Top News
5924 prikaza

HDZ-ov stručnjak za kulturu: S bendom svirao u kavanama

Ladislav Ilčić
Petar Glebov (PIXSELL)
Ladislav Ilčić očito je s nečim jako zadužio HDZ i Andreja Plenkovića - opet postaje savjetnik ministra

Novi savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen je Ladislav Ilčić, barem toliko je postalo jasno nakon nedavnih izjava premijera Andreja Plenkovića.

"Riječ je o predsjedniku stranke (Hrast) koji se uz politički angažman cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture i sigurno može dati odgovarajući doprinos", odgovorio je Plenković na pitanja novinara o Ilčićevu imenovanju.

No, kako se to točno Ilčić bavio domenom kulture?

Ladislav Ilčić je akademski glazbenik (violina), diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu na kojoj je kasnije završio i poslijediplomski studij. 

Nakon ulaska u Sabor raskinuo je ugovor u Simfonijskom orkestru HRT-a, a stalni je član i Varaždinskoga komornog orkestra. Član je nekoliko glazbeničkih stručnih udruga te u nekoliko mandata i član Umjetničkog vijeća Simfonijskoga orkestra HRT-a.

Bio je i član mariachi sastava "El combo".

El Combo je u svom repertoaru pjevao stvari poput "Pjesme iz krčme" iz 2003. godine, kada se Ilčić pojavio i na naslovnici albuma El Comba - "Nemoj se ženiti". Riječ je o bendu koji je uglavnom nastupao po kavanma i svadbama, a svojevremeno su snimili pjesmu s Draženom Zečićem "O ludo srce moje"..

Četiri godine kasnije Ilčić se prebacio u politiku i to je otprilike to od njegovog umjetničkog opusa - stalni posao u HRT-ovom orekstru i svirke po birtijama.

Što se tiče politike, manje više je njegov opus poznat.

Široj javnosti je postao poznat nakon što se žestoko uključio u akciju uklanjanja Titovog imena sa svih trgova i ulica u Hrvatskoj, reformu školstva je kritizirao argumentima da je nekrofilna i incestuozna, suprostavio se dolasku imigranata u Hrvatsku jer su drukčiji od Hrvata, potom je postao posebni savjetnik bivšeg ministra Davora Stiera da bi ubrzo podnio ostavku na tu dužnost i objavio da se kandidira za gradonačelnika Varaždina jer mu se ne sviđa kandidat kojeg je za tu funkciju kandidirao HDZ. Tako je, to je Ladislav Ilčić, čovjek koji je prije šest godina javno priznao da nikada nije masturbirao, te da ne smatra da je zbog toga freak.

Ladislav Ilčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
"Da nam se sviđa kandidat HDZ-a mi bismo išli s njim. Ali u Varaždinu, stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života", kazao je u predizbornoj kampanji Ilčić aludirajući na Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a i njihovog kandidata za gradonačelnika, a na pitanje insinuira li da je Habijan gay, ostao je bez komentara. 

Ilčić je jedna od onih pojava na političkoj sceni koju ne možete ne primijetiti. Vječni je član konzervativnih i desnih udruga, stranaka i inicijativa, koje su opet dovoljno moćne da si priskrbe vidljivost u javnom prostoru, pa tako i Ilčiću. Već neko vrijeme mu, ipak, uspijeva ostvariti savjetničke angažmane u raznim ministarstvima, a zadnji je ovaj u Ministarstvu kulutre. 

S pravom se može postaviti pitanje - s čime je to Ilčić, koji ni u politici, ni u kulturi nije postigao nikakav poseban uspjeh, zadužio HDZ i premijera Andreja Plenkovića da ga toliko guraju, pored svih ostalih koje mogu gurati, pa čak i iz redova svoje stranke?

Ilčić je svoju aktivističku karijeru počeo prije 15-ak godina kao dopredsjednik udruge Teen STAR, čiji je glavni cilj bio uvođenje spolnog odgoja u škole. To ne bi bilo sporno da nije riječ o programu koji među ostalim ističe kako kontracepcija ne štiti od spolnih bolesti i narušava bit spolnog čina. 

Ladislav Ilčić | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)
Predstavnici udruga koje se bave ženskim pravima tužili su Teen STAR zbog stavova kako bi se žene trebale primiti kuhače i glačala, te zaboraviti na karijeru. Ministar u tadašnjoj HDZ-ovoj Vladi, Dragan Primorac, odlučio je da se spolni odgoj predaje u sklopu zdravstvenog odgoja i tako je Teen STAR praktički ukinut.

Prirodno svojim stavovima, Ilčić je podupirao i inicijativu “U ime obitelji” Željke Markić. Bio je vrlo glasan u tvrdnjama da istospolni parovi ne mogu biti u bračnim zajednicama i zajedno s Markićkinom udrugom u tome je uspio i Hrvatska je danas jedna od rijetkih zemalja modernog svijeta koja u ustavu ima definiciju da je brak zajednica muškarca i žene.

Godine 2013. nosio je listu Hrasta na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament, međutim s Europom nije imao sreće i nije uspio ući u Europski parlament. Te iste godine je već pokušao doći na čelo Varaždina kandidirajući se za gradonačelnika, ali ni u Varaždinu nije imao sreće. 

Svoje vrludanje po politici i aktivističkoj sceni kapitalizirao je prošle godine kada je na listi Domoljubne koalicije ušao u Sabor. Tada je raskinuo radni odnos s HRT-om gdje je radio kao član orkesta HRT-a – svirao je violinu.

Nakon brzog raspada Vlade 'svjetskog stručnjaka' Tihomira Oreškovića Ilčić je ostao bez saborskog mandata, ali HDZ mu nije ostao dužan, pa ga je ministar Davor Stier imenovao svojim posebnim savjetnikom.

Osim po svom izrazito konzervativnom aktivizmu, Ilčića će povijest zapamtiti i po brojnim izjavama. Tako je u emisiji Bujica, kod Velimira Bujanca, zajedno s voditeljem konstatirao kako su sirijske izbjeglice zapravo “dezerteri, kao Milanović”.

O abortusu:

“Govoriti danas o ženskom tijelu je potpuno deplasirano, kao da nije izmišljen ultrazvuk i kao da se ne zna da u 22. danu trudnoće kuca srce djeteta. Danas govoriti na taj način, s tom retorikom od prije 100 godina? To je moje tijelo, to su moji jajnici, radit ću s njima što god hoću – je potpuno deplasirano. Medicina je previše napredovala da bi na taj način razgovarali.”

O tome da nije ekstremist:

“Ja govorim što mislim, mogu od mene raditi ekstremista, može gospodin (Dario) Hrebak tri puta reći da se razlikuje od mojeg mišljenja, da se treba politički distancirati, razumijem. Iako nisam vidio u čemu se to razlikujemo. I baš me briga što tko misli, meni je važno da se istina kaže.”

O rađanju:

“Iz svega ovoga ja mogu zaključiti da je ravnopravnost spolova: muškarci ne mogu rađati, pa ajmo učiniti i da žene ne rađaju.”

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • gucmirtl 13:45 08.Studeni 2017.

  Mislim da pjesmu Nemoj se ženiti pjeva pokojni genijalni srpski marijači pjevač, Ljubomir Milić, sa svojim sastavom La paloma.

 • Avatar dudek1
  dudek1 11:51 11.Ožujak 2017.

  ni cuca ni pevec,pokumpotac