Top News
6382 prikaza

Četiri razloga zbog kojih će Europa propasti

Zastava Europske unije
REUTERS
Ugledni analitičar pruža argumente zašto je Europska unija ozbiljno ugrožena

Da Europska unija ne stoji najbolje stara je vijest. Međutim, analitičar George Friedman potpuno je uvjeren da ima nekoliko bitnih razloga zašto je EU osuđena na izumiranje. Prikazao je to na četiri karte.

Zemljopis nema veze sa sigurnosti

Zemljopis Europe | Author: George Friedman George Friedman

Njemačka nema značajnije prirodne granice, piše Friedman. Lokacija države, prošarana dubokim rijekama te pristup morskim lukama dali su joj pristup europskim i svjetskim tržištima. Ipak, Njemačka je zbog svog smještaja izložena vojnim napadima Francuske sa zapada i Rusije s istoka. Kao rezultat svega toga, njemačka je često pokušavala vladati sjevernoeuropskom ravnicom bilo ratom ili savezništvom.

Južna Europa, kao čista suprotnost toga ima jako malo plovnih rijeka, Alpe odvajaju Apeninski poluotok od ostatka Europe, ali to nije spriječilo upade raznih osvajača u Italiju. Od Hannibala Barce do Napoleona su vojske i vojskovođe okupirale Italiju.

EU je katastrofa za južnu Europu

Karte Europske unije | Author: George Friedman George Friedman

Južnoeuropska gospodarstva imaju manje koristi od Europske unije nego sjeverna. Italija, Španjolska i Grčka zarobljeni su u monetarnoj uniji s Njemačkom koja je izvozno orijentirano gospodarstvo, tvrdi Friedman. Problemi u bankarskom sustavu južnih članica EU mogli bi za sobom povući čitav financijski sustav.

Različiti ciljeva osnivača i ostatka

Karte Europske unije | Author: George Friedman George Friedman

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite temelje gospodarstva od ostatka Europske unije. Francuska želi biti ekonomski kontrapunkt Njemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijeno gospodarstvo. Britanci su odlučili napustiti EU, ali svejedno ne žele dopustiti vojni rast Unije. Pokušavaju ostati dovoljno dobri prijatelji s SAD-om, ali istovremeno žele ostati neprocjenjivi partner Uniji.

Sve te države žele održati značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o sigurnosnim pitanjima. Sjetimo se samo da Britanija i Francuska imaju stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a. S druge strane, istočna Europa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvijek svježa sjećanja na sovjetski savez i tisuće vojnika koji su osiguravali bratstvo i jedinstvo na istoku Europe.

Takve podjele dovele su do rasta nacionalizma u raznim državama Europe.

Razlike dosežu kritične razmjere

Karte Europske unije | Author: George Friedman George Friedman

Zemljopis europskog kontinenta doveo je do velikih razlika među državama. Kako EU slabi, regionalne i lokalne potrebe izlaze u prvi plan, a podjele postaju sve dublje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.