Top News
10089 prikaza

Herbert Kickl želi Hitlerovu titulu: Migrante mrzi, Putina brani i sanja 'tvrđavu Austriju'

1/3
REUTERS
Lider FPÖ-a isticao je kako mu cilj jasan: postati “Volkskanzler” – narodni kancelar, titula koju je ranije koristio samo Adolf Hitler. Bio je pisac Heiderovih zapaljivih govora i Kurzov ministar unutarnjih poslova

Desno-populistička Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta - Nacionalnog vijeća (Nationalrat), ali je otvoreno hoće li dobiti mandat za sastavljanje vlade.

Prema prvim rezultatima, koji se temelje na prebrojanim glasovima a koje je objavio austrijski javni servis ORF, FPÖ je osvojio 29,1 posto glasova i time po prvi put postao najjača stranka u austrijskom parlamentu.

Vladajuća Narodnjačka stranka Austrije (ÖVP) je pretrpjela veliki gubitak glasova u usporedbi s posljednjim izborima i s 26,3 posto osvojila 11,1 posto manje nego prije četiri godine.

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) je s 20,6 posto osvojila jedan od najslabijih rezultata u svojoj povijesti. Stranka Zeleni, koja se trenutno nalazi u koalicijskoj vladi na saveznoj razini s narodnjacima, je ostvarila 8,6 posto a liberalna stranka Neos 8,8 posto.

Ostale stranke, poput Komunističke stranke Austrije, nisu uspjele prijeći izborni prag od četiri posto.

Iako bi se rezultati, zbog činjenice da još nisu prebrojani mnogi glasovi u većim gradovima u kojima FPÖ tradicionalno ne uživa najveću podršku, mogli promijeniti tijekom izborne večeri, analitičari već sada polaze od kompliciranog sastavljanja vlade.

ÖVP je doduše prije izbora izrazila otvorenost za suradnju sa slobodnjacima, s kojima su već bili u koaliciji na saveznoj razini, ali samo pod uvjetom da predsjednik FPÖ-a Herbert Kickl, koji je poznat po svojim ekstremističkim stavovima, ne uđe u vladu.

Polazi se od toga da FPÖ, čiji je kandidat Kickl najavljivao da će postati „narodni kancelar“, pojam koji se do sada pripisivao jedino Adolfu Hitleru, neće pristati na uvjete narodnjaka. S obzirom na to da su ostale stranke najavila kako ne žele ulaziti u koaliciju sa slobodnjacima, izgledna je jedino koalicija narodnjaka i socijaldemokrata u kombinaciji s Neosom ili Zelenima.

 | Author: REUTERS Herbert Kickl REUTERS

Posljednje četiri godine Austrijom je vladala koalicija narodnjaka i zelenih s kancelarom Karlom Nehammerom na čelu vlade. Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen je najavio da neće podržati stranke koje su "duboko antieuropske i koje podržavaju ruski rat protiv Ukrajine" aludirajući time na FPÖ. Van der Bellen može teoretski mandat za sastavljanje vlade dati i narodnjacima ako smatra da imaju izgleda za sastavljanje stabilne vlade.

Slobodnjaci su se nakon tzv. Ibiza afere zbog koje se raspala narodnjačko-slobodnjačka koalicijska vlada Sebastiana Kurza, relativno brzo oporavili i to prije svega stajanjem na stranu protivnika zaštitnih mjera tijekom pandemije koronavirusa, negiranjem klimatskih promjena, ali i zaoštravanju svoje antimigracijske politike.

ÖVP je posljednjih tjedana uoči izbora ojačao svoje vrijednosti u ispitivanjima javnog mnijenja zbog čestog pojavljivanja kancelara Nehammera u poplavama pogođenim područjima. Narodnjaci su također i pitanje blokiranja ilegalnih migracija ponovno vratili u prvi plan.

Tko je Herbert Kickl?

Kickl se istaknuo kao direktor kampanje za FPÖ i pisac govora za tadašnjeg lidera stranke Jörga Haidera tijekom 2000-ih. Nakon raskola stranke 2005. postao je glavni tajnik i jedan od njezinih ključnih čelnika. Godine 2017. imenovan je saveznim ministrom unutarnjih poslova u prvoj vladi Sebastiana Kurza. U veljači 2018. naredio je kontroverznu raciju u Saveznom uredu za zaštitu ustava i protuterorizam, zaplijenivši njihove podatke o desničarskim ekstremističkim skupinama, uključujući i o desničarskom pokretu  bliskom FPÖ-u. Smijenjen je s dužnosti u svibnju 2019. nakon afere Ibiza, iako nije bio osobno upleten. Vratio se tada u Nacionalno vijeće, gdje je od 2019. vođa frakcije FPÖ.

