Top News
2419 prikaza

Hrvatska kletva: Što su izbori važniji, kandidati su lošiji

Glasanje
Patrik Macek (PIXSELL)
Ova predsjednička kampanja demonstrirala je zabrinjavajući stupanj degradacije ovog društva, rastakanja svih kriterija

Vratimo dignitet funkciji predsjednika Republike. 

To je moto pod kojim su mnogi kandidati ušli u utrku za Pantovčak i koji bi mogao voditi birače pri odlučivanju na nedjeljnim izborima.

Vratimo dignitet funkciji koja je pet godina bila talac ambicija, promašaja, gafova i skandala Kolinde Grabar Kitarović. Pet godina predsjednica je koristila funkciju za osobnu promociju, za promociju vlastite, često netransparentne politike, za promoviranje tuđih, također netransparentnih ciljeva. Bilo je tu svega, najmanje onoga što zaslužuje funkcija u koju se Kolinda zaklinjala i koju je obnašao njezin idol Franjo Tuđman.

I to sve zvuči dovoljno uvjerljivo. 

Samo, tko bi trebao vratiti dignitet toj funkciji? Oni koji su se sramotili na prošlim funkcijama u vlasti? Oni koji se sramote u ovoj kampanji? Oni koji od politike prave ruglo? Ili oni koji su ruglo u politici?

Anketa za predsjedničke izbore Što se događa... Top News Analiziramo vjerodostojnost anketa: Jesu li lažne?

Prevelika je to ambicija za ovakvu garnituru kandidata.

Za Zorana Milanovića, iza kojeg je ostala pozamašna arhiva “zoranizama” i promašaja koji su mnoge njegove suradnike i javnost često navodile da se zapitaju što s njim nije u redu. Za Miroslava Škoru, koji se od srednjostrujaškog zabavljača i narodnjačkog pjevača pretvorio u marionetu radikalne desnice.

Za Mislava Kolakušića, koji se od eminentnog suca pretvorio u prijetećeg diktatora.
A još je veća ambicija za sve one koji su zapeli u domeni statističke greške. (Što dijelom govori i o hrvatskim građanima koji se izjašnjavaju u anketama.)

Međutim, ovi predsjednički izbori ne tiču se samo vraćanja digniteta funkciji predsjednika Republike.  Danas je još važnije vratiti dignitet hrvatskoj državi, hrvatskom društvu, politici, institucijama, zakonima i Ustavu, javnoj sceni...

Možda je Kolinda Grabar Kitarović u svojemu mandatu nanijela štetu instituciji predsjednice države, a time i štetu državi i mnogim institucijama koje je gazila ili ponižavala. 

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić | Author: PIXSELL PIXSELL
Ali ova predsjednička kampanja demonstrirala je zabrinjavajući stupanj degradacije ovog društva, rastakanja svih kriterija pristojnosti, svih mjerila moralnosti ili etičnosti u javnom životu, u politici, u medijima, svega što bi trebalo činiti jedno moderno europsko demokratsko društvo.

Imali smo predsjednicu države koja je pjevala osuđeniku za korupciju i poručivala da će mu, kao institucija s pravom pomilovanja, nositi kolače u zatvor. Koja je na svom Facebook profilu objavila spomen na osuđenog zločinca Slobodana Praljka. Koja je izricala nevjerojatne laži u kampanji, a sve kako bi se dodvorila i najmanjem biraču. 

Imali smo Miroslava Škoru, koji je rekao da bi pomilovao Tomislava Merčepa, osuđenog za zločine nad civilima. Ali i koji je izjavio da će izbori sigurno biti namješteni ako on ne uđe u drugi krug, rušeći time povjerenje u institucije i u izborni proces, pripremajući teren čak i za postizborni puč.

Mislav Kolakušić ušao je u kampanju kako bi pogazio sve uzuse, zakone, institucije, nanio štetu demokratskom nasljeđu, proglasio se diktatorom, silnikom koji u rukama gomila svu izvršnu moć u državi. 

Miroslav Škoro i Andrej Plenković Pozadina izbora Top News Škoro je Bujančev egzekutor - plan je oteti HDZ Plenkoviću

A bio je tu i Zoran Milanović, koji je poslovično bombardirao žestokim, brutalnim izrazima na razini uvrede, uključivši tu i insinuacije o tome da je predsjednica pod utjecajem alkohola ili opijata. 

I koji je, ne zaboravimo, kao premijer tvrdio da se nikad neće kandidirati za predsjednika države te da bi predsjedničke izbore trebalo ukinuti i izbor šefa države prebaciti u parlament. Sad je on glavna uzdanica liberalne ljevice za povratak digniteta funkciji, ali i državi.

Sve viđeno u ovoj kampanji, dakle, ne samo da ne ulijeva nadu kako će netko od izabranih - pa ni sama Kolinda Grabar Kitarović - vratiti dignitet funkciji predsjednika, nego pojačava bojazan da je u ovakvoj kampanji dodatno pregažena i iscipelarena politička scena, zajedno s institucijama i društvom.

Kolinda je pokazala u svojih pet godina koliko može nanijeti štete ovoj državi.

Još od dolaska na vlast i rata za tajne službe, preko priznanja da se raspituje u Državnom odvjetništvu u kojoj su fazi određene istrage i ignoriranja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, pa do rušenja premijera, upadanja u parlament bez poziva, što je kršenje trodiobe vlasti, nerazjašnjene uloge u sastavljanju vlade Mosta i Karamarkova HDZ-a... Sve su to bili potezi kojima je predsjednica nagrizala i urušavala ionako krhki demokratski sustav.

Svojim izjavama o antifašizmu, ustaštvu, ZDS-u, ratnim zločincima, nacionalnim manjinama i svemu ostalome, Kolinda je s najviše pozicije u državi degradirala društvo, dijelila ga, svađala i na tome gradila poziciju za reizbor.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Hrvatska je, ne samo zahvaljujući Kolindi Grabar Kitarović, u stanju poluraspada na rubu kaosa i treba joj temeljita reforma i preobrazba. Treba joj integrativni faktor, oslonac i sponzor s Pantovčaka: ne kao Franjo Tuđman, koji je gazio demokraciju, niti kao

Kolinda Grabar Kitarović, koja je ignorirala institucije i demokratske vrijednosti.

Predsjednik države možda nema konkretnih ovlasti, ali ima nemjerljiv društveni utjecaj.

Kolinda je svojom politikom ohrabrila svoju frizerku da javno poruči kako “prva dama ne smije biti Srpkinja”, kao što je otvorila javni prostor mnogim radikalima i ekstremistima. Škoro u kampanji prijeti Srbima, relativizira fašistički karakter NDH, služi kao megafon fašistoidne desnice.

Kolakušić ohrabruje rušilačke tendencije koje se očituju na njegovu Facebooku kroz pozive na javna vješanja. 

To je smrt za demokratsko društvo, koje u Hrvatskoj ionako već 30 godina prolazi Tantalove muke. Kad god se čini da je demokracija uhvatila korijena, da su institucije počele djelovati, a društvo slobodno disati, uvijek se nađe netko tko će sve to poništiti i vratiti na početak.

Ovi predsjednički izbori doista su važni. Ali što je njihova važnost veća, to su kandidati manje dorasli predsjedničkoj funkciji. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:57 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 15:30 22.Prosinac 2019.

    Ovce znaju da su kandidati loši pa zato i neće ići na izbore

  • marshallll 13:56 20.Prosinac 2019.

    kakav si ti novinar kad u svojoj kolumni napises javno da ne treba za nekog glasati?