novih izdanja hrvatskih autora. 

Među njima su Daša Drndić, Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Ivanišević, Marina Vujčić, Jasna Horvat, Milko Valent, Gordan Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i Jasna Žmak, a dio programa posvećen je i najnovijim publicističkim djelima Nenada Polimca, Žarka Paića i Hrvoja Turkovića.

Kao i prošle godine, i ove će, pod sponzorstvom Podravke, biti dodijeljena i 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz biblioteke Balkan Noir. 

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora pokrenuo je prije dvije godine 24sata u suradnji s Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaik knjigom. Najnoviji, 20. roman iz edicije Balkan noir – “Poglavnikov pudl” Ede Popovića bit će predstavljen na ovom ZBF-u.

Za domaći krimić godine, među naslovima koje prethodno odabere žiri, moći se će glasovati tijekom cijelog trajanja festivala (fizički i online), a nagrada najboljemu dodijelit će se 21. svibnja u sklopu ZBF-a.

Kako je ideja festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života, literarni program ovom prilikom će pratiti i bogat popratni program koji je ove godine, uz glazbeni, proširen i na filmske projekcije.

Pored “Brooklyna”, prema romanu Colma Toibina, prikazat će se i film “The Rising”, posvećen stogodišnjici Uskršnjeg ustanka, irske borbe za neovisnost.

Strani i domaći književni gosti u Kulturnom klubu MUO-a sudjelovat će i u tribinama vezanim uz ovogodišnju temu Irske: 

“Od otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas”, “Irska borba za neovisnost – Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916. - 2016.” i “Keltski tigar, globalizacija i kultura: Irska jučer, danas, sutra”. Festival će na prodaju po popularnim cijenama ponuditi i veliki izbor najnovijih knjiga dvadestak izdavača.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.