POKOJNI VOĐA DESNICE Top News Tko je bio Jörg Haider: Mutni poslovi u Hrvatskoj, fotke s mladićima i misteriozna smrt

Politico ga je opisao kao proruskog i protuameričkog teoretičara zavjera koji je preporučao liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u „tvrđavu” kako bi je zaštitio od migranata. On je i favorit za novog vođu zemlje i novu veliku glavobolju Europi, piše Politico.

 | Author: REUTERS REUTERS

Jedan od njegovih prvih poteza kao ministra unutarnjih poslova bila je promjena imena austrijskih centara za registraciju tražitelja azila u „Centre za odlazak”.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je u lipnju da ima „ozbiljne dvojbe” u pogledu toga da je Kickl podoban za bilo koju ministarsku dužnost.

„Njemu se jednostavno ne može vjerovati”, rekla je Metsola.

- Nisam postao stranački vođa da bih vodio u anketama, nego da pobijedim na izborima - govorio je Kickl.

Tvrđava Austrija

Obećavao je da će iskoristiti austrijski veto u Europskom vijeću kako bi poništio, kako tvrdi, „besmislene” sankcije protiv Rusije. Tijekom nedavnog posjeta Budimpešti, gdje se sastao sa svojim mentorom Orbanom, nije tajio da ima za cilj pretvoriti Austriju u novu Mađarsku, koju je pohvalio kao „utočište nacionalnog samoodređenja i otpora globalističkoj intervenciji iz Bruxellesa”.

Slobodarska stranka, koju su osnovali bivši nacisti 1950-ih i koja je u svijetu poznata po tzv. Ibiza skandalu koji je srušio Kicklova prethodnika Heinz-Christiana Strachea, ima dugogodišnje veze s Rusijom. Strache je potpisao sporazum o partnerstvu s Putinovom strankom Jedinstvenom Rusijom 2016. godine.

 | Author: REUTERS REUTERS

Premda Kickl inzistira da je taj aranžman istekao, on i drugi čelnici Slobodarske stranke ne kriju naklonost prema Rusiji. Stranka je na primjer predložila desetke proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinova otvorenog rata protiv Ukrajine. Objavila je također desetke priopćenja u zadnjih godinu dana u kojima je pozvala na ukidanje sankcija Rusiji.

Migracije su i dalje glavna tema Slobodarske stranke. Budući da je broj zahtjeva za azilom u Austriji prošle godine porastao tri puta, najviše u EU-u, to je pitanje koje birači razumiju. U skladu s Kicklovom retorikom o „tvrđavi”, mnogi prioriteti Slobodarske stranke fokusirani su na kulturni identitet.

Jedna inicijativa za spašavanje austrijskih gostionica, na primjer, obećala je subvencije, ali samo ako primatelji poslužuju „tradicionalne i regionalne specijalitete”. Druga je tražila da djeca na školskim igralištima govore njemački.

Takve ideje austrijski mediji često ismijavaju, ali čini se da to dobro prolazi kod mnogih birača.

Stranka je u siječnju završila na drugom mjestu na regionalnim izborima u Donjoj Austriji, najvećoj pokrajini u zemlji, razbivši dugogodišnju apsolutnu većinu Narodne stranke. To je prisililo desni centar da pristane na koaliciju s krajnjom desnicom u toj pokrajini. Sličan scenarij odigrao se nekoliko tjedana poslije u pokrajini Salzburg, gdje je Slobodarska stranka izborila mjesto u regionalnoj vladi.

ŠOK ZA BRUXELLES Top News Nakon Brexita slijedi - Öxit?! Umivena stranka 'esesovaca' osvojit će izbore u Austriji

Međutim, na nacionalnoj razini nije vjerojatno da će Kickl pristati biti druga violina. Stranka je pristala na to dva puta u zadnjih 25 godina kao mlađi partner Narodne stranke i obje koalicije završile su tako što se stranka raskolila zbog skandala i internih podjela.

Kickl ističe da mu je ovaj put cilj jasan: postati “Volkskanzler” – narodni kancelar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.