Top News
2250 prikaza

Jahja Sinwar nasmrt bičevao homoseksualca iz Hamasa i zadavio čovjeka kefijom

1/2
Jahja Sinwar je priznao da je jednu od žrtava zadavio golim rukama, drugu je osobno ugušio kefijom, maramom koju na glavi nose Palestinci... Istražiteljima je pokazao voćnjak u kojem su bila pokopana tijela

Izraelska obavještajna služba znala je da vođa Hamasa u Gazi i organizator pokolja na glazbenom festivalu 7. listopada, njihova meta broj jedan bježi tunelima prokopanima duboko ispod pojasa Gaze. Sam Hamas tvrdio je da ima 500 kilometara tunela ispod Gaze, na nekim videima vidjelo se da nekima od njih može proći i kamion. Prije nekog vremena čak je objavljena i snimka Jahje Sinwara kako sa skupinom vojnika panično juri kroz uski prolaz tunela pred dolaskom izraelskih komandosa. 

U izraelskom zatvoru zloglasni Jahja Sinwar, vođa Hamasa u Pojasu Gaze od 2017., proveo je 22 godine i nikad nije trebao izaći na slobodu jer je bio dobio četiri doživotne kazne zatvora zbog ubojstava Palestinaca za koje je vjerovao da su izraelski špijuni. Čak i za pojmove Hamasa, Jahja Sinwar bio je poznat po svojoj brutalnosti i bestijalnosti. Nije imao milosti, posebno prema onima za koje je vjerovao da su izdajice. Kako je 1962. u izbjegličkom kampu Khan Yunis, dok je Pojas Gaze bio pod egipatskom vlašću - njegova obitelj je nasilno protjerana iz Majdal Asqalana sada poznatog kao Ashkelon tijekom Nakbe - izraelski mediji dali su mu nadimak "Koljač iz Khan Yunisa". Makar je svoje žrtve radije osobno davio golim rukama. 

IZRAEL IM UBIO 7 VOĐA Top News Teroristi umiru sami kao psi: Šefa Hamasa 'nanjušio' dron, Hanijehu bomba pod krevet...

Naime, izraelske snage uhitile su Sinwara  u veljači 1988. - kad mu je bilo 26 godina - pod sumnjom da je ubio četvoricu svojih ljudi, Palestinaca, prema svemu sudeći izraelskih doušnika. Sinwar je priznao da je jednu od žrtava zadavio golim rukama, drugu je osobno ugušio kefijom, beduinskom maramom koju na glavi nose Palestinci, nenamjerno ubio treću tijekom nasilnog ispitivanja i slučajno upucao četvrtu žrtvu tijekom pokušaja otmice. Nije izrazio žaljenje. Istražiteljima je pokazao voćnjak u kojem su bila pokopana četiri tijela. Prilikom priznanja je ispričao da je jedan od ubijenih čak rekao: "Shvatio sam da zaslužujem smrt".

Govorio je hebrejski, kuran je znao napamet

Dobio je četiri doživotne kazne zatvora. Iza rešetaka, posvetio se učenju i proučavanju židovske povijesti, naučio je online hebrejski jezik. Kuran je naučio napamet. Iznimno dobro i detaljno je naučio povijest Izraela, prevodio biografije bivših šefova izraelske sigurnosne službe Shin Bet na arapski. Upoznavao je neprijatelja vrlo detaljno, imao je za to vremena. 

- Htjeli su da zatvor bude grob za nas, mlin za mljevenje naše volje, odlučnosti i tijela. Ali, hvala Bogu, s našim vjerovanjem u našu stvar pretvorili smo zatvor u svetišta bogoslužja i akademije za studija - rekao je.

Godine 2004. dobio je hitnu liječničku pomoć izraelskih kirurga u medicinskom centru Soroka zbog po život opasnog tumora na mozgu. Hitno su ga operirali. 

 | Author:

U pretrazi Sinwarove ćelije, nakon što je pušten na slobodu 2000. u velikoj razmjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita, čuvari su zaplijenili rukom pisani roman koji je dovršio krajem 2004. Knjiga pod nazivom "Trn i karanfil" opisuje njegov život i palestinski otpor. Priča se vrti oko Ahmeda, pobožnog dječaka iz Gaze, koji živi pod izraelskom okupacijom, pisao je The New York Times. 

Sinwar je na slobodi život posvetio borbi protiv Izraela. Prije negoli će postati šef Hamasa u Pojasu Gaze 2017. godine, osobno je nadgledao mučenje i pogubljenje zapovjednika bataljuna "Zeitoun" brigade Qassam Mahmouda Ishtiwija, koji je bio optužen za pronevjeru, homoseksualnost i davanje informacija Izraelu koje su dovele do smrti Widada i Ali Deif kada je Izrael bombardirao njihov dom u kolovozu 2014. Ishtiwi je navodno bičevan, visio sa stropa satima tijekom nekoliko dana i na kraju ubijen s tri metka u prsa. 

Prije smrti, navodno je urezao riječ "zulum" - nepravda - u svoje tijelo u očajničkoj vrsti posljednjeg testamenta, pisao je NY Times. 

Ishtiwija su pozvali na ispitivanje službenici vojne obavještajne službe Qassama. Sumnjali su da je preusmjerio novac dodijeljen njegovoj jedinici za oružje. "Imaš li novac?" upitan je, prema riječima rodbine. "Kako ga trošiš?"

Priznao je da je čuvao novac namijenjen brigadama. No brzo priznanje Ishtiwija pobudilo je sumnju da skriva nešto veće.

 | Author:

Započela je detaljna istraga. Dužnosnici Qassama pronašli su muškarca koji je tvrdio da je imao seks s Ishtiwijem i naveo datume i lokacije. Zaključili su da je novac koji je nedostajao iskorišten ili za plaćanje seksa ili za šutnju muškarca. Ako su izraelski obavještajni dužnosnici znali da je Ishtiwi homoseksualac, pretpostavili su dužnosnici, možda im je dao informacije u zamjenu za čuvanje tajne koja bi ga, da se otkrije, učinila izopćenikom u društvu, pisao je NY Times.

Bičevali hamasovca do smrti jer je bio homoseksualac

Sinwar nije imao milosti za dojučerašnjeg suborca. Bičevali su ga i mučili do smrti. Ništa bolje neće završiti ni sam Jahja Sinwar 17. listopada 2024. Svega par dana nakon godišnjice upada hamasovaca na teritorij Izraela i pokolj na glazbenom festivalu kojeg je, čini se, osobno naredio. 

Jučer oko 15 sati izraelske snage otvorile su vatru na trojicu terorista. Dvojica su ušla u jednu zgradu, a treći - za kojeg će se ispostaviti da je Sinwar - otišao je sam u zasebnu strukturu. Tenkovi IDF-a i druge snage otvorile su vatru na obje zgrade.

Sinwar se tada preselio na drugi kat. Tenk je ispalio još jednu granatu na zgradu, a pješački vod krenuo je u potragu. Sinwar je bacio dvije granate od kojih je jedna eksplodirala. Vojnici su se povukli i dron je doletio da pretraži prostoriju. Pronašao je čovjeka s ozlijeđenom rukom i prekrivenim licem - Sinwara - koji je bacio nekakvu drvenu palicu na dron. Na njega je ispaljena još jedna tenkovska granata.

Pripadnici obavještajne službe Shin Bet uzeli su DNK i otiske prstiju kako bi potvrdili njegov identitet. Bio je to Jahja Sinwar. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 16:43 18.Listopad 2024.

    sace mislim i homeiniju tresu gaće, ovo nema ni u terminatoru