Top News
128 prikaza

Diljem Europe bilježi se porast obiteljskog nasilja ili nasilja nad ženama

Nasilje u obitelji
Thinkstock
Budući da se većina napada i ne prijavljuje jer žene misle da mu se "omaknulo" i da neće on više udariti, slučajeva je vjerojatno mnogo više.

Službena statistika u Austriji pokazuje da je u ovoj državi svaka treća žena od svoje 15. godine izložena fizičkom i(li) seksualnom nasilju. Iako je u ovom kontekstu morbidno govoriti o nekakvom prosjeku, statistika svjedoči da u Austriji svakog mjeseca stradaju tri žene. Počinitelji su često u vezi sa žrtvom i svoje sukobe nisu naučili rješavati bez agresije. U posljednjih nekoliko godina diljem Europe bilježi se porast obiteljskog nasilja ili nasilja nad ženama, koje se povećalo za čak 40%. Budući da se većina napada i ne prijavljuje jer žene misle da mu se "omaknulo" i da neće on više udariti, slučajeva je vjerojatno mnogo više. Neke bi možda i prijavile, ali su u nedostatku smislenih alternativa prisiljene ostati s nasilnicima i zlostavljačima. Većina susjeda ionako se pravi kao da ih se tuđa patnja ne tiče.

Trgovina ženama zbog prostitucije | Author: Thinkstock Thinkstock

Ne treba također ni zanemariti da je našem sustavu za jednu nepravomoćnu presudu jednom nasilniku ili zlostavljaču potrebno barem godinu dana. Primjeri nasilja nad ženama najčešće se ignoriraju jer je nasilnik redovito osoba na određenom položaju moći i institucije ga štite sve dok skandal ne osvane u medijima. Ova nejednakost ne počiva samo na slovu zakona nego i na dubokim stereotipima te očekivanjima društva od jednog i drugog spola koja se prenose i na nove generacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:23 05.Ožujak 2024.

    lose jako lose kaznit ih stroze