Top News
4772 prikaza

'Djeca naših špijuna nisu ni znala da su Rusi, niti tko je Putin, ne znaju riječ ruskog'

Foto: Profimedia
Oni ne znaju ni ruski jezik, predsjednik Putin zato im je dobrodošlicu poželio na španjolskom. Nisu znali ni tko je on, toliko se žrtvuju za domovinu naši špijuni, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Dvoje djece elitnih Putinovih špijuna Artema Dulceva i njegove supruge Ane, dječak i djevojčica od 11 i devet godina, vratili su se skupa s njima u Moskvu u velikoj razmjeni zarobljenika. Od prosinca 2022. bračni par koji je živio u Črnuču, predgrađu Ljubljane, nalazio se u pritvoru, a godinu i pol dana o djeci je vodio brigu slovenski centar za socijalnu skrb. 

- Djeca nisu znala da su Rusi i da imaju bilo kakve veze s našom zemljom - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

- Oni ne znaju ni ruski jezik, predsjednik Putin zato im je dobrodošlicu poželio na španjolskom... 

Ana i Artem Dulcev predstavljali su se kao Maria Rosa Mayer Munos i njen suprug Ludwig Gisch i imali su argentinske dokumente. Govorili su tečno španjolski, kao i djeca. Živjeli su mirnim životom, ona je imala galeriju umjetnina, a on  informatičku tvrtku, sve dok im kroz prozor nisu upali specijalci u trenutku dok su, putem posebno šifriranog kompjutora, komunicirali s Moskvom. Činili su to svakog ponedjeljka. U hladnjaku su im pronašli nekoliko stotina tisuća eura, novac koji je vjerojatno bio namijenjen za podmićivanje i prikupljanje obavještajnih podataka. 

RAZMJENA ZAROBLJENIKA Top News Špijunirala u Zagrebu?! Uhitili je Slovenci, Putin ih dočekao osobno s crvenim tepihom

- Djeca su pitala roditelje tko je čovjek koji ih je dočekao. Nisu znala tko je Putin. Ilegalci tako rade, toliko se žrtvuju”, rekao je Peskov, potvrdivši da je razmijenjeni ubojica Vadim Krasikov, koji je ubio čečenskog disidenta usred Berlina, pripadnik specijalne jedinice ruske Federalne službe sigurnosti.

Krasikov je inače bivši ruski komandos, Nijemcima je trebalo nekoliko mjeseci da ga uopće identificiraju jer je imao lažne ruske dokumente na ime Vadim Andrejevič Sokolov. U njegovo identifikaciji pomogli su Ukrajinci, u jednom pretresu doma njegovoga rođaka pronašli su fotografije i na temelju specifičnih tetovaža ubojica je identificiran kao Vadim Krasikov, tajni agent  FSB-ova misterioznog odjela Vimpel. U Rusiji je živio na visokoj nozi, vozio Porsche i BMW, osobno poznavao i samog Putina. 

- Odluka Putina da razmijenjene dočeka na aerodromskoj pisti je odavanje počasti ljudima koji služe domovini i uspjeli su, zahvaljujući trudu mnogih ljudi, vratiti se kući - rekao je Peskov. 

U međuvremenu, u Bonnu je konferenciju za tisak održao oslobođeni ruski borac za ljudska prava i protivnik Putinova režima Ilja Jašin. 

- U zamjenu za oslobađanje ubojice, pušteno je petnaestak nedužnih ljudi. Teška je to dilema jer potiče se Putina da uzme još ljudi kao taoce - rekao je Jašin. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.