Top News
1769 prikaza

Grbin bi kadrovirao po vladi, ali tko ga shvaća ozbiljno?

Peđa Grbin
Patrik Macek/ PIXSELL
Karijerni je političar, a u posljednje vrijeme trsi se da postane nositelj promjena na političkoj sceni

SDP-ovci još nisu krenuli u prikupljanje potpisa za opoziv ministra Lovre Kuščevića. Peđa Grbin (SDP) izvijestio je kako moraju  mijenjati tekst opoziva, zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Navodi kako su objavljene nove informacije da su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, dok je "sasvim slučajno Lovro Kuščević bio načelnik općine" i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna.

- Moramo dopuniti zahtjev, a trenutno razgovaramo s drugim opozicijskim strankama da nas podrže. Oni s kojima smo razgovarali apsolutno se slažu da ministar Kuščević mora ići tako da očekujem da ćemo početkom sljedećeg tjedna podnijeti zahtjev za njegovim opozivom - najavio je Grbin. 

Svi u Saboru znaju što je ministar Kuščević

Napomenuo je da je na predsjedniku Sabora da odluči kada će se o opozivu Kuščevića raspravljati te navodi kako je moguće da Sabor o tome raspravi do početka ljetne stanke 15. srpnja. Grbin napominje kako svi u Saboru znaju što je ministar Kuščević te da nema nikoga u Hrvatskoj tko trenutno nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i "koliko je to pokvareno". Na pitanje jesu li  tražili potporu iz redova vladajućih, poput SDSS-a.

- Kolege iz SDSS-a su, na žalost, jučer na sjednici Odbora za Ustav pokazali kakav je njihov odnos prema sukobu interesa jer su već drugi put i oni i kolege iz HNS-a odbili raspravu o sukobu interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Odbili su da se obratimo Ustavnom sudu kako bi odlučio o izuzeću. I kao što su Plenković i Dalić podnijeli zahtjev za izuzećem, sada očekujem da ga podnese i Kuščević, vjerojatno navodeći kao razlog njegov sukob s gospođom Novaković - rekao je Grbin.

Lovro Kuščević | Author: Marko Prpic/Pixsell Marko Prpic/Pixsell

Poručio je i da će svi zastupnici u Saboru odlučiti je li im važniji javni interes ili privatni interes ministra Kuščevića.

- Plenković se davno trebao odlučiti ne na rekonstrukciju nego na remont Vlade, a jedini način za provođenje takvog remonta su izbori, sve ostalo su samo šuplje priče - poručio je Grbin. 

Do sada se oporba nije pokazala pretjerano uspješnom u micanju ministara, što je i sam Grbin neizravno priznao prije nekoliko dana kad je pobrojao o čemu je sve bilo rasprave pa je podsjetio na veze ministra financija s Agrokorom, ministricu Dalić, Mercedes ministrice Žalac, vilu na moru Gorana Marića, roštilj ministra Tolušića. Legitimno je pravo oporbe tražiti greške u redovima vladajućih i predlagati izmjene, ali zašto je upravo Grbin krenuo s novim napadima?

Dalićka tražila drugi posao, a ostali?

Sve afere ministara u vladi Andreja Plenkovića rezultirale su time da je Martina Dalić tražila drugi posao, a svi drugi ostali su na svojim pozicijama. Ne smijemo zaboraviti da je Grbin tražio promjene i u svojoj stranci kad je Davora Bernardića nazivao propalim eksperimentom Zlatka Komadine. Za sav svoj trud zaradio je dvogodišnju suspenziju. Bernardić i dalje vodi stranku, Plenković i dalje vodi Vladu, obojica su imali tek kozmetičke promjene na najvažnijim funkcijama, a sve više se stvara dojam da je Grbin, poput pokvarene ploče, spao samo na pozivanje na ostavke.

“Radi se o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća koje potom završi u stečaju, a on u tom postupku milijune, točno onoliko koliko je trgovačko društvo dugovalo kad je otišlo u stečaj, radi se o političaru koji mijenja prostorne planove da bi njegova obitelj i prijatelji zgrnuli novce”, izjavio je Grbin, kako ga prenosi Hina, te pozvao HDZ “da zaštite minimum dostojanstva u državi i smijene Kuščevića”. Dosadašnje iskustvo govori da će Grbin i dalje ostati samo čovjek koji je htio biti kingmaker.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.