Top News
2427 prikaza

Bernardić u banskim dvorima ugrozio bi poziciju Milanovića

Zoran Milanović i Davor Bernardić
Davor Puklavec/PIXSELL
pravilo je utvrđeno: nijedan predsjednik ne može dobiti drugi mandat ako ga podržava premijer iz njegove političke opcije. Pa ni Milanović ne može biti siguran da bi uz Beru dobio nove izbore.

Na lokalnim izborima 2013. godine Davor Bernardić planirao je kandidirati se za gradonačelnika Zagreba. Međutim, Zoran Milanović, premijer i šef stranke, spustio je rampu i progurao Rajka Ostojića za kandidata.

Ovog tjedna Davor Bernardić istaknuo je neslužbenu kandidaturu za novog predsjednika Vlade. “Apsolutno krećem u borbu za premijersko mjesto”, izjavio je predsjednik SDP-a nakon što je SDP u anketama prestigao HDZ.

I to samo deset dana nakon što je Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima. Hoće li Bero sad imati više sreće u ostvarenju svojih planova? Prije šest godina Milanović je maknuo Bernardića zato što nije htio riskirati da osoba u koju nema povjerenja dođe na čelo Zagreba i tako postane njegova konkurencija u stranci.

A sad bi Bernardićev ulazak u Banske dvore ugrozio Milanovićevu poziciju na čelu države i ambicije za osvajanje drugog mandata.

Naime, pravilo je utvrđeno: nijedan predsjednik ne može dobiti drugi mandat ako ga podržava premijer iz njegove političke opcije. Pa ni Milanović ne može biti siguran da bi uz Beru dobio nove izbore.

Međutim, uspon SDP-a direktni je rezultat Milanovićeve kampanje i od toga ne mogu pobjeći. Svaki novoizabrani predsjednik krčio je put prema vlasti svojoj stranci. Sad bi to trebao činiti i Milanović. Samo, hoće li krčiti put Bernardiću? Osobi s kojom je godinama ratovao u stranci i koju je doživljavao kao protivnika? Ili će Milanović s Pantovčaka pokrenuti akciju o kojoj se šaputalo ovih dana, da se s čela SDP-a makne Bernardić i instalira netko bliži Milanoviću, primjerice Biljana Borzan? Ipak, ne radi se ovdje samo o Milanovićevim strahovima ili Bernardićevim ambicijama. Pitanje je može li SDP doći na vlast uz ovakvog predsjednika ili je stranka u anketama prešišala HDZ unatoč činjenici da je vodi Bero. Ljevici je teško bilo glasati za Milanovića. Kako će tek glasati za Bernardića?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:38 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:26 16.Siječanj 2020.

    hdz ce otici s vlasti.bye bye plenky