Kultura
1092 prikaza

Trebao je igrati za Manchester, ali je pobijedila gitara

Johnny Marr
Flickr
Johnny Marr stiže na ovogodišnji INmusic te će svirati skupa s The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, LP, Thievery Corporation...

Britanski gitarist i jedan od osnivača legendarnih The Smithsa, Johnny Marr, za mjesec dana stiže u Zagreb gdje će nastupati na INmusic festivalu #14. Tijekom svoje bogate karijere Marr je promijenio nekoliko bendova, pokrenuo nekoliko projekata te je ostao dosljedan sebi i svom pozivu - glazbi. Uoči njegovog nastupa na INmusicu, donosimo činjenice o ovom sjajnom glazbeniku koje možda niste znali.

- Marrovo pravo ime je John Martin Maher. Kada je imao oko 14 godina, promijenio je prezime iz Maher u Marr, a za to je imao nekoliko razloga. Previše ljudi je krivo izgovaralo prezime Maher, a s druge strane, u Manchesteru je postojao još jedan glazbenik po imenu John Maher, koji je u to vrijeme svirao bubnjeve u bendu Buzzocks. 

- Prije nego što se potpuno posvetio glazbi, Marr je htio postati profesionalni nogometaš. Bio je čak i na nekoliko probi kako bi se priključio mančesterskom klubu Manchester City F.C.

- Tijekom karijere sa The Smiths, Marr je gadno "zaglavio" s drogom i alkoholom. Konzumirao je kokain i alkohol na svakodnevnoj bazi, nakon čega je jako smršavio. Međutim, nije se zabrinjavao jer, kako kaže, Brue Lee i George Best su isto bili mršavi i nije im to smetalo.

- Marrova najdraža pjesma Smithsa je "Last Night I Dreamt Someone Loved Me". Možda se nešto i promijenilo dosad, ali tako je barem tekao u intervjuu za The Guardian.

- Odbio je ponudu da se priključi Oasisu. Negdje tijekom 1999. godine su Marr i Noel Gallagher blisko surađivali u nekoliko navrata. Noel je Marra u jednom trenutku pitao želi li se pridružiti bendu, no obzirom na njegove tadašnje obaveze i samostalnu karijeru odbio je, a kako svi tvrde, problem je bio samo u lošem "tajmingu".

- Hip hop grupa Naughty By Nature inspirirala ga je da se ostavi pušenja i droge. Marr svakodnevno odradi trčanje i trenutačno živi zdrav život.

Johnny Marr stiže na ovogodišnji INmusic te će svirati skupa s The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, LP, Thievery Corporation, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls, Peter Bjorn and John, Skindred, Zeal & Ardor, Lysistrata, Super Besse, Fontaines D.C., Black Honey, Gato Preto, Siddhartu, The Ills, Run Sofa, Kandžiju i Gole Žene, Mangroove te Edi East Trance Bluesu uz još mnoga glazbena imena i iznenađenja. 

Podsjetimo, INmusic festival ove godine je dobio najveće priznanje od svog osnivanja kada ga je institucija glazbenog novinarstva, New Musical Express, proglasio najboljim festivalom u Europi u 2019. godini.

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. godine uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2019. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. Ograničeni kontingent jednodnevnih ulaznica u prodaji je putem službenog festivalskog webshopa. 

Jednodnevne ulaznice po cijeni od 449 kuna (+ troškovi transakcije) za prvi i drugi dan festivala te za treći dan 499 kuna (+ troškovi transakcije) mogu se kupiti isključivo putem službenog INmusicovog webshopa. U prodaji su i trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti u preko 140 poslovnica OTP banke Hrvatska, Dirty Old Shopu te putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 549 kn (+ troškovi transakcije). Kamperske ulaznice za INmusic #14 dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kn (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.