Top News
1105 prikaza

Dok gledamo nogomet, Pavić nam krade mirovine

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Drugi stup postaje prah i pepeo, SDP se sve više rasipa, Austrija nam je stavila veto na slobodan rad, a jedino nogometaši nastavljaju s pobjedama

Iako posljednjih tjedana dominira nogomet ne manjka ni lokalnih tema i afera koje su obilježile tjedan iza nas.

Reforma ili pljačka mirovinskog sustava

Planira se reforma mirovinskog sustava, ili barem tako najavljuje ministar Marko Pavić. Drugi mirovinski stup trebao bi zapravo nestati iz suma budućih mirovina Hrvata rođenih nakon 1962. godine. Ukratko, ono što slijedi doslovna je pljačka hrvatskih mirovina, što god ministar Pavić o tome govorio. Neće se dirati povlaštene mirovine iako je u Hrvatskoj samo 27 posto ljudi odradilo do kraja svoje mirovine. Svi ostali nisu, a povlaštene mirovine će ostati svojevrsne svete krave i u doglednoj budućnosti. Prema posebnim propisima, mirovine, osim branitelja, koji su najbrojniji, dobivaju i saborski zastupnici, akademici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, bivši jugoslavenski časnici, domobrani iz doba NDH, bivši politički zatvorenici.

Sve o tome pročitajte ovdje

SDP i dalje tone

Kriza u SDP-u ne jenjava. Usprkos tome, SDP-ov šef Davor Bernardić samouvjereno govori da je spreman preuzeti vlast. Kao da nije svjesta da o njemu negativan dojam ima 54 posto građana, a pozitivan 25 posto. Njemu je ovo drugi najlošiji rezultat koji ima kod građana te je ukupno tek peti najpopularniji političar iza predsjednice, Sinčića, Petrova i premijera, donosi to istraživanje.

"Mi sada ne funkcioniramo kao ozbiljna stranka. Ovo stanje u SDP-u je neodrživo i sazrelo je vrijeme da se promijeni, a ako volje za promjenom ne bude bilo, bojim se da će se agonija u kojoj se nalazimo nastaviti", rekao je Peđa Grbin, jedan od inicijatora peticije za smjenu Davora Bernardića.

Više o tome pročitajte ovdje

Plenković Hrvatsku uspoređuje s Afrikom

Premijer Plenković se na Dan državnosti osramotio izjavom kako je u "zemljama Afrike i srednjeg istoka takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj” time potpuno srozavši očekivanja Hrvata.

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", rekao je Plenković o problemu demografije i iseljavanja.

Više o svemu pročitajte ovdje

Austrijanci nas ne žele

Autrijski su mediji nedavno objavili da je njihova vlada predvođena Sebastianom Kurzom odlučila na još dvije godine produljiti rok u kojem hrvatski radnici trebaju radne dozvole za posao u Austriji.  EU dopušta razdoblje prilagodbe za mobilnost radne snage po sustavu 2+3+2. Prve dvije godine su članice mogle zadržati postojeća pravila o radnim dozvolama, iduće tri godine su se morale odlučiti kako će promijeniti pravila, a posljednje dvije godine mogu zahtijevati radne dozvole samo uz "postojanje opasnosti za ozbiljne poremećaje tržišta radne snage".

"Visoka nezaposlenost u Hrvatskoj, zajedno s kulturnom i zemljopisnom blizinom, vjerojatno bi dovela do značajnog povećanja Hrvata i hrvatskih radnika u Austriji. Procjenjujemo da bi nam došlo oko 10.000 Hrvata u prvoj godini", uvjeren je Kopf.

Više o vetu na naše radnike pročitajte ovdje

Pet godina u EU

Hrvatska obilježava petu godišnjicu ulaska u EU. Opći zaključak je da članstvo u EU pozitivno utječe na Hrvatsku, ali da Hrvatska ni približno nije iskoristila sav potencijal i mogućnosti koje EU pruža.

Koliko je Hrvatska postigla, što je sve propustila i što je tek čeka pročitajte u detaljnoj Expressovoj analizi na ovom linku

Suđenje Marini Lovrić Merzel

Bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, kojoj je u srijedu nakon nekoliko propalih pokušaja počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, odbacila je Uskokove optužbe za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice kojom su predstavnici Uskoka u osam točaka detaljno pobrojili sve nezakonitosti kojima je sisačko-moslavačka županija oštećena za višemilijunski iznos. Čitanje optužnice potrajalo je više od sat i pol.

Više o suđenju pročitajte ovdje, a kako se obogatila bivša županica pročitajte ovdje

Hrvatska u Rusiji

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak je odigrala zadnju utakmicu prvog kruga na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 'Zakucala' je Hrvatska dominaciju u skupini s devet bodova i pobjedom protiv Islanda 2:1.

Golove sa utakmice pogledajte u videu

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Maximus 15:06 02.Srpanj 2018.

    gdje je hdz, tu je laž, tu je prijevara

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 17:27 01.Srpanj 2018.

    U mirovinskom fondu NEMA ni lipe i sad prave neke reforme da sakriju prazne mirovinske fondove.

  • sascha 14:42 01.Srpanj 2018.

    Pa sto krade kad je vec 91.pocela kradja....krade jos neuplaceno. Sprdnja je to da zena sa punih 40 g staza dobije 1680 kuna mirovine....