Top News
4017 prikaza

Inspektor Prilika: Cinkala ga Playboyeva zečica, u igri su prostitutke, makroi i 162.000 €

Matija Habljak/PIXSELL
Mislav Merkaš, koji je nosio kodno ime "inspektor Prilika", osuđen je na četiri godine i devet mjeseci zatvora jer je za mito dojavljivao svodnicima kad će biti racije i tako zaradio 162.000 eura.

Bivši policijski inspektor Mislav Merkaš (51) proglašen je u napokon okončanom maratonskom sudskom postupku jučer krivim i osuđen je na 4 godine i dveet mjeseci zatvora. Krivi su i navodni svodnici supružnici Tomislav (četiri godine i deset jeseci) i Ramajana Brnas (godina) te Damir Crnek (dvije godine). Merjaševa bivša supruga Nataša Gudek Merkaš oslobođena je optužbe za pomaganje u uzimanju mita, a za sudjelovanje u zločinačkom udruženju zastupila je zastara. 

Tužitelji nisu dokazali da su nekretnine inspektora Prilike, kako je bilo merkašu kodno ime među svodnicima, kao ni novac koji je imao na računima stečeni ilegalno pa mu je nakon 12 godina postupka deblokirana kuća na Korčuli. 

Time je 12 godina nakon Merkaševa uhićenja okončan postupak protiv "inspektora Prilike". Doduše, nepravomoćnom presudom na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe. U dosadašnjem postupku iz raznih razloga mijenjala su se sudska vijeća. Sutkinja Koraljka Bumči, koja je dobila predmet u rad, nekoliko je godina provela u Albaniji educirajući kolege, a kada se vratila dočekao ju je taj predmet koji bi sada konačno trebala završiti. 

Dosad je, objavio je Jutarnji list, na suđenju zatvorenom za javnost ispitala 82 svjedoka, preslušala 65 sati tajno snimljenih telefonskih razgovora, provedeno je financijsko vještačenje...  Merkaša i njegove suoptuženike, među kojima mu je i supruga koja je bivša analitičarka u zagrebačkoj krim policiji, USKOK  tereti da su se udružili zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Osim što je ostale navodno povezao u "zajedničko djelovanje" Merkaš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge" poput seksualnih usluga prostitutki, okrivljenicima za koje je znao da organiziraju prostituciju dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.

Merkaš ih je, tvrdi USKOK, obavještavao i o policijskim racijama, ali i o posebnom tajnom nadzoru, dakle mjerama snimanja telefona, tajnoj pratnji i slično. Za to je navodno uzimao po 1000 eura. Njegova supruga imala je zadatak, prema optužbi, svodnicima dostavljati posebne mobitele koje je kupovao Merkaš inzistirajući da ga nazivaju samo s tih sigurnih brojeva. Svaki mobitel brzo bi se mijenjao, a kako bi izbjegli da policija počne tajno slušati baš taj broj uništavali bi i broj i SIM karticu. Na tim je dojavama, navodno, zaradio 162.000 eura. 

Mjesecima su se inspektori pitali kako im propada svaka ozbiljnija istraga usmjerena protiv prostitucije te otkud cure informacije. Prisluškivanjem telefona iz Oglasnika došli su do nevjerojatnih spoznaja. Prepoznali su poznati glas kolege.

"Jedinica je. Igrajte na jedinicu. Igrajte na sigurno", kratko bi im, navodi USKOK, poručio Merkaš. Bila je to dogovorena šifra za: "Isključi mobitel i ne primaj pozive od klijenata", "pod nadzorom ste" ili "izvađen je tajni nalog suca za prisluškivanje ovog broja". Naravno, svodnici bi nakon toga odmah isključili taj broj. Znali su reći prostitutkama da se "odmaraju" jer slijedi racija. Kad bi opasnost prošla, Merkaš bi ih nazvao i rekao: "Ne morate se više odmarati. Možete igrati na dvojku, sigurno je".

Nagovarao Playbojevu zečicu na prostituciju

Merkaša, koji je među svodnicima imao kodno ime "inspektor Prilika", osim svodnika i prostitutki teretile su i djevojke koje je nagovarao da rade za njega ili nekog njegovog poslovnog partnera. Jedna od njih bila je i Playboyeva zečica J. M. Istražiteljima je ispričala da ju je Merkaš nagovarao da se nastavi prostituirati pod njegovom zaštitom. Upoznali su se početkom 2012. kada je uhićen svodnik za kojega je radila.

