Top News
350 prikaza

Bivši šef obavještajaca BiH htio ući u Hrvatsku, vratili ga: Bakirovu čovjeku zatvorena vrata

Armin Durgut / PIXSELL
Osman Mehmedagić, bivši šef OSA-e, koristio je javnu tvrtku BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA. Ulaz u Hrvatsku mu je zabranjen

Bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću zabranjen je ulazak u Hrvatsku, objavili su u četvrtak lokalni mediji u BiH.

Portal sarajevskog "Dnevnog avaza" tvrdi kako je Mehmedagić u srijedu vraćen s granice kada je pokušao ući u Hrvatsku. Pri tom je navodno dobio obrazloženje graničnih policajaca da mu je izrečena mjera zabrane ulaska u Hrvatsku. 

Mehmedagić (62) koji slovi za osobu od povjerenja Bakira Izetbegovića, bio je na čelu OSA-e do 2022. godine, a smijenjen je nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je bio kadar te godine izgubila vlast.

Njegov mandat obilježile su brojne afere uključujući zloporabu položaja i ovlasti te nezakonito stjecanje fakultetske diplome.

U ožujku 2023. SAD su mu nametnule sankcije odnosno uvele zabranu ulaska u tu zemlju. U obrazloženju Ministarstva financija SAD navedeno je kako je Mehmedagić koristio javnu tvrtku BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA. Uz to je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze kako bi utjecao na članove tada oporbenih stranaka da podupru SDA a postoje vjerodostojne informacije i kako je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama radi osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

Mehmedagić je zajedno s bivšim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem uhićen u prosincu 2023. pod sumnjom da su organizirali nezakonito prisluškivanje sudaca i tužitelja državnog suda i tužiteljstva pa se očekuje kako će u predstojećem razdoblju protiv njih biti podignuta optužnica državnog tužiteljstva. (Hina)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.