Top News
2827 prikaza

Gotovina: Heroj i ribar ili general Biznismen

Ante Gotovina
Filip Brala (PIXSELL)
Kako Ante Gotovina širi svoj biznis, te gdje, kada i kako ulaže milijune u unosan posao s tunama

Kada se u studenome 2012. godine iz Haaga vratio oslobođen svake krivnje, umirovljenoga generala Antu Gotovinu mnoge su političke opcije poželjele na svojoj strani. 

No Gotovina je u startu pokazao da ga politika ne zanima. To su dale naslutiti i njegove prve poruke nakon izlaska iz haškoga pritvora, kada je rekao da treba gledati naprijed i u budućnost. 

Ante Gotovina | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Sve je zanimalo što će general raditi i čime će se baviti. Njegov najčešći odgovor bio je da će se nakon odmora posvetiti moru. No nije se dugo odmarao. 

Već u siječnju iduće godine s poslovnim partnerom Milanom Mandićem osniva tvrtku Pelagos net farma d.o.o. Vrgada, koja se jedina javila na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna u moru između Vrgade i otočića Gira.

Na površini od oko šezdeset tisuća metara četvornih, koliko je Zadarska županija dala u koncesiju, u kavezima se godišnje, prema nekim procjenama, može uzgojiti više od 400 tona tuna.

Navodno je u kavezima više od 3500 tuna. Budući da se u Hrvatskoj samo nekoliko tvrtki bavi uzgojem tuna, očito je da je general Gotovina novac uložio u posao koji se isplati. 

Naime, gotovo sva tuna uzgojena u jadranskim uzgajalištima odlazi na zahtjevno japansko tržište. Kao početnik u ribarskom biznisu Gotovina je ušao u posao s prijateljem Mandićem, koji itekako ima iskustva s uzgojem tuna. 

Riječ je o čelnom čovjeku biogradske Jadran-tune, koja je u poslovnoj zoni Biograd otvorila modernu hladnjaču i pogon za obradu ribe. Na svečanom otvorenju pogona u prosincu 2012. godine bio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, te generalov brat Boris Gotovina. 

Za samo godinu dana Gotovinina i Mandićeva tvrtka nabavila je novi brod za izlov tuna Pelagos 2, grdosiju dugačku gotovo 40 metara. Brod tunolovac dvostruko je veći od starijeg brata, Pelagosa 1, a kupili su ga, kreditom od tri milijuna kuna i dopremili iz američke savezne države Alabame.

Ante Gotovina | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Zanimanje javnosti za Gotovininu tvrtku mediji su pokazali i u kolovozu prošle godine jer je na tunogojilištu zaposlio i dvojicu Afrikanaca, Princa Soniya iz Nigerije i Millera Riversa Dijofacka Nguensia iz Kameruna. 

U međuvremenu Pelagos je počeo širiti posao i na Šibensko- kninsku županiju, koja je generalovoj i Mandićevoj tvrtki odobrila 20-godišnju koncesiju za uzgoj tuna pokraj otočića Balabre blizu Murtera. 

Tada se moglo čuti da Pelagos net farma napušta biogradski akvatorij jer su im na šibenskom području kavezi sigurniji od vremenskih nepogoda, a time i niže premije osiguranja. Dobro je poznato da je lokacija između Vrgade i otočića Gire izložena jakom jugu. 

Istodobno je zadarski župan predložio Skupštini da se koncesija pokraj Vrgade dodijeli Jadran-tuni, koja u susjedstvu već ima kaveze s tunama. General-poduzetnik njeguje dobre odnose s premijerom Zoranom Milanovićem uglavnom zahvaljujući svom prijatelju, ministru obrane Anti Kotromanoviću.

Tako se u njegovu društvu pojavio i prije desetak dana na otvorenju nove zadarske luke u Gaženici. Nije Gotovina tamo došao bez razloga. Osim što je pohvalio novu suvremeno opremljenu luku, novinarima je otkrio da njegova tvrtka planira urediti nekadašnju hladnjaču Tankerkomerca.

"Ovdje smo tražili potkoncesiju za gradnju hladnjače za skladištenje ribe, i to smo dobili. To je bivša Tankerkomercova hladnjača za južno voće. Nama je to ulaganje bitno za razvoj naše kompanije", rekao je tada Gotovina.

Ante Gotovina | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Dodao je da je zadovoljan prvom sezonom izlova tuna iz tvrtkinih kaveza.

"To je nakon dvadeset mjeseci rada prvi prihod. Sada se nastavljamo razvijati i zato nam je ova hladnjača u Gaženici jako važna. Ako s dokumentacijom bude sve u redu vjerujemo da će hladnjača biti završena do kraja godine", izjavio je Gotovina.

Očekuje da se što prije u Gaženici dovrši ribarska luka, što bi njemu i drugim ribarima omogućilo jednostavnije i lakše poslovanje.

U hladnjači bi, prema nekim informacijama, posao našlo desetak radnika. Zato je Gotovini u njegovu poslovanju u Gaženicu došao dati potporu i njegov prijatelj Kotromanović.

"Čovjek je došao i u dvije godine uspio zaposliti 38 ljudi. Bori se, podigao je i kredite. Zato i njemu i svima drugima koji se bave biznisom dajem potporu", kratko je prije desetak dana istaknuo ministar Kotromanović.

Gotovina je zajedno s prijateljem Željkom Dilberom prije Pelagosa pokrenuo tvrtku Adriatik Gradnja koja je radila na plinofikaciji u Dalmaciji. 

General s početka priče koji je sve pozvao da idu prema budućnosti, a ne prošlosti, svoje je poruke nakon povratka iz Haaga proveo i u djelo - pokrenuo je posao, zaposlio ljude, te se vratio moru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:59 11.Travanj 2015.

    Ante Gotovina je čovjek koji je dao veliki doprinos u obrani Domovine,sada je poslovni čovjek,kojem želim sreću.