Top News
114 prikaza

Još 95 zarobljenih vojnika vratilo se u Ukrajinu, razmijenili su ih za ruske agresore

Ukrajinski obdumsan
Neki od oslobođenih ogrnuti ukrajinskim zastavama po izlasku iz autobusa ljubili su slobodno tlo. Od početka ruske invazije 3405 ukrajinskih zarobljenika dovedeno je kući

Nastavljamo vraćati naše ljude kući. Iz ruskog zarobljeništva oslobođeno je još 95 branitelja. Riječ je o ratnicima Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i graničara, kazao je u srijedu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Zahvalan sam našem timu odgovornom za razmjene i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za posredovanje. Koliko god bilo teško, tražimo sve koji bi mogli biti u zarobljeništvu i sve ih moramo vratiti" rekao je Zelenski nakon što su ukrainski vojnici stigli na slobodan teritorij.

Neki od njih bili su toliko ganuti da su po izlasku iz autobusa poljubili slobodno tlo. 

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je do oslobađanja došlo u sklopu razmjene zarobljenika, budući da je oslobođeno i 95 ruskih zarobljenika. Koordinacijski stožer ukrajinskih ratnih zarobljenika potvrdio je razmjenu.

Broj oslobođenih ratnih zarobljenika uključivao je 49 pripadnika Oružanih snaga, uključujući jednog koji je dobrovoljno helikopterom raspoređen u Azovstal u Mariupolju kako bi se pridružio braniteljima tijekom ruske opsade 2022. godine. Oslobođen je, među ostalima, 21 pripadnik Zbora narodne garde, 10 mornara, sedam pripadnika Teritorijalne obrane i pet graničara.

Bloomberg je ranije izvijestio o predstojećoj razmjeni zatvorenika uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, dodajući da bi to dovelo do ukupnog broja razmijenjenih zatvorenika uz posredovanje te zaljevske zemlje na 1400.

Arapske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije više su puta preuzimale ulogu posrednika u razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Prethodna razmjena obavljena je 25. lipnja, kada je Ukrajina vratila 90 zarobljenika iz ruskog zarobljeništva.

"Do 17. srpnja 3405 ukrajinskih zarobljenika dovedeno je na sigurno kući od početka sveobuhvatne invazije", rekao je ombudsman Dmytro Lubinets na Telegramu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.