Top News
3889 prikaza

Filipović: Tomašević bez Bandića gubi smisao

1/5
Sandra Šimunović/PIXSELL
Kandidat za kojeg šef HDZ-a drži da će dobiti izbore u Zagrebu razgovarao je s političkom reporterkom Expressa jutro nakon što je stigla vijest da je umro gradonačelnik

Nakon smrti Milana Bandića mijenja se i kampanja u utrci za gradonačelnika Zagreba. HDZ u utrku ulazi s kandidatom Davorom Filipovićem. U javnosti se nagađalo da bi ga HDZ mogao zamijeniti, ali to je otklonio premijer i predsjednik HDZ-a. Filipovića su etiketirali kao Plenkovićeva rezervnoga kandidata, ali on se time ne opterećuje i tvrdi da idu jedinstveni po pobjedu. Prije nekoliko dana proveli su anketu u kojoj je Filipović iza Tomaševića, čiji je cijeli sadržaj bio Bandić. Filipović vjeruje kako će se odnosi mijenjati u njegovu korist. Ovaj izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, zastupnik u zagrebačkoj skupštini i glavni tajnik zagrebačkog HDZ-a mladost je proveo u Sarajevu i Splitu, a studirao je u New Jerseyu, što ga je naučilo da ljude ne procjenjuje prema načinu na koji govore, glazbi koju slušaju ili pismu kojim pišu. 

Express: Hrvatsku i Zagreb šokirao je iznenadni odlazak Milana Bandića. Koliko će ova situacija utjecati na samu kampanju?
Dopustite na samom početku da i ovom prigodom izrazim sućut obitelji Milana Bandića te njegovim prijateljima i suradnicima. Njegov iznenadni odlazak svakako će utjecati na daljnji tijek kampanje. Bez sumnje bi sve s Bandićem bilo živopisnije. No i bez njega čeka nas iznimno zanimljiva kampanja.
Express: Mijenja li se ovime i koliko vaša kampanja? Bandić sad, pretpostavljamo, neće biti meta...
I do sada su u svim mojim nastupima u prvom planu bili pogledi na bolji Zagreb u sljedećem četverogodišnjemu mandatu. Bolji Zagreb nezamisliv je bez radikalnog zaokreta u načinu vođenja. Percepcija korupcije i pogodovanja ne smije stanovati u našem gradu.
Express: Što Bandić ostavlja iza sebe? Pozitivne i negativne stvari...
Radije bih o tome u danima koji dolaze. O novome modelu upravljanja gradom koji zagovaram.

Express: U politici se, pa i neželjenim događajima, stvaraju prilike. Je li Bandićevim odlaskom vaša prilika veća ili manja?
Prema anketi koju smo u našoj stranci radili prije nekoliko dana, bio sam iza Tomislava Tomaševića. S obzirom na to da je cijeli sadržaj Tomaševićeve platforme Možemo bio gospodin Milan Bandić, vjerujem kako će se odnosi mijenjati u moju korist. Bez Milana Bandića aktivisti iz te platforme i Tomašević gube temeljni sadržaj svoje politike.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Posljednje četiri godine vaš odnos s Bandićem bio je turbulentan, ali unatoč svemu podržavali ste kao zastupnik u skupštini njegov proračun i zaduživanja. Je li vrijedilo?
HDZ je na razini države i grada djelovao kao faktor stabilnosti. Rušiti proračun, kao što je htjela oporba 2020. godine, pet mjeseci prije izbora, tijekom korona krize i nakon potresa, sve je samo ne staviti građane Zagreba na prvo mjesto. Mi nismo htjeli izazvati dodatnu krizu. Na prošlim proračunima HDZ je ulagao amandmane. Neki od projekata posljedica su našeg angažmana. To je, primjerice, obnova Mosta mladosti, projekt vrijedan 80 milijuna kuna, i bit će gotov u lipnju ove godine. Rekonstrukcija i gradnja Osnovne škole Bukovac projekt je na kojem smo inzistirali od početka mandata, a sad će se on raditi novcem EU, s ona 683 milijuna kuna koje je osigurao premijer Plenković preko Fonda solidarnosti. Tu je i nabava vatrogasnog vozila koje može gasiti na zgradama od višim od 20 metara, koje Zagreb nije imao. Remetinečkim rotorom riješen je taj prometni problem, a u grad je došlo 320 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U svakoj situaciji u kojoj smo vidjeli da se ne radi dobro za naše sugrađane, Bandiću smo rekli odlučno ‘ne’. Primjeri su kompostana u Brezovici, zbog koje nam je Bandić prijetio i raskidom koalicije na državnoj razini, reciklažno dvorište građevinskog otpada u Podsusedu, bili smo i protiv GUP-a koji nije bio u skladu s razvojnim potrebama grada, ali i protiv prodaje APIS-a.


