Top News
6329 prikaza

Da mogu, Srbi bi danas glasali za Tita, a ne za Vučića

Josip Broz Tito
public domain
U anketi su se vodili kriterijem da kandidati vode ili su vodili Srbiju i da su u vrijeme vladavine bili ili jesu najmoćniji političari

U novom broju srpskog Nedeljnika objavljeni su rezultati ankete u kojoj su građanima Srbije postavili pitanje za koga bi glasali da su sad izbori i da su neki od kandidata živi. Na popisu su se našli Nikola Pašić, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Aleksandar Vučić...

Kako piše tjednik, poslije stogodišnjeg iskustva života u Jugoslaviji, željeli su provjeriti kakav je odnost današnje javnosti prema državnicima koji su vodili Srbiju i obilježili određene epohe u tom razdoblju. Pitanje ispitanicima glasilo je:"Kad bi mogli sutra glasati na izborima, za koga biste od ponuđenih kandidata glasali?" 

Navijaju li Srbi za Hrvate Kud će suza neg'... Life Srbi se podijelili: Navijati za Hrvatsku ili protiv nje

Agencija koja je provodila istraživanje nije namjerno postavila pitanje 'tko je najveći državnik' jer kako su rekli, odnos prema povijesti ne mora nužno biti u korelaciji s odnosom prema sadašnjosti. 

Vodili su se kriterijem da kandidati vode ili su vodili Srbiju i da su u vrijeme vladavine bili ili jesu najmoćniji političari koji su držali sudbinu zemlje u svojim rukama. 

Istraživanje je provedeno na uzorku od 802 ispitanika između 23. i 30. lipnja ove godine.

Prema istraživanju, najviše glasova dobio je Josip Broz Tito s 24,6 posto glasova, ispred aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića koji je dobio 23.5 posto.

Slijedi pokojni premijer Zoran Đinđić, koji je poginuo u atentatu 2003. godine i bio je najzaslužniji za pad Slobodana Miloševića. Đinđić bi danas dobio 10,7 posto glasova, a njegov protivnik, ratni huškač Milošević dobio bi danas 7,4 posto glasova.

Velika Jugoslavija Velika Jugoslavija Life Ovako bi SFRJ izgledala da se ostvario Titov plan

Slijedi Nikola Pašić, velikosrpski hegemonist, koji bi dobio 4,4 posto, a manje od njega dobio bi bivši predsjednik i demokrat Boris Tadić. Najmanje glasova dobio bi demokrat Vojislav Koštunica, koji je postao predsjednik 2000. godine, nakon Slobodana Miloševića.

Istovremeno, čak 18,7 posto anketiranih ne bi dalo glas ni jednom od navedenih, a 7,9 posto je reklo da ne znaju kome bi dali glas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.