Top News
496 prikaza

Dr. Ivo: Brate Flavio, javi se!

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Jamčevina Ivi sanaderu je odbijena. Svoj stan za zalog ponudio je Jerko Rošin. Ako sve propadne, Sanader ima adut u rukavu - bogatog poduzetnika brata Flavija koji posjeduje vrijedne nekretnine i skupe konje

Ivo Sanader miran je kao stijena. To što još zbog “papirologije” sjedi u remetinečkom pritvoru nimalo ga ne zabrinjava, kaže nam osoba upućena u zbivanja oko bivšeg premijera.

"On je izniman čovjek. Vrlo hrabar, čvrst i staložen. Ako ga do sada nije izbacilo iz takta, ovih nekoliko dana kašnjenja izlaska na slobodu sigurno mu neće zagorčati život", kaže naš sugovornik i dodaje, Sanader, unatoč svim problemima, nimalo ne sumnja u to da će se naći drugih nekretnina za njegovu jamčevinu. 

Podsjetimo, nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nekretnine za jamčevinu, koje je ponudila obrana Ive Sanadera odbilo jer nemaju navodno “papire”, odvjetnici prikupljaju nove nekretnine.

Operativni dio skupljanja nove jamčevine vodi Goran Suić, isti onaj odvjetnik čija nekretnina, zagrebačka vila, takozvana Crna kuća nije prihvaćena kao zalog za Sanaderov izlazak. 

Ivo Sanader | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

O zavrzlamama u vezi s tom kućom tumačenja su različita - neki tvrde da je manjak upisa građevinske dozvole u zemljišne knjige uistinu razlog za odbijanje, a drugi da je pak samo riječ o traženju dlake u jajetu kako bi se Sanaderu zagorčao i “produljio” život u pritvoru jer još se ne zna kad će na slobodu, odnosno, čija će nekretnina pokriti vrtoglava 12,4 milijuna kuna za jamstvo izlaska.

No, javnost se pita gdje je u svemu ovome Sanaderova obitelj. Supruga Mirjana ponudila je za jamčevinu dio njihove kuće u Kozarčevoj koji nije blokiran, no zbog sporne “papirologije” to je odbijeno, a više od toga ona nema.

No ima Sanaderov brat Vlado, odnosno Flavio, kako se posljednjih godina predstavlja u Švicarskoj gdje i živi. 

Prije četiri godine Flavio Sanader bio je spreman ponuditi 400.000 eura kako bi pomogao bratu da izađe tada iz austrijskog pritvora, no novac poslije nije bio potreban jer su Sanadera izručili Hrvatskoj. 

S obzirom na to da Sanader, bez obzira na Rošinovu i Bebićevu ponudu, još kuburi s nekretninama za jamčevinu, postavlja se pitanje zašto opet Vlado Sanader nije reagirao i ponudio se za jamčevinu.

Prema riječima pravnih stručnjaka, nema zakonske prepreke da on to učini. Iako je riječ o nekretninama u drugoj državi, stvar je potpuno ista, može se odužiti jedino procedura utvrđivanja urednog vlasništva.

Sanaderov brat iznimno je bogat čovjek - njegova vila s bazenom u mjestu Niedewill pokraj Züricha procijenjena je na 2,5 milijuna švicarskih franaka. Na županijskom sudu dosad nisu imali slučaj da pritvorenik nudi nekretninu u drugoj državi. 

Svjesni da bi im na županijskom sudu rado odužili cijelu proceduru, obrana navodno samo iz tog razloga ne želi nuditi kuću Sanaderova brata. 

S druge strane, sudska praksa uvijek ide u smjeru da se u slučaju bijega optuženika može brzo naplatiti, a to je onda u svakom slučaju jednostavnije kad je nekretnina u Hrvatskoj.

Ako sve propadne, Flavio Sanader nesumnjivo će stati iza svog brata, u konačnici, svoj uspjeh upravo njemu i zahvaljuje. Svoj uzlet započeo je u trenutku kad je Ivo Sanader postao premijer.

Prije toga pisao je PR tekstove i izdavao brošure, a 2003. osnovao je tvrtku Redana, s 100.000 franaka početnog kapitala. Bavio se savjetovanjem, međunarodnim kampanjama, te nekretninama i udjelima u pojedinim tvrtkama.

Svjedok Robert Ježić na suđenju Sanaderu ocrnio je Flavia Sanadera tvrdnjama da je s bivšim premijerom nakon utakmice u Milanu otišao u Švicarsku upravo k njemu na sastanak jer su preko njegove tvrtke trebale ići neke “mutne” transakcije.

Ivo Sanader | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Flavio je cijelu stvar opovrgnuo, no i dalje oko njega postoje sumnje kojima se bave istražitelji. Njegova tvrtka Redana navodno je posredovala u ulaganjima nekolicine stranih investitora u Hrvatskoj. 

Posljednjih godina Flavio najviše posluje preko vlastite PR agencije i izdaje poslovni časopis Facility Services. 

Nekoliko je godina bio i konzultant lokalnih ogranaka švicarskih političkih stranaka, a osim s desno orijentiranima surađivao je i s tamošnjom Liberalnom strankom. 

O njegovom se privatnom životu ne zna mnogo, osim da je veliki zaljubljenik u konje. Kao i brat, vrlo je obrazovan, doktorirao je filozofiju, a završio germanistiku i povijest umjetnosti, zatim i menadžment. 

S bratom, navodno, ima vrlo prisan odnos, no prema Sanaderovu naputku gotovo i ne dolazi u Remetinec. Ono zbog čega većina pritvorenika uglavnom “progovori” u pritvoru, (neutažive želje za slobodom i nedostatka najmilijih) kod Sanadera nije upalilo. 

Dapače, on je stvar potpuno okrenuo. Bivši premijer zabranio je gotovo svima da ga posjećuju. Kćeri mu tako dođu samo dva put na godinu, brat Flavio također nije revan gost Remetinca, a jedina njegova veza sa svijetom su odvjetnici te supruga Mirjana koja dolazi u prosjeku svaka dva do tri tjedna. 

Sanader ih je sve, kažu upućeni, htio poštedjeti muke da ga gledaju u zatvoru, a i sebi remetiti ono na što je tisuću posto koncentriran - iščitavanje optužnice, dokaza i pomaganja odvjetnicima.

Čini se da je ta politika zasad upalila jer je njegov odvjetnik Čedo Prodanović u suradnji sa svojim timom napravio gotovo pa nemoguće - srušio je sve tri presude i vratio stvar na početak. 

S jednom vrlo olakšavajućom okolnošću - od trenutka kad je Sanader zatvoren pa do sada stvari su se jako promijenile. Sanader je prestao biti jedini i najgori “kriminalac”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.