Top News
429 prikaza

Brkić je već sad "antiosoba" godine

Pregled tjedna
express
Čim su mu otkrili probijanje istrage iz 2011. eksplodirao mu je pakao u rukama, kulja mu vojska kostura iz ormara

Prije nego što je Milijan Brkić, alijas Vaso, postao nacionalna tema i slučaj tjedna, mjeseca, možda i godine, a nije isključeno vremenski i puno šire, nacija je ostala šokirana planovima aktualne ministrice obrazovanja da iz dijela srednjih škola sasvim izbaci geografiju, povijest i biologiju. Objasnila je da je to u skladu sa zahtjevima tržišta rada, poslodavaca, kako god. A onda je na scenu stupio Ivan Vrdoljak...

Ostaci HNS-a u iskorjenjivanju općeobrazovnih predmeta

Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Predsjednik onoga što je ostalo od HNS-a rekao je u nedjelju u intervjuu da njegovom hipotetskom djetetu koje bi htjelo postati zidar, ne doista ne trebaju ta tri predmeta iz prirodnih znanosti. Nisu ga niti stigli pitati kako to da to isto dijete treba, s druge strane, vjeronauk, a on je već rekao da se nastavnici iz djelomično ukinutih predmeta mogu prekvalificirati u predmete čiji je nastavni kadar, „kažu svi“, deficitaran.

„Svi su rekli da je problem naći profesore informatike“, kazao je.

S druge strane je ostao šok, zar on doista misli da bi nastavnik povijesti tek tako mogao postati nastavnik informatike.

„Zašto ne?“, rješenje je predsjedniku ostataka HNS-a bilo i jednostavno i logično.

Njegova ministrica u vladi Blaženka Divjak ove se godine, inače, već iskompromitirala forsiranjem kandidata s braniteljskim statusom za ravnatelje škola, neotkrivanjem Expressu sadržaja kandidature za natječaj za članicu NVOO-a čiji je životopis sporan, nedavnim prekrajanjem priloga Nove TV o njoj iz kojega je uklonila sve gdje ju se kritizira, da bi ostatak objavila na društvenim mrežama...

Ministrica je u četvrtak dodala da će se nastavnicima općeobrazovnih predmeta ponuditi dodatno obrazovanje, čitaj dokvalifikacija ili prekvalifikacija u strukovne predmete.

Od afere do skandala: Vaso u centru svemira

Naslovnica Nacionala s Milijanom Brkićem | Author: Nacional Nacional

A onda utorak i spektakl; Nacional je objavio dijelove policijskog izvještaja koji svjedoče da je Milijan Brkić još 2011. osobno probio jednu tajnu istragu. Radi se o slučaju elitne prostitucije od prije sedam godina, u vrijeme dok je Brkić bio zamjenik ravnatelja policije, a ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Iako je sve dokumentirano i dokazano da je Brkić javljao osobama iz velikog lanca prostitucije da ih policija istražuje i prati, da ga je zbog toga prijavio osobno načelnik riječkog PNUSKOK-a, Brkić nikada nije sankcioniran.

Nacional to objašnjava time da ga je navodno zaštitio Tomislav Karamarko. Vijest se pojavila nakon što je prvo pao Franjo Varga kao osumnjičen da je lažirao SMS-ove za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića kako bi oni time potom mahali pred javnosti i dokazivali navodni politički motiv za njihov kazneni progon. Pa je vrlo brzo ispalo da mu je to dojavio Blaž Curić, vozač ministra Tomislava Tolušića, Brkićev blizak prijatelj i kum.

Krenuo je potom niz otkrića o Brkiću; da je 2006., još kao istaknuti službenik SOA-e, na brzinu podigao kredit od Karlovačke banke od milijun kuna, s tim novcem da je kupio dionice Plive, a mjesec dana poslije u maniri vrhunskog brokera, što on apsolutno nije, prodao to uz zaradu od skoro 25 posto. Pojavila se i informacija da je prije nekoliko godina 1,25 milijuna kuna koje je navodno dobio od svoga brata Joze iz Australije, u kešu prenio u Hrvatsku.

Ostalo je otvoreno je li to prijavio na Carini. Pa onda ono svjedočenje Joze Brkića na Županijskom sudu u postupku oko Karlovačke banke, kada je rekao da ga je brat zvao da sudjeluje u Opatovina projektu, jer on, Vaso, 2006., kao službenik SOA-e to nije smio.

"Bilo je predviđeno na stotine stanova, a zarada je trebala biti od 700 do 800 eura po metru četvornom", rekao je Jozo Brkić koji je od projekta odustao s izbijanjem krize.

