Top News
50607 prikaza

Evo gdje sve u svijetu postoje Titove ulice, trgovi, avenije...

Plakat Umro je drug Tito
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Trg maršala Tita i službeno je nestao sa zagrebačkih ulica, a po njemu je čak i nazvan jedan asteroid

I dok se Tita uspješno miče sa zagrebačkih trgova i ulica, u svijetu je praksa nešto drugačija. Tito primjerice u Italiji ima ulice u šest gradova: 

Campegine: via Josip Broz; 

Nuoro: via Tito; 

Palma di Montechiaro: via Tito; 

Parma: via Josip Broz Tito; 

Quattro Castella: via Maresciallo Tito; 

Reggio Emilia: via Josip Broz Tito.

Tito ima jako puno ulica i trgova u Sloveniji, čak 13, ali slovenski Ustavni sud je 2011. godine donio odluku kojom se zabranjuje da se ulice više nazivaju po njegovom imenu. I u ostalim nekadašnjim državama bivše Jugoslavije Tito ima trgove i ulice, a sigurno se svi sjećaju vremena kada su se čak i gradovi nazivali po njemu. 

Titograd, Titova Korenica, Titov Drvar, Titovo Užice, Titov Veles bili su samo neki od njih.

No, osim Italije i bivše Juge, Tito ima ulicu u brazilskom Sao Paulou, Avenida Marechal Tito. Potom i dvije ulice na Cipru, u Limassolu i Daliju. Dvije ulice ima u Indiji, u New Delhiju i Jodhpuru, dok u Moskvi ima trg.

Po Titu je nazvana i jedna ulica u Kairu, Etiopiji, Tunisu, Angoli i Gani. Kao mala bizarnost koju mnogi ne znaju – po Titu je nazvan i jedan asteroid, kojeg je 1937. godine otkrio srpski astronom Milorad B. Protić. Asteroid 1550 Tito okruži orbitu Sunca jednom svake četiri godine.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pepi 15:30 02.Rujan 2017.

  Sad će ih serijski i tamo skidati!! :))))))))))))))

 • mate12 16:59 01.Rujan 2017.

  ošo drug tito u smeće he he

 • Veco 22:38 27.Lipanj 2017.

  Milan Bandić jedan mali govnar koji nikad neće dobiti wc šolju nazvanu po sebi. Želi da skida Druga Tita mjesta ulica gdje više na svijetu postoji čak i u Italiji.... ljubomora mora biti da je..mrš to govno treba ubiti