Top News
7636 prikaza

Hrvatska zarađuje milijune na ratu u Siriji

Sirijski pobunjenik s hrvatskim oružjem
screenshot/youtube
Hrvatska izvozi pozamašne količine streljiva u Saudijsku Arabiju, a dobar dio završava u rukama sirijskih pobunjenika

Hrvatska je drastično povećala izvoz streljiva zaostalog još iz vremena Jugoslavije i Domovinskog rata, otkrila je istraga BIRN-a i Organized Crime and Corruption Reporting Project. U devet mjeseci prošle godine Hrvatska je prodala 83 milijuna eura streljiva i bacača raketa i granata, a podaci za posljednji kvartal još uvijek nisu dostupni, ali će zasigurno samo povećati ukupne brojke.

Otkako su novinari otkrili da je Hrvatska već u zimu 2012. godine počela prodavati tisuće tona oružja Saudijskoj Arabiji i ostalim zemljama Arapskog polutoka, a dobar dio je završio na sirijskim bojištima, hrvatske vlasti počele su skrivati podatke o prodaji streljiva kao zmija noge. Istraživački novinari su počeli koristiti podatke što ih prikupljaju Ujedinjeni narodi i otkrili da je između veljače i rujna 2016. godine prodano više od 2.600 tona desetljećima starog streljiva Saudijskoj Arabiji. Zanimljivo je spomenuti da je riječ o streljivu koje je proglašeno neiskoristivim u hrvatskoj vojsci i prodano je Saudijcima, navodno za korištenje u njihovim oružanim snagama.

Sirijski zatvor Sednaya Masovna smaknuća Top News Egzekucije u Siriji: 13.000 ubijenih u tajnim zatvorima

Od prosinca 2012. godine i početka sirijskog građanskog rata, Hrvatska je zaradila 126 milijuna eura na prodaji oružja i streljiva Saudijskoj Arabiji, a Jordanu je prodano još 44 milijuna eura vojne opreme. Prije tog razdoblja trgovina vojnom opremom između Hrvatske i zemalja Perzijskog zaljeva bila je praktički nepostojeća. Ukupno je Hrvatsku napustilo više od 6.000 tona streljiva i uputilo se prema Saudijskoj Arabiji.

Nedavno objavljeni podaci kažu da je između 2012. i 2014. odobren izvoz 302 milijuna eura vrijednog oružja i streljiva Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Četiri su to zemlje koje najviše pomažu sirijskim pobunjenicima. Podaci Ujedinjenih naroda pokazuj uda prije 2012. godine je Hrvatska izvozila manje od milijun eura streljiva godišnje da bi se to povećavalo u godinama nakon početka sirijskog rata.

Sajam oružja u Houstonu Puške i pištolji Top News Ilegalno oružje sije smrt po Europi - Hrvatska pri vrhu

Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je prodano 5.000 tona starog streljiva 2013. i 2014. godine čime su u samo dvije godine prodali jednaku količinu streljiva kao u deset godina prije toga. Pretpostavlja se da je to streljivo izišlo iz zaostalih zaliha Oružanih snaga RH koje se procjenjuju na nekih 18.000 tona.

Saudijska Arabija, odredište streljiva i oružja na papiru, vrlo vjerojatno nije krajnje odredište. Nikome nije jasno zašto bi saudijske oružane snage s ogromnim proračunom i modernom opremom kupovale tisuće tona streljiva namijenjenog sovjetskom naoružanju kao što je AK-47 i regionalni derivati. Stručnjaci uvjeravaju da većina takvog materijala završava u rukama sirijskih ili jemenskih paravojnih formacija odanih Saudijskoj Arabiji.

Samra Kešinović u odori Islamske države Najveća tajna Top News Povjerljivi dokumenti otkrivaju: Popis Hrvata u ISIL-u

Fotografije koje se sve češće šire društvenim mrežama jasno pokazuju da je oružje i streljivo sa sirijskog bojišta proizvedeno u Hrvatskoj. Snimke jedinice Nurudin Zenki, istih onih koji su šokirali svijet prošle godine odrubljivanjem glave zarobljeniku, pokazuju kako su opremljeni višecijevnim bacačem raketa RAK-12 koji se proizvodi samo u Hrvatskoj.

Ivica Nekić, predsjednik Alana koji prodaju RAK-12 kaže da oni nemaju ništa s bilo kakvim oružjem u Siriji. Dodao je da postoji realna mogućnost da je oružje zaplijenjeno na bojnom polju ili prokrijumčareno iz Iraka, velikog kupca oružja iz središnje i istočne Europe.

Nevladine organizacije već dulje vrijeme upozoravaju da dobar dio oružja i streljiva prodan Saudijskoj Arabiji završava na drugim bojištima i kažu da bi države trebale voditi puno više računa o tome kome prodaju oružje i jesu li kupci zapravo i stvarni korisnici. Europarlamentarka Bodil Valero iz Švedske, oštro kritizira hrvatske vlasti. "Hrvatska je koristila Saudijce zato što ne smiju izravno prodavati u Siriju pa to oružje završava u rukama Islamske države ili Kurda. Moramo puno više uraditi na tom polju", rekao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.