Top News
538 prikaza

Bivši agent Sjeverne Koreje: Nisu me smjeli uhvatiti živog

Sjeverna Koreja
Thinkstock/Getty
Tek kada je u potpunosti završio obuku su mu rekli zašto je odabran i zašto su ga obučavali

Tajni agenti iz najizoliranije zemlje na svijetu još uvijek postoje, rekao je za CNN Kim Dong-shik, jedan od bivših špijuna Sjeverne Koreje, koji je nekoć bio tajni agent u Južnoj Koreji.

Za taj su ga posao izabrali dok je još bio u srednjoj školi. Poslali su ga u posebnu školu koja je trajala četiri godine, a tamo je među ostalim učio borilačke vještine, ronjene, kako pucati iz raznog oružja, te kako sklopiti eksplozivne naprave i aktivirati ih.

Tek kada je u potpunosti završio obuku su mu rekli zašto je odabran i zašto su ga obučavali.

"Kada su mi rekli da ću biti špijun bio sam zapanjen. Znao sam za sve nesreće koje su doživljavali na svom poslu. Mnogi od njih koji su poslani u Južnu Koreju su bili ubijeni, tako da sam mislio da ću i ja biti ubijen", ispričao je Kim.

Fizičke pripreme bile su jedan dio priprema, ali ključne su bile psihičke pripreme.

"Tupili su nam da moramo biti spremni umrijeti za Kimov režim i ako nas uhvate da se potrudimo da nas ne uhvate žive", rekao je.

Kima su u Južnoj Koreji upucali tamošnji agenti 1995. godine dok je bio u misiji u Seulu i nije mogao izvršiti samoubojstvo. Kim tvrdi u intervjuu da su mu cijelu obitelj u Sjevernoj Koreji ubili jer nije ispunio zadatak i pao je živ u ruke Južnoj Koreji.

Njegova prva misija u Južnoj Koreji bila je 1990. kada je morao kući vratiti visokopozicioniranog agneta, kojeg su zvali Lee, a drugi zadatak mu je bio da pokuša vrbovati agente za Sjevernu Koreju, naravno, u Južnoj Koreji.

Jedan od bivših elitnih agenata, Kang Myong-do ističe kako sjevernokorejski agenti operiraju po cijelom svijetu, uključujući Ameriku, gdje je u svakom trenutku aktivno više stotina agenata.

Jedan od njihovih glavnih zadataka je da vrbuju Amerikance korejskog porijekla.

"Za to se koriste tri taktike. Prva je da im se nude besplatne vize za posjet Sjevernoj Koreji. Druga je da im se daju dozvole za obavljanje posla u Sjevernoj Koreji i tako zarade novac, dok treća taktika uključuje žene, koje ih pokušavaju zavesti i tako vrbovati. Ova zadnja taktika se koristi još od osamdesetih", ispričao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.