Express: Koja je vaša vizija i prioriteti za Zagreb, a da nije obnova grada nakon potresa? 
Jednom riječju, moja vizija je novi model upravljanja gradom. Prioritet mora biti transparentna obnova grada, a da bismo to imali, preduvjet je transparentno i odgovorno upravljanje gradskim financijama. Poznato je kako je u zadnjih 20 godina, kao posljedica katastrofalnog upravljanja gradom, proračun devastiran i mora se napraviti radikalan zaokret u upravljanju. O tome govorim protekle četiri godine. Grad Zagreba mora trošiti koliko uprihodi. Proračunom se mora upravljati kao što bi svaki dobar domaćin trebao upravljati svojim domaćinstvom. Sugrađani će znati kako se troši gradski novac, na internetu će jednim klikom biti dostupno kako se utrošila svaka kuna. Na svakom gradilištu jasno će pisati što se radi, koja tvrtka, po kojoj cijeni i rok izgradnje. Prije lokalnih izbora uglavnom se raskopa cijeli grad, ali nitko ne zna što se radi. I u tom segmentu želim visoku razinu transparentnosti po uzoru na američke gradove. 


Express: Hoće li biti više transparentnosti u javnim natječajima, jer to je ključ cijele priče?
Apsolutno. Svi će se moći prijaviti na te javne natječaje. 

Express: Mogu i sad, ali se oni kroje za određene tvrtke?
Planiram uključiti oporbu u povjerenstva koja provode javne natječaje - posebno one koji se odnose na projekte velike vrijednosti. Moj cilj je poštena tržišna utakmica. Svatko će se moći prijaviti, a cilj je da na kraju imamo kvalitetnu uslugu i najnižu cijenu kako bi građani i grad od toga profitirali. Također, planiram uvesti Međunarodni standard borbe protiv korupcije ISO 37001, kao što je to napravljeno u Pragu.


Express: U utakmicu za Zagreb krenuli ste s etiketom Plenkovićeva rezervnoga kandidata. Smeta li vam to što ste postali kandidat tek nakon odbijenice Damira Vanđelića? 
Ne opterećujem se time. Svatko tko je ikad vodio pregovore o kandidaturama zna da se one uvijek vode usporedno s nekoliko kandidata. S nekima postignete dogovor, a s nekima ne. Tako je bilo i sad. Za kandidaturu sam dobio jednoglasnu potporu zagrebačkog HDZ-a, bio sam jedini kandidat o kojem se raspravljalo. Danas imam bezrezervnu potporu predsjednika Plenkovića i cijele stranke. To će vam reći svatko imalo upućen u procese.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL


Express: Zašto ste odlučili kandidirati se? Imate političko iskustvo od nepune četiri godine, od kada ste zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj skupštini. Kolege kod vas ponekad vide preveliku impulzivnost i smatraju da to u kombinaciji s političkim neiskustvom može stvoriti problem. 
Volio bih vidjeti koji su to kolege jer često se javljaju ti neimenovani izvori. Zanima me što su oni u životu napravili, kakvo je to njihovo političko iskustvo. Ne želim se uspoređivati s njima, ali sve koji plasiraju takve promašene teze pitam koliko je Sebastian Kurz imao godina i iskustva kad je postao austrijski kancelar. Kad je riječ o impulzivnosti, to vrijedi samo na košarkaškom terenu, no ni jedan od tih neimenovanih izvora sa mnom nikad nije zaigrao, jer da jesu, ne bi rekli takvo nešto. 

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 07:19 14.Ožujak 2021.

    bože nas sačuvaj gore navedenog hvalidžije ,prepotentnost mu je jača strana ,umišljeni do zla boga

  • patkovic 23:43 13.Ožujak 2021.

    virus antibiotika meningitika