Kultura
274 prikaza

Razradili su shemu u kojoj ludorijama zabavljaju ili iritiraju mase

Let 3
1/3
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nije im bilo jednostavno opet rasturiti, i to iz barem dva razloga. Prvi je prevelika udaljenost od ‘Bombardiranja Srbije i Čačka’, a drugi njihova iznadprosječna zastupljenost u antologiji hrvatske rock glazbe

Najzad studijski album i napokon koncert u Domu sportova! Poslije “Bombadiranja Srbije i Čačka” Let 3 objavio je drugu zbirku koncertnih zapisa, kompilaciju kazališne glazbe i remake najranijih radova iz doba Leta 2, ali proteklo je čak deset godina do izlaska novog albuma “Angela Merkel sere”. 

Let 3 | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

A njihov samostalni koncert u Domu sportova stariji fanovi prizivaju i sanjaju još od kraja ‘90-ih kad su im svi zagrebački klubovi postali opasno pretijesni.

U nesnosnim gužvama po Tvornici i Močvari redari su iz prvih redova nerijetko izvlačili smantane i napola onesviještene obožavateljice, ali Let 3 je uporno nadograđivao reputaciju klupske koncertne atrakcije i izbjegavao selidbu u dvoranu koja komotno može primiti tri i pol tisuće ljudi, a ima i zraka. 

Da nije bilo nikakvog posebnog razloga za oprez vidjelo se na daleko većim masovkama u rasponu od Fiju Briju i Trga bana Jelačića do INmusica i Špancirfesta gdje je svaki put zablistao kao jedan od najboljih domaćih koncertnih bendova. 

S toliko jakih utakmica u nogama osvajanje malog Doma sportova je doista rutinska akcija i publika može biti sigurna da će za 80 kuna dobiti vrhunski audiovizualni spektakl.

Koncert za AntiValentinovo je kruna tridesetogodišnje karijere u kojoj se rokerska svirka odavno stopila s kazališnim izričajem, a Let 3 zaslužio nimalo nategnutu usporedbu s legendarnim kalifornijskim bendom The Tubes. 

U Hrvatskoj je ipak bilo neusporedivo teže izboriti se za potpunu umjetničku slobodu jer su beskompromisni scenski i medijski nastupi riječkih alternativaca gotovo uvijek provocirali konzervativniji dio javnosti i više puta su se čuli apeli da se to zabrani.

Posljednji ozbiljniji incident zabilježen je prošle godine u Sisku kad se mladež HDZ-a žestoko pobunila protiv njihova gostovanja na proslavi Dana grada s objašnjenjem da previše vrijeđaju državu i Crkvu. 

Odgovor Leta 3 bio je još žešći, koncert vrhunski, a publicitet veći nego ikad. Prenijeti ga na album “Angela Merkel sere” nije im bilo nimalo jednostavno, i to iz barem dva razloga. 

Prvi je prevelika udaljenost od “Bombardiranja Srbije i Čačka”, a drugi njihova iznadprosječna zastupljenost u antologiji hrvatske rock glazbe.

Let 3 | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Kako god postavili kriterije, unutra su ploče “Two Dogs Fuckin”, “Peace” i “Jedina”, dakle više od polovice dosadašnjeg autorskog opusa Leta 3. Dugovječni bend s tako visokim prosjekom i tako malim brojem studijskih izdanja ne smije razočarati svoju vjernu publiku. 

Mrle, Prlja, Bin, Baljak i Knki unaprijed su znali da neće biti dovoljno smisliti provokativan naslov i odraditi efektnu najavu novog albuma podebljanu otkrivanjem spomenika Angeli Merkel u Laubi. 

Dodatna i potpuno nepredvidiva komplikacija izbila je zbog naglo promijenjenih političkih okolnosti u kojima je javna percepcija frau Merkel izokrenuta za gotovo 180 stupnjeva. 

Kad su oni izvodili performans u Laubi, njezin najglasniji oponent bila je radikalno lijeva Syriza, a danas je to radikalno desna Pegida. Tako je pjesmu “Angela” vrijeme pregazilo i prije nego što je zaživjela, ali Let 3 je, nasreću, potegnuo još nekoliko aduta. 

Album je sjajno upakiran u tvrdu electro rock produkciju s kojom su Pavle Miholjević, Jure Ferina, Iztok Turk i Matej Zec (Knki) još više približili bend svjetskim trendovima.

Ranije objavljene pjesme “Divljakuša”, “Gladni” i “Prdni majko” bolje funkcioniraju kao dijelovi albuma nego kao singlovi, a dobro se uklapa i “Punjeta” izvučena iz retrospektive Leta 2. 

Sve su one namijenjene deklariranim sljedbenicima, čak ni aktualni singl “Zlato” ne zvuči kao potencijalni hit za široki auditorij.

Let 3 je detaljno razradio dvostruku shemu u kojoj svakovrsnim scenskim i izvanscenskim ludorijama zabavlja ili iritira narodne mase, dok pjesmama pogađa samo one koje zbilja zanima njegova glazba.

Možda bi se toga držao do samog kraja novog albuma da nije bilo incidenta s mladim HDZ-ovcima u Sisku koji je očito poslužio kao inspiracija za odjavnu pjesmu “Kurac Marko” začinjenu stihovima “Vještica i Drakula iz mutiranog plemena / vještica i Drakula iz nekog crnog vremena“.

Nikad je nećete čuti na Narodnom radiju, ali vrlo brzo će se prometnuti u ultimativni underground hit koji će skupljati klikove na YouTubeu do kraja mandata aktualne vlasti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.