Top News
100 prikaza

"HDZ i Most su od građana dobili dvojku. Dobro su i prošli"

Ivan Vrdoljak
Boris Ščitar/ PIXSELL
Potencijalan kandidat za novog šefa HNS-a je i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, za kojega se priča da je u paktu s HDZ-ovim šefom Tomislavom Karamarkom

Nakon poraza na parlamentarnim izborima, unutarstranački izbori spremaju se i u HNS-u. 

Potencijalan kandidat je i dosadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, za kojega se priča da je u paktu s HDZ-ovim šefom Tomislavom Karamarkom, a oko odbacivanja Mosta.

No, Vrdoljak govori kako je riječ o spinovima vladajuće koalicije, te poručuje kako će HNS biti konstruktivna oporba s konkretnim prijedlozima, koja će podržati sve dobre ideje vladajućih, kakvih, kaže dosad nema. Za Oreškovića kaže da je bio dobar u Upravi Plive.

Hoćete li se kandidirati za mjesto predsjednika HNS-a?

Hrvatska narodna stranka je pristojna građanska stranka koja nema namjeru voditi unutarstranačke izbore u javnosti. Komunicirat ćemo, informirati se i birati kroz stranačka tijela. Drugim riječima, sve odluke o kandidaturama prvo ćemo donijeti na tijelima stranke te će prvo moji kolege i prijatelji u stranci i stranačka tijela znati za bilo kakve kandidature.

Koliko će se kandidata za tu poziciju naći na izbornom Saboru stranke 16. travnja? Samo jedan?

Možda jedan, možda dva, a možda i više.

Izuzev vas, koga od preostalih četvero potencijalnih kandidata vidite kao najboljeg (Štromar, Posavec, Mrak Taritaš i Turina Đurić)?

Svi su odlični.

Priča se da Karamarko računa na vas i HNS-ove zastupnike u slučaju vaše pobjede. U tom slučaju vi biste zamijenili Most u Vladi. Kakva bi to bila poruka HNS-ovim biračima?

Podsjetit ću vas da je HNS prvi rekao – dosta je, izlazimo iz razgovora, idemo u opoziciju, u konstruktivnu opoziciju i zato lijepo molim da nas nitko ne upliće u unutarkoalicijske probleme HDZ-a i Mosta.

Je li točno da se družite s Karamarkovim ljudima na tamburicama? Volite li tamburice?

Jako volim tamburice i obično se na tamburicama družim sa svojim prijateljima.

Kad ste zadnji put razgovarali s Karamarkom? Koliko često se čujete?

Ne sjećam se kad smo se zadnji put čuli jer to nije bilo u zadnje vrijeme.

Jeste li se od primopredaje ministarstva čuli s Milanovićem? Oko čega? Tko je bolji kandidat za čelo SDP-a, on ili Komadina?

Da, čuli smo se i vidjeli nekoliko puta. Četiri godine smo radili u zajedničkoj Vladi, borili se za napredak naše zemlje, za rast gospodarstva i bolji život hrvatskih građana, tako da je tema za razgovor puno. Što se tiče izbora u SDP-u, to je unutarstranačka stvar naših kolega i u tim izborima ne želimo sudjelovati.

Pozdravite li Radimira Čačića u Saboru? On Vam je otvorio vrata politike, jeste li mu zahvalni na tome?

Vrata politike sam, iako sam bio mlad, otvorio sam. I, naravno, da pozdravim Radimira Čačića, ne samo u Saboru, nego gdje god ga vidim.

Kakva će HNS biti oporba u ovom sazivu Sabora?

Konstruktivna. A to znači da ćemo, ako dođe nešto što je dobro za hrvatsko gospodarstvo, hrvatskog čovjeka i hrvatsko društvo, to sigurno podržati. Predlagat ćemo zakone i amandmane, ali ćemo, isto tako, kritizirati nerad, nesposobnost i prijedloge koji mogu ugroziti gospodarski rast koji smo ostavili.

Konkretno, kakve prijedloge planirate podržati?

Za sada prijedloga ni nema, ali se iskreno nadam da će uskoro doći. U svakom slučaju, Hrvatska narodna stranka će podržati sve reforme koje će dovesti do boljeg života hrvatskih građana, do veće šanse za boljim životom naše djece, do bolje Hrvatske.

Kako ocjenjujete dosadašnju suradnju Mosta i Domoljubne koalicije?

Građani su ih ocijenili dvojkom. S obzirom na prvih nekoliko tjedana, dobro su i prošli. Mislim da im je glavna prepreka to što ne vjeruju jedni drugima, a posljedice toga mogu biti ozbiljne za Hrvatsku, hrvatsko gospodarstvo i hrvatsko društvo u cjelini.

Kakav je Tihomir Orešković premijer?

Sigurno ne toliko dobar kao predsjednik uprave Plive. Bio je odličan predsjednik uprave Plive. Vrijeme će pokazati, za sada mu građani daju dvojku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.