Top News
3612 prikaza

Državi su kroz prste iscurila 142 milijuna od kriminala

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA Uskok blokira imovinu uhićenih, ali u roku dvije godine rijetko dolazi do potvrde optužnice, pa se imovina deblokira. Optuženi je može prodati i zbrinuti obitelj

Uskok je blokirao sedam stanova i tri novija BMW-a obitelji Zlatka Pinjuha, uhićenog načelnika male slavonske općine Čeminac. Već količina imovine upućuje na to da su njegove nezakonite rabote i sisanje proračuna trajali godinama prije nego što su mu na vrata zakucali policajci. Ali blokiranje imovine nije isto što i zapljena i nije jamstvo da će uhićeni izgubiti nekretnine i automobile. Nevjerojatan je podatak iz izvješća o radu DORH-a prema kojem su samo u zadnje četiri godine deblokirana 142,3 milijuna kuna, pa ljudi koji su poslije osuđeni ili im se sudi mogu prodati imovinu i zauvijek zbrinuti obitelj do četvrtoga koljena. Što je to naspram koje godine u zatvoru?

 | Author: PIXSELL PIXSELL

Do deblokiranja imovine dolazi jer zabrana otuđenja može trajati najviše dvije godine, pa se u tom razdoblju mora podignuti i potvrditi optužnica. A budući da Uskok u složenijim predmetima u prosjeku vodi istrage godinu i pol, u sljedećih pola godine rijetko dolazi do potvrde optužnice. Pa se imovina deblokira. Neki od najpoznatijih slučajeva deblokade su tri tajna stana pokojnog Milana Bandića ili devet nekretnina bivšeg direktora zagrebačkog pročistača voda, koji je poslije i osuđen. Najžalosnije je da će se zbog sporosti i pravnih alata obrane optuženih to događati i u budućnosti. I nitko ništa ne čini da se to spriječi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.