Top News
329 prikaza

Cilj Lexa AP: Tek nakon godina ćete čuti kako smo vas krali...

Pixsell/Canva
Tek sad se sudi Bandićevu suradniku i nakon šest godina se na sudu objavljuju dokazi. Tako će to izgledati u budućnosti za one koje danas uhićuju...

Robert Ljutić. Samo kroničari se mogu sjetiti da se radi o jednom od najbližih suradnika pokojnog Milana Bandića. Ali njemu i dalje traje sporo suđenje, pa su ovaj tjedan čitane poruke iz mobitela i puštani snimljeni razgovori koji impliciraju muljaže i izvlačenje novca. Šest godina od podizanja optužnice. Gradonačelnik je pokojni, Ljutić u drugim poslovima i praktički više nikoga ne zanima što se događalo. Jer previše je vremena prošlo i sve okolnosti su promijenjene. Ali upravo ovaj primjer jasno svjedoči zašto je donesen tzv. Lex AP od vlade Andreja Plenkovića. Svatko tko javnosti otkrije koji su dokazi prikupljeni prije nego što optužnica bude pravomoćna i počne suđenje, sad ide u zatvor do tri godine. Da je to bilo na snazi u vrijeme kad je Ljutić osumnjičen, danas, šest godina poslije, javnost bi i znala što se događalo. Ako bi uopće i registrirali vijest koja je prostrujala portalima. Zakon nije bio na snazi, pa su dijelovi ovih dogovora o izvlačenju novca došli do javnosti na vrijeme, kad je istraga provedena i dokazi predani sudu. Danas to više nije moguće. Međunarodna organizacija Article 19 je napravila analizu po kojoj “Lex AP” ne bi prošao na Europskom sudu za ljudska prava jer nesrazmjerno gasi slobodu govora i pravo javnosti da zna. Ali ako ikada dođe do Strasbourga i padne, ekipa koja ga je donijela bit će davno izvan politike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.