" Rekla sam mu da se ne želim vratiti u to, a i da se bojim da će me policija uhititi ako se počnem opet prostituirati. On mi je na to odgovorio da mu nitko ne može ništa, da on radi u policiji i da mi može pomoći. Govorio je da su druge djevojke koje su pale imale obične policajce kao zaštitu, a da je on policajac koji radi baš na takvim stvarima i glavni je baš za prostituciju",  navela je i dodala da ipak nije pristala. 

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Jedan je pak suoptuženik u istrazi ispričao kako im je Merkaš davao šifrirane poruke kad bi ih upozoravao za racije.

"Odmaraj" bi značilo da racija počinje te da se ne javljaju na telefone čiji su brojevi bili istaknuti u oglasima. Uglavnom se to događalo u popodnevnim satima pa su svodnici tada znali poslati cure u grad na kavu i slično. Kada bi od Merkaša stigla šifra "Gotovo je, nastavi", vratili bi cure na "posao".

Još jedan svodnik spominjao je i druge šifre dogovorene s Merkašem. Crveno je značilo početak akcije, a zeleno završetak. Zanimljivo je da je svodnik ispričao kako mu je Merkaš na početku rekao da mu može davati informacije o racijama, a da od njega zauzvrat očekuje da plati ili "druka" druge svodnike.

" Pitao sam ga koliko bi to koštalo, a on mi je uzvratio protupitanjem: koliko ti ne bi bilo puno? Ponudio sam mu tisuću eura, a on me odmah upozorio da mu radije kažem da neću surađivati nego da ne ispunim obećano da kasnije ne bi bilo problema. Merkaš mi je ponudio da mu plaćam prvog ili 15. u mjesecu, a ja sam mu rekao da mi više odgovara 15. što je on prihvatio ", izjavio je svodnik T. B. navodeći da je novac Merkašu predavao na parkiralištu kod Doma sportova. Od Merkaša je, pak, dva do tri puta mjesečno dobivao dojave o racijama, objavio je Jutarnji list. 

Slali su mu nove djevojke

U jednom razdoblju, ispričao je T. B., prestali su plaćati Merkašu za dojave, a umjesto toga su mu počeli slati djevojke.

-"Slali smo mu djevojke dva, tri puta mjesečno. Uvijek bi tražio bolje cure i one nove koje bi došle. Te besplatne seksualne usluge djevojke su Merkašu uglavnom pružale u hotelu Galerija. Naš je dogovor bio takav da mi dopušta da mu umjesto novca šaljem cure dok se malo financijski ne oporavim ",  kazao je svodnik.

Svodnikova suradnica priznala je organizaciju prostitucije, a rekla je da je znala je za suradnju s Merkašem. Na prvom susretu jasno joj je dao do znanja kako stoje stvari.

"Ja sam na visokom položaju, za mene rade puno jači igrači. Da me nisi nikad drukala, jer najgore što se meni može desiti jest da dobijem otkaz, a tebe će netko ubiti",rekao joj je Merkap, navodi Jutarnji. Potom joj je dao stroge upute kojih se pridržavala.

"Merkaš mi je uredno dojavljivao kada su racije, a ja sam mu redovito nosila tisuću eura", ispričala je istražiteljima.

Tijekom istrage ispitani su i neki njegovi kolege i nadređeni. Neki od njih ispričali su da je posao prebacivao na zezanciju, neki su ga smatrali neradnikom, neki nezainteresiranim za posao. Jedan policajac upozorio je da je Merkaš umjetničke slike oduzete u krim obradama stavljao na zid u svom uredu umjesto da ih pohrani u skladište.

Kao i da je nosio markiranu odjeću i pritom pazio da i naočale budu usklađene s odjećom, vozio dobre aute, živio u kući u Mlinovima, ljetovao u kući na Korčuli, a sve to pripisao "dobroj ženidbi".

Nakon Merkaševa uhićenja 2012. godine njegove kolege su za Express rekla kako je on izvrstan operativac, premda kao osoba nije bio previše omiljen.

