Top News
1342 prikaza

Kako je propao tajni Trumpov deal s talibanima

Donald Trump, Mike Pompeo, John Bolton
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Rat između onih koji bi razgovarali s talibanima, s Kimom, s Teheranom i onih koji bi ratovali. A Trump? Njemu je samo do izbora

Onaj tko je pratio američku politiku u Afganistanu posljednjih godinu dana, ostao je iznenađen kad je Donald Trump u nedjelju objavio da otkazuje dogovoreni tajni sastanak s talibanskim vođama na kojem je trebalo još samo finiširati ono što je Washington s njima dogovarao skoro cijelu godinu. I onda, odjednom, sve je palo u vodu.

Trumpov državni tajnik Mike Pompeo, onaj o kojem su irski mediji pisali da se prije nekoliko dana "posrao na crveni tepih", jer je u posjetu Dublinu dao totalno podršku Brexitu Borisa Johnsona, da bi odsjeo u tamošnjem Trumpovom hotelu, kojeg su u Bangkoku u kolovozu dočekale bombe, i sada je vadio kestenje iz vatre.

Taman je pomislio da će dobiti izbore 2020.

Washington Post piše da je u nedjelju uspio stići gostovati u svih pet velikih nacionalnih jutarnjih kontakt-emisija na TV-stanicama. Ako su propali pregovori s talibanima, pitali su ga, znači li to da će SAD odustati od slanja kući 5000 vojnika iz Afganistana, što je jedna trećina tamošnjeg američkog vojnog kontingenta, kako je planirano i još potpuno povlačenje do kraja 2020.?

"Nadam se da ne", odgovorio je. "Svako smanjivanje naših snaga bit će u skladu s razvojem stanja."

Pompeo je govorio i to da će SAD u Afganistanu činiti sve što je neophodno kako bi se spriječili daljnji napadi poput onih od 11. rujna 2001. Nije nebitno da je to rekao samo koji dan uoči 18. godišnjice daleko najgoreg terorističkog napada u povijesti SAD-a. U drugoj prilici rekao je Pompeo da ne zna hoće li SAD zadržati vojnike na ovoj razini kakva je sad.

"U konačnici, ta odluka je na predsjedniku", kazao je.

Ovakav razvoj događaja pokazuje da oko Donalda Trumpa uopće ne postoji koherentna politika oko Afganistana. On sebe vidi kao čovjeka koji svojom pojavom, svojim nastupom svakoga može uvjeriti u što god želi.

Odatle osobni susreti s Kimom Jong-unom, odatle njegove ideje da se osobno sretne i s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, odatle i njegova ideja da će osobnim stilom, koji drži neodoljivim, tako impresionirati talibane da će isposlovati povlačenje SAD-a iz te zemlje prije kraja 2020. To bi značilo doista ogroman uspjeh baš uoči predsjedničkih izbora.

Josip Briški i Siradžudin Hakani Krvnik Hrvata Top News Josipovo ubojstvo naredio je šef talibana Siradžudin

Sve do proglašenja propasti pregovora činilo se da bi to tako moglo i biti. Talibani su, kako se govorilo, bili spremni prekinuti kontakte s al Kaidom, čak i pridružiti se protuterorističkim mjerama u Afganistanu. Govorilo se da bi u sljedećoj fazi krenuli i izravni pregovori između vlade Afganistana i talibana.

Međutim, prošlog tjedna u četvrtak u talibanskom je napadu na američke trupe ubijen jedan američki vojnik, 16. od početka godine, i Trump je stvar presjekao, proglasio je propast pregovora. Bio je to ključan trenutak u kojem se očitovala dvorska borba na najvišoj razini vlasti SAD-a.

"Je li tako Johne?"

Otkazivanje pregovora s talibanima bila je pobjeda Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, čuvenog kao izrazitog konzervativca i kao krajnje sklonog ekstremnim rješenjima kad god je riječ o vojsci. John Bolton je posljednjih godinu i pol bio u takvoj poziciji da je, primjerice, kada je Trump iznenada proglasio potpuno povlačenje SAD-a iz Sirije, on bio taj kojem se predsjednik okrenuo i rekao: "John i ja se oko toga potpuno slažemo. Johne?"

O Boltonu su, međutim, u posljednje vrijeme američki mediji pisali da se žalio da ga Pompeo sasvim izbacuje iz donošenja odluka oko Afganistana. Boltonov plan je bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora, da tu ideološki ekstremnu militantnu skupinu treba vojno poraziti, ali istodobno i da SAD smanji broj svojih vojnika na 8600.

Ovo što se sad dogodilo trebao bi biti veliki Boltonov trijumf. Ali, čovjek koji je bio u svim republikanskim predsjedničkim administracijama još od 80-ih – Reagan, Bush otac, Bush sin, a sada i Trump – kako navode američki konzervativni mediji, zapravo jako visi u Bijeloj kući. Trumpu se u administraciju praktično ušuljao u doba kad je Steve Bannon tamo još uvijek bio bog i batina.

Prije točno dvije godine u National Review Bolton je napisao članak "Kako izaći iz sporazuma s Iranom". I što se dogodilo? Trump je izgurao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, doslovno na zgražanje cijelog svijeta. S izuzetkom Izraela, Saudijske Arabije i većine drugih zaljevskih monarhija. John Bolton otada je igrao ulogu Trumpovog gadnog policajca, čak jako gadnog policajca.

Donald Trump, govor pred mladima u Washingtonu 23.07.2019. kad se neviđeno osramotio Kako je to uspio? Top News Trump napravio glupost, koja je previše čak i za njega

I kada se bližila kulminacija pregovora s talibanima, dogodio se onaj napad, ove godine 16. poginuli vojnik SAD-a i Trump je rekao da nema sporazuma s onime tko nije spreman održavati primirje čak niti tijekom pregovora. Pompeo je, inače, rekao i to da talibani baš i ne žive tako komotno, da ih je u posljednjih 10 dana pobijeno oko 1000.

Dojam je sada da je do daljnjega svaki dogovor s talibanima propao, u krajnjoj liniji na veliko olakšanje u prvom redu Boltona, a onda i niza drugih republikanaca, te da iza Trumpa stoje dvije sukobljene vojne politike, prave frakcije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:05 10.Rujan 2019.

    trump je jedan obični nesposobnjaković