Top News
595 prikaza

J. Kosor: Ni danas ne znam zašto HDZ 2013. nije rušio Lex Perković

Josip Perković
DPA/PIXSELL
K. Beljak: HDZ je osnivala Udba. A. Plenković: SDP je donio Lex Perković. J. Kosor: Da je moj amandman podržao HDZ, podržali bi ga i neki vladajući

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije htio komentirati osuđujuću presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu, ali je zato ustvrdio da je činjenica da je HDZ stvarala jugoslavenska tajna služba SDS, poznatija kao Udba. "Znam to iz razgovora sa starim HSS-ovcima, da je Tuđman dobio putovnicu od Perkovića. To je činjenica, to je istina. Što, kako, u kojem kontekstu se to dogodilo, i to '87. dok je Vlado Gotovac bio na robiji, to trebate sami zaključiti u istraživačkom novinarstvu. Ali činjenica je da je tu stranku stvarala tajna služba bivše države", kazao je Beljak. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković optužio je Zorana Milanovića i SDP za Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, odnosno, "Lex Perković.

Članovi SDP-a su, međutim, još u vrijeme donošenja "Lex Perkovića", 28. lipnja 2013. optuživali HDZ kao stranku koja je kriva za sve. "Nikada nismo imali snage istražiti zločine i sve što je bilo negativno u hrvatskoj prošlosti, a sada o tome govore ljudi koji su bili na čelu službe koje su to trebale odraditi, dapače rekli su da je sve čisto", kazao je tada Igor Dragovan, aludirajući na to da je, nekoliko godina ranije, SOA ustvrdila da je Josip Perković čist, a da je tada na njenom čelu bio Tomislav Karamarko. Kao nezavisni zastupnik u Saboru, tada je Damir Kajin ustvrdio da je Josip Perković 1990. sudjelovao u organiziranju prvog sabora HDZ-a. Govoreći o politički motiviranim ubojstvima, on je tada predložio istragu i ubojstava bivših čelnika HSP-a Blaža Kraljevića i Ante Paradžika te Milana Levara.

"Zašto HDZ nije prozvao Šuška zbog suradnje s Perkovićem? Zašto je Tuđman to tolerirao?", pitao je tada Kajin, ustvrdivši da je, nakon što je HDZ godinama "štitio zločince", to u to vrijeme činila i vlada lijevog centra. Kukuriku koalicija "Lex Perković" je branila argumentima da bi inače prijetilo da svatko, kome god padne na pamet, može tražiti izručenje hrvatskih branitelja. Tomislav Karamarko osudio je u lipnju 2013. u Saboru, u jednom od svojih rijetkih pojavljivanja, "Lex Perković", ali je odmah potom odveo HDZ-ovce, koji su ga svi redom slijedili, uništivši time svaku mogućnost da se izglasa amandman Jadranke Kosor, čime bi se Perkovića ipak moglo izručiti.

Tri godine poslije Jadranka Kosor za Express.hr rekla je da je njen amandman itekako imao šansu za proći u Saboru, samo da HDZ tada nije napustio sabornicu. "Bila sam jedina od cijele oporbe koja je podnijela amandman na taj zakon. Ali, kada se trebalo glasati, moji bivši stranački kolege (iz HDZ-a), izašli su iz sabornice. A da su ostali, sigurna sam da bi im se pridružio veliki dio opozicije, a našlo bi se i mnogih iz redova vladajućih koji bi podržali amandman, jer je i među njima vladalo veliko nezadovoljstvo time. Dio njih smatrao je da je to unaprijed osuđeno na fijasko. Da HDZ nije tada izišao, sigurna sam da bi se dio vladajućih oteo, da bi amandman prošao i da ne bi uslijedilo ništa od sveg onog cirkusa koji je uslijedio", kazala nam je Kosor. U špekuliranje oko toga što je ponukalo HDZ-ovce da onako postupe, rekla je da ne želi ulaziti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.