"Takvog operativca bi svatko poželio. Lukav je, temeljit i jako sposoban. Nije bilo te zadaće koju on ne bi mogao odraditi, za svaku je zamku imao rješenje, za njega nije postojala nemoguća zadaća ili informacija do koje je bilo nemoguće doći. Nikad nismo razmišljali gura li ga netko na poziciju, jer se doista činio sposobnim. No karakterno, kao čovjek, nije bio nikom previše drag. Merkaš, kažu, nije bio baš komunikativan ni druželjubiv. Bio je osoran i bahat. Uvijek dotjeran, šepureći se u preskupoj dizajnerskoj odjeći, izazivao je podsmijeh kolega. Zbog odjeće i opsesije izgledom, dobio je i neke pogrdne nadimke. Redovito je posjećivao teretanu, saunu i išao na kozmetičke tretmane.

 | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

"Čudili smo se otkud mu novac, ali se uvijek nekako provlačila informacija da su mu roditelji bogati i na tome je ostalo. Sad je teško povjerovati da šefovi nisu posumnjali u njega, tko zna s kim je još bio na liniji..." , govorili su.

Policajci vjeruju da je neko vrijeme Merkaš doista pošteno obavljao svoj posao:

"Ma, mislim da je on zastranio odjednom, zamirisala mu je lova pa je jednostavno nastavio, jer mu novca, očito, nikad nije bilo dosta.
Merkaš je imao kuću u Zagrebu, dvije u Korčuli, konobu, a bio je vlasnik je i 425 četvornih metara građevinskog zemljišta uz more u Zavalatici na Korčuli. Tu je počeo graditi kuću s pet apartmana. Na njegovu suprugu bilo je uknjiženo je vrlo vrijednih 2200 četvornih metara građevinskog zemljišta u Jankomiru.

Merkaš se volio hvaliti svojim uspjesima, objašnjavati novinarima kako funkcionira mreža prostitucije u Zagrebu,.

"Ha, čujte, ima tu i studentica",  objašnjavao nam je Merkaš 2007. godine, nastavljajući: " One u ovom poslu vide velik izvor prihoda. Riječ je o curama koje dođu iz svih dijelova zemlje studirati u Zagreb. Roditelji im šalju novac, ali ne koliko je potrebno, pa se moraju same snaći. A one se žele lijepo oblačiti, izlaziti. Velik je grad za njih mjesto gdje mogu otkriti mnogo novih stvari. I to mogu jedino ako su dobro financijski potkovane", govorio je Merkaš, koji je tada bio na dužnosti voditelja odjela nadzora organiziranog kriminaliteta u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

"Saloni za masažu krinka su organiziranoj prostituciji"

"Saloni za masažu su krinka organiziranoj prostituciji. Dosta njih nudi samo običnu masažu, dok kod nekih to prelazi u erotsku, a erotska masaža nikad ne završava samo na masaži i nerijetko prelazi u spolni odnos. Najčešće je cure obavljaju u stanovima"  objašnjavao nam je Merkaš, govoreći potom i o, kako je rekao, “finoj prostituciji”.

"Postoji i ‘fina prostitucija’, kako bi se reklo, escort pratnja. Bogati muškarci trebaju i žele društvo kad putuju ili večeraju u nekom restoranu. Za to unajmljuju djevojke koje će im to društvo i pružiti. Te djevojke najbolje i prođu, jer ih gospoda tetoše. Vode ih na večere, izlete, poslovna putovanja za seks... Studentice i udane žene najčešće se prodaju putem oglasnika ili interneta. Imaju većinom velikih financijskih problema iz kojih se ne mogu izvući s mjesečnim primanjima od prosječnih 3500 kuna. Ovo im je najlakši izvor zarade...
No znao je Merkaš i tada za mračnu stranu prostitucije, pa je poslije svega ipak dodao:

"Cure u prostituciji na kraju padaju, padaju u pakao. Velik broj cura navuče se na drogu..."

Tijekom istrage Merkaš je sedam mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a potom je tužio državu protiv koje je dobio spor zbog nehumanih uvjeta u Remetincu. No, umjesto traženih 50.000 kuna, dosuđeno mu je tek 5000 kuna odštete, ali i obveza podmirenja 4972,50 kuna sudskih troškova.

Tijekom godina Merkaš je dao više intervjua. Za RTL-ovu Potragu je u ožujku 2019. progovorio o slučaju elitne prostitucije iz 2011. u čijoj istrazi je sudjelovao i rekao kako su usluge prostitutki koristili policajci, političari, sportaši...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.