Top News
211 prikaza

Asadov režim pomogao je ISIL-u da se obogati na nafti

Naftno polje u Iraku tijekom rata
US Marine corps
Wall Street Journal je došao do dokumenata ubijenog ISIL-ovog ministra za naftu, prema kojima je trgovina znala doseći i 40 milijuna dolara mjesečno

Specijalci vojske SAD-a u svibnju prošle godine ubili su ISIL-ovog ministra za naftu Abua Sayyafa u njegovom domu u sirijskoj provinciji Deir Ezzor, te su zaplijenili dokumente iz kojih proizlazi da je ISIL-ovu naftu kupovao i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Wall Street Journal piše da je Sayyaf uspio ispregovarati s Damaskom slobodan prolaz cisterni s naftom i prijevoz naftovodima.

U jednom trenutku, navodi list, ISIL je samo na nafti zarađivao 40 milijuna dolara mjesečno. Unatoč teškim porazima posljednjih mjeseci diljem Sirije, ISIL i dalje kontrolira veliku većinu naftnih izvora. Prošle su godine dvojica sirijskih dužnosnika te jedan rusko-sirijski biznismen George Haswani došli na SAD-ovu listu sankcija zato što su bili posrednici između ISIL-a i Damaska.

U prosincu je o trgovini naftom s ISIL-ovih područja preko posrednika prema vladinima pisao i Daily Beast. "U zamjenu za plin, režim pruža usluge poput opskrbe električnom energijom koju adekvatno oporezuje ISIL", napisao je tada Matthew Reed, potpredsjednik Foreign Reports Inc., vašingtonske konzultantske tvrtke koja se bavi naftom, politikom i Bliskim istokom.

Guardian je prošle godine pisao o još jednom dijelu Sayyafovih dokumenata iz kojih je proizlazilo da je s ISIL-om trgovala i Turska. Tada je visoki dužnosnik neke od obavještajnih agencija sa Zapada za Guardian rekao da je trgovina između Turske i ISIL-a toliko očita i neporeciva da ugrožava čak i nastavak daljnje suradnje između Turske i Zapada.

Ankaru su godinama optuživali i poznavatelji stanja na terenu i Kurdi, čak i američki potpredsjednik Joe Biden da trguje s ISIL-om. No, Turska je sve te optužbe uvijek odbacivala. Ipak, u svojim zračnim udarima po ISIL-u od prošle jeseni, rusko je ratno zrakoplovstvo uništilo nekoliko tisuća cisterni s naftom diljem samoproglašenog kalifata, ali posebno uz granicu između Turske i Sirije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.