Skandali se nižu sve gori od goreg; slijedilo je otkriće da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije obavijestilo županijske i državne instance o istrazi. A onda, još gore, da je spis nestao. Slijedilo je objašnjenje da je „možda zagubljen pri seljenju“, one gore varijante su da je netko iz sustava, a to u ovim okolnostima čini se da ne bi bilo nikakvo čudo, spis uklonio, „popalio“... Motiva je mnoštvo, najsnažniji je onaj o navodnom popisu vrlo moćnih i „uglednih“ ljudi iz vrha sudstva, politike, estrade... koji su službeno zabilježeni kao korisnici usluga prostitki i njihovih svodnika.

Brkić je gotov kad HDZ prijeđe popularnost od 30 posto

Milijan Brkić | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marko Prpić/PIXSELL

Brkić je sve informacije iz Afere SMS komentirao kulerski govoreći da on nema s time ništa i „neka institucije rade svoj posao“. Kad je Nacional izašao sa svojim otkrićem, potpredsjednik Sabora i HDZ-a više ne tako kulerski, ali još uvijek dobro raspoložen, govorio je da je riječ o „o opskurnom tjedniku“.

Rekao je i da je to „reciklaža starih tekstova“. Nije da bi išta mijenjalo na dojmu, ali nije upamćeno da je rekao da to nije istina, nego samo da je to „reciklaža“. Još uvijek je bio dobro raspoložen i u takvom duševnom stanu otišao je na sastanak Predsjedništva HDZ-a. Sastanak je potrajao, a odande je Brkić, alijas Vaso, izašao bitno drugačije raspoložen i bez riječi je prošao pored novinara.

Onaj koji je nakon sastanka kulerski i opušteno dao izjavu bio je Andrej Plenković. HDZ-u, naime, unatoč aferama rejting raste, približava se 30 posto, a Brkić tone sve dublje, u skladu s time da je on, otkako se učlanio 2000., profitirao kad god bi stranka bila nisko. HDZ, prema posljednjim anketama, stoji na 29 posto i kusur.

Mučenja u psihijatrijskoj ustanovi za djecu!?

U takvoj zemlji skoro je pa ispod radara prošla teška kritika Vijeća Europe i njenog Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja na račun Psihijatrijske bolnice u Kukuljevićevoj ulici. U izvještaju stoji da djeca borave u neadekvatnim uvjetima zbog prenapučenosti, bez vanjskog prostora u kojem bi mogli boraviti, te se nad njima primjenjuju neadekvatne metode sputavanja, što nije preporučljivo za osobe mlađe od 18 godina.

U izvještaju Odbora stoji i da je KBC Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi elektrostimulativna terapija, odnosno elektrošokovi, a zamjerka ide na to da se elektrošokovi ne provode u zasebnim prostorijama.

Sad cijeli svijet zna: Ako novinar radi svoj posao, Hrvatska ga eliminira

Hrvoje Zovko | Author: Slavko Midžor/PIXSELL Slavko Midžor/PIXSELL

A što je s otkazom što ga je novinar HRT-a i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko naprasno dobio nakon nedavnog sukoba sa svojom nadređenom? Zovku se, podsjetimo, imputiralo da je i fizički nasrnuo na šeficu informativnog servisa HRT-a, da bi to na kraju zanijekali svi svjedoci, čak i sama Katarina Periša Čakarun. Ostala je samo svađa koja je uslijedila nakon što je Zovko podnio ostavku na svoju uredničku funkciju na HRT4, protestirajući time protiv cenzure za koju je rekao da joj je izložen.

Uslijed svađe, a nije da u napetim radnim kolektivima kao što je novinarski, ne dolazi do svađa, Zovko je dobio naprasni otkaz. HND je apel za slobodu novinarstva uputio Saboru, Vladi, Ministarstvu kulture, Europskoj federaciji novinara, Svjetskoj federaciji novinara, OESS-u, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, Europskom parlamentu, veleposlanicima članica EU u Hrvatskoj i veleposlanstvima Norveške, Japana, Kanade, Švicarske te SAD-a.

Zovko je u više navrata upozoravao na cenzuru i totalnu neprofesionalnost, na tom glasu je uostalom i izabran za predsjednika HND-a, da bi mu u onoj svađi zbog koje je dobio otkaz, nadređena predbacivala i to što je „previše angažiran kao predsjednik HND-a“. Optužbe iz Apela HND-a, pak, jako podsjećaju na Hrvatsku iz 90-ih: "zastrašivanje, cenzura i samovolja koju Uprava HRT-a provodi u toj javnoj tvrtki, izravno uništavajući profesionalno novinarstvo”.

Berin kutak

Bero više nije predmet niti pošalica na društvenim mrežama. Dogodilo mu se najgore za političara, nitko ne želi gubiti vrijeme na